РАСПУШТЕН косовски парламент, на потезу Тачи

RASPUŠTEN kosovski parlament, na potezu Tači

22 avgusta 2019

Šesti saziv parlamenta privremenih kosovskih institucija raspušten je danas sa 89 glasova za, jednim uzdržanim i dva protiv.

Srpska lista nije prisustvovala današnjoj sednici, prenose prištinski mediji.Skoro mesec dana nakon ostavke kosovskog premijer, Ramuša Haradinaja, Kosovska skupština izglasala je predlog za raspuštanje šestog saziva ove skupštine, prenosi portal KoSSev.

Kosovska javnost sada očekuje da kosovski predsednik Hašim Tači postupi po ustavnim obavezama i raspiše sedme vanredne parlamentarne izbore na Kosovu.

Parlamentarne stranke nisu prihvatile inicijativu Tačija da se nastali vakuum premosti izborom novog mandatara. Sednica na kojoj je raspušten parlament trajala je svega 30 minuta, a nakon što su se šefovi poslaničkih grupa izjasnili da o toj temi nema rasprave.

U kratkoj debati koja je prethodila glasanju o drugoj tački dnevnog reda, odnosno predlogu za raspuštanje kosovske skupštine, šef poslaničke grupe LDK Avdulah Hoti, poručio je da će vlada PAN otići u istoriju kao najobimnija, ali i kao vlada čiji su zvaničnici suočeni sa optužnicama. Naveo je i da je ova vlada, ali i predsednik pokušala da vodi neustavan dijalog sa Srbijom, te da politički konsenzus oko dijaloga nikada nije postignut.

Problema je bilo i u spoljnoj politici, podsetio je Hoti, ukazavši na to da građani Kosova i dalje nemaju viznu liberalizaciju, a da Kosovska policija nije deo međunarodne organizacije Interpol.Sednici koje je zakazana početkom meseca je prethodilo više nedelja političkog previranja u Prištini, a u pripremi za vanredne izbore do sada je formalizovana jedna predizborna koalicija – između AAK Ramša Haradinaja i PSD Špenda Ahmetija.

Prema spekulacijama u medijima, od tri datuma kada je zakonski moguće zakazati izbore – 22. septembar, 29. septembar ili 6. oktobar, kosovski predsednik je već odabrao poslednji.

Ocenu da će vanredni parlamentarni izbori na Kosovu biti zakazani za 6. oktobar, izneo je i srpski predsednik Aleksandar Vučić.

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad2 says:

    E sad počinje priča, mislim da oni jednostavno nisu u stanju da sprovedu izbore i da se to neće mirno završiti.Jer će svi radsiti SVE i krasti koliko mogu.U takvoj poganoj družini oboriti izbore kao nevažeće ili ih bar dovesti pod LEGITIMNU sumnju uopšte neće biti teško, a to onda znači-mnogo pucnjave. Sumnjam da će pobedniku bilo ko čestitati sem njegovih podanika iz fisa:)U albaniji se isto to sada dešava, a za razliku od kosova albanija je MNOGO sredjenije društvo, ako se to uopšte može nazvati više organizovanom zajednicom koja funkcioniše bez da radi bajonet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *