РАСТУРИЛИ ЗМИЈАРНИК: Тигрове снаге ослободиле базу 274. пука, пало главно терористичко упориште

RASTURILI ZMIJARNIK: Tigrove snage oslobodile bazu 274. puka, palo glavno terorističko uporište

3 marta 2018

Sirijska arpska armija juče je ostvarila još jedan veliki napredak sa istočne strane kotla u Istočnoj Guti. Vojnici SAA oslobodili su bazu 274. puka koja je poslednjih godina bila baza ozloglašene terorističke grupe Džaiš Al Islam.

Napad na bazu koja se nalazi južno od mesta Al Šifounijah.

Baza je goddinama korišćena kao trening centar terorista ali i za stanovanje najviših oficira ove terorističke grupe i njihovih porodica.

Nakon oslobađanja baze SAA je nastavila napredovanje ka okolnim naseljima.

(Pravda)

KOMENTARI4 komentara

 1. goran says:

  Da li su poubijali teroriste ili su ih pustili? To je jedino pitanje na koje valja odgovoriti. Sve mi se čini da su mnogi pušteni, pa eto njih negde u drugoj provinciji, jovo nanovo.

 2. Miraš says:

  Tigrovi su danas osvojili tri mesta na jugoistoku I.Gute: Utaya, Hazrama i Al Nashabiyah (pre rata Nashabiyah je imao oko 78.000 stanovnika). Noćas su bili uspešni u napadu terorista blizu grada Haws al Ash'ari što znači da napreduju sve dublje u teritoriju I. Gute. Baza 274 puka je nešto severnije od ovog mesta i na istočnoj strani je naspram juga grada Haraste tj. naspram ranije puno napadane baze oklopnih vozila. Grad Al Shafoniya je neposredno blizu severno od baze 274, a istočnu stranu pored tog grada Tigrovi već imaju jer su ranije napadali i taj grad. Takodje skroz severoistočno napali su manje mesto Al Rihan. Praktično Tigrovi napadaju i napreduju celom istočnom stranom i poražavaju snage Džajš Al Islam te zato danas bratska Fajlak Rahman krenula je da im pomogne. A operacije se tako baš namerno vode da teroriste izazovu i izvuku ih što više iz naseljenih mesta. Dakle naseli su.

 3. Miraš says:

  Nakon nedelju dana kopnene ofanzive u Istočnoj Guti sirijska vojska smanjila je tu pobunjeničku oblast otprilike za trećinu. Sve u svemu oko 6 utvrdjenja/gradova su osvojili i teritorije izmedju, ali još važnije je da ranije dosta čvrste linije odbrane ove pobunjeničke oblasti sa istočne strane su razbijene, a sa severne strane su značajno načete. Na istočnoj strani teroristi sada teško mogu da pretpostave gde će sve biti napadnuti, sa kojim snagama, da li će neki napad biti samo provokativan (ispitivački) ili baš osvajački, a snage SAA ih napadaju iz više pravaca. Osim toga imaju i podršku ruske i sirijske avijacije. Ipak cela oblast je veoma opasna jer teroristi imaju veliku i razgranatu mrežu tunela sa kasarnama, rukovodećim centrima, skladištima vozila i municije.

 4. Miraš says:

  Nakon današnjeg brzog oduzimanja od islamističkih pobunjenika tri mesta (Utaja, Hazrama, Al-Nashabiyah) moguće je da će snage SAA ubrzo osvojiti i veliko uporište militanata u gradu Al Šifonijah. Prema proceni novinara libanskog "Almasdar news" sirijska vojska već sada vlada sa preko 80% grada, a prema vojnim izvorima vlada sa najmanje pola tog grada. Jurišne jedinice koje su danas osvajale mesta na jugostoku I. Gute sada su slobodne za rad na nekom drugom mestu. Ako ih prebace ovamo za nekoliko sati moguće je da će pasti i ovo uporište. Videćemo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *