РАСТУ ТЕНЗИЈЕ – СВЕ МИРИШЕ НА РАТ: Кинеска војска послала је 43 авиона и пет ратних бродова у правцу Тајвана

RASTU TENZIJE – SVE MIRIŠE NA RAT: Kineska vojska poslala je 43 aviona i pet ratnih brodova u pravcu Tajvana

16 septembra 2022

KINESKA narodnooslobodilačka armija poslala je na Tajvan 43 aviona i pet ratnih brodova, saopštilo je ostrvsko ministarstvo odbrane u dnevnom izveštaju.

Napominje se da je u vodama i vazdušnom prostoru oko Tajvana zabeleženo pet ratnih brodova i 43 aviona kineske narodnooslobodilačke armije.Dva lovca J-11, dva lovca SU-30, 12 lovaca J-16, dron BZK-005 RECCE, dva bombardera H-6 i vazdušni sistem ranog upozorenja KJ-500 prešli su takozvanu „srednju liniju“ u Tajvanskom moreuzu i ušli u zonu identifikacije protivvazdušne odbrane ostrva.

Tajvan je poslao vazdušnu patrolu da prati situaciju, izdao je radio-upozorenja i rasporedio protivvazdušne raketne sisteme, prenosi RIA.

Situacija oko Tajvana je postala izuzetno napeta nakon posete ostrvu, početkom avgusta, predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Kina, koja ovo ostrvo smatra jednom od svojih provincija, osudila je posetu Pelosijeve, videći taj potez kao podršku SAD tajvanskom separatizmu i održala velike vojne vežbe.

(Tanjug)

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad5 says:

    kinezi su rešili da udju u rat zajedno sa rusima,već se mobilišu.Uskoro će se u ukrajini pojaviti "dobrovoljci".Ovo je početak globalnog sukoba,zapada agresija je konačno pokrenula istočne sile da reaguju PRAVOM MEROM onak kako jedino može da se odgovori ovoj poludeloj alijansi sa zapada,rat je neminovan i biće VELIKI RAT bez zezanja i pregovora,opasnost od eskalacije u nuk.rat je sada već ogromna.Svi učesnici skupa u samarkandu su članovi te nove svetske koalicije,od sad NATO banda će morati dobro da razmisli pre nego što nešto pokuša.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *