РАСТУ ТЕНЗИЈЕ – ЗАОШТРАВА СЕ: Турска ухапсила адвоката немачке амбасаде

RASTU TENZIJE – ZAOŠTRAVA SE: Turska uhapsila advokata nemačke ambasade

21 novembra 2019

Turska je uhapsila turskog advokata koga je angažovala nemačka ambasada u Ankari, izjavio je u sredu nemački diplomata iz ministarstva spoljnih poslova.

Ocenjuje se da bi taj potez mogao da dovede do porasta tenzija između NATO partnera, prenosi Rojters.Odnosi dveju zemalja su zategnuti zbog nemačkih kritika upućenih turskom predsedniku Redžepu Taijipu Erdoganu, zbog toga kako se razračunao sa protivnicima posle neuspelog puča 2016. godine i vojne ofanzive Turske prošlog meseca protiv kurdske milicije u Siriji.

„Intenzivno pokušavamo da otkrijemo o kojim se optužbama radi i da mu se ukine pritvor“, rekao je neimenovani nemački zvaničnik, ocenjujući da je pritvor „neshvatljiv“, prenosi Rojters.

Advokat je uhapšen sredinom septembra, rekao je zvaničnik.

Nemačka je advokata angažovala za pribavljanje dokumenata koji se odnose na turske državljane koji su zatražili azil u Nemačkoj, javili su nemački mediji.

Broj Turaka koji traže azil u Nemačkoj porastao je od neuspelog državnog udara 2016. za koji Erdogan tvrdi da su planirali pristalice sveštenika Fetulaha Gulena iz SAD.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *