Расте број мртвих у Триполију, БОМБАРДОВАН ЈЕДИНИ ОПЕРАТИВНИ АЕРОДРОМ

Raste broj mrtvih u Tripoliju, BOMBARDOVAN JEDINI OPERATIVNI AERODROM

9 aprila 2019

U borbama u libijskoj prestonici Tripoliju do sada je ubijeno 49 osoba, uključujući i civile, ukazuju podaci Ujedinjenih nacija.

Od početka sukoba prošle nedelje raseljeno je, prema podacima UN, 2.800 lica, prenosi AP.

Koordinator UN u Libiji Marija de Valje Riviero izjavila je da zbog sukoba hitne službe nisu u mogućnosti da pomognu povređenima i civilima.Upozorila je da će sukobi pogoršati stanje u migrantskim kampovima u glavnom gradu Libije.

Ministarstvo zdravlja u Tripoliju saopštilo je ranije danas da je u sukobima stradalo najmanje 25, a ranjeno 80 ljudi.

Među mrtvima ima boraca sa obe strane i civila, uključujući i čitavu porodicu, saopštio je portparol Ministarstva zdravlja za Rojters. U Libiji su od prošle sedmice obnovljeni sukobi kada je Libijska nacionalna armija (LNA) predvođena Kalifom Haftarom sa istoka krenula u osvajanje zapada zemlje i centra Tripolija, gde kontrolu ima međunarodno priznata vlada, predvođena Fajezom Sarajem.

Saraj je uzvratio „novom Gadafiju“, kako Haftara nazivaju njegovi protivnici, operacijom „Vulkan gneva“, radi odbrane prestonice Libije.

Od pada bivšeg lidera Libije Muamera Gadafija, zemlja je ušla u nestabilnosti sa dve suprostavljene administracije i nizom oružanih grupa koje se bore za vlast i kontrolu nad naftnim poljima.

Od leta 2014. godine politički je podeljena na dve vlade – samoproglašenu na istoku zemlje, pod kontrolom Kalife Haftara (75), i međunarodno priznatu vladu, sa sedištem u Tripoliju, sa premijerom Fajezom Sarajem.

Borbeni avioni Libijske nacionalne armije (LNA) pod komandom Kalifa Haftara izvršili su napad na aerodrom Mitiga koji je jedini operativan u Tripoliju, javio je TV kanal Al Hadat.

U isto vreme, TV kanal Skaj njuz Arabija javio je da je napad bio usmeren na poletno-sletnu stazu u blizini zgrade aerodroma, prenosi TASS.

Ranije je LNA saopštila da će napasti svaki aerodrom na zapadu zemlje koji se koristi za borbene misije. Vojni aerodrom Mitiga se od 2014. godine koristi kao glavno saobraćajno sredstvo u komunikaciji sa svetom od kada je međunarodni aerodrom u Tripoliju van operativne funkcije.

Borbe su danas eskalirale u Tripoliju kada je Libijska nacionalna armija predvođena Kalifom Haftarom sa istoka krenula u osvajanje zapada zemlje i centra Tripolija, gde kontrolu ima međunarodno priznata vlada, predvođena Fajezom Sarajem.

Za sada nema instrukcija za evakuaciju državljana Srbije u Tripoliju, oni nemaju nikakvih pritužbi, niti je bilo poziva da je neko ugrožen, izjavio je danas za Tanjug otpravnik poslova u Ambasadi Srbije u Libiji, Gradimir Gajić, ne isključujući mogućnost da bi situacija, kako kaže, mogla da se preokrene.

Gajić kaže da je u svakodnevnoj komunikaciji sa našim građanima koji žive i rade u Tripoliju.

„Oni redovno idu na posao. Zaposleni u bolnici na periferiji grada kažu da su potpuno bezbedni, da nemaju problema… Za sada je sve u redu, ali to ne znači da ne može da se okrene u drugom smeru. Naši građani uglavnom žive sa tim već dugo i nije prvi put da se ovo dešava. Često se dešavalo, tako da su na neki način, uslovno rečeno, naviknuti na ovakve situacije“, naveo je Gajić u telefonskoj izjavi.

Za sada problema nema, situacija se ne menja, povremeno se, kaže, čuju detonacije i pucnjava, ali bi situacija mogla da eskalira svakog časa.

„Instrukcije za evakuaciju srpskih državljana i diplomatskog osoblja za sada ne postoje“, ističe Gajić.

Dodao je, međutim, da srpski državljani ne bi ne želeli da budu evakuisani.

„Naše mišljenje, na osnovu iskustva, je da oni ne bi želeli da se evakuišu, sem ukoliko dođe do drastične promene bezbednosne situacije. Naših ljudi u Tripoliju ima stotinak, možda sveukupno 300, rade već decenijama i nisu spremni na tako nešto (evakuaciju). Jedino ukoliko baš eskalira situacija. Oni ovde rade dugo, šalju porodicama novac, žive od toga“, rekao je Gajić.

Inače, ranije danas AP je javio da su SAD, zbog „bezbednosnih uslova na terenu“, povukle deo svojih vojnika iz Libije.

Pozivajući se na komandanta američke vojske za Afriku, generala Tomasa Valdhausera, agencija je prenela da je „bezbednosna situacija na terenu u Libiji kompleksna i nepredvidiva“.

Navodi da general nije dao podatke o tome koliko vojnika je povučeno iz Libije, niti koliko ih je ostalo u toj zemlji.

KOMENTARI3 komentara

 1. samostalan says:

  Mozete misliti kako je u Srbiji kad je i u bombardovanoj Libiji bolje nego kod kuce.

  • Ovcoglavi says:

   Sve poskupljuje zarada sve manja.

 2. Cetnik says:

  Medjunarodno priznata vlada cim je priznata od dEU zlocinaca koji su unistili tu zemlju. Bas me zanima ko je izvor vesti?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *