РАСУЛО ЗАПАДА ЗБОГ АВГАНИСТАНА: Kрај америчког сна – Велико буђење Европљана

РАСУЛО ЗАПАДА ЗБОГ АВГАНИСТАНА: Kрај америчког сна – Велико буђење Европљана

27 августа 2021

Дебакл у Авганистану и чињеница да је председник САД, упркос противљењу европских лидера на самиту Г7, остао при одлуци да повуче америчке снаге из те земље до 31. августа, изгледа да су дезавуисали Бајденову девизу „Америка се вратила“.Политиколог Александар Павић оцењује да све ово представља велико буђење Европљана из снова.

Виртуелни самит групе седам индустријски најразвијенијих земаља није протекао онако како су се европски лидери надали, јер је председник САД Џозеф Бајден остао глув на њихове молбе да продужи америчку операцију на аеродрому у Kабулу и осигура да се евакуишу десетине хиљада Американаца, Европљана, држављана других земаља и угрожених Авганистанаца.

Скромни закључци самита у погледу слагања око услова за признавање и сарадњу са будућом авганистанском владом предвођеном талибанима (терористичка организација забрањена у Русији), али без детаља о начину на који ће се осигурати безбедни излазак из Авганистана без војног присуства, указују на то да јачање евроатлантских веза неће ићи оним темпом који се очекивао по Бајденовом доласку у Белу кућу.

Велико буђење Европљана из снова

Према речима Александра Павића, последња дешавања представљају слику данашњег Запада, па се тако и самит Г7, баш као и повлачење Американаца из Авганистана, може описати речју – расуло.

„Запад је изнутра, испод те сјајне површине великих речи, медија који могу да створе било какву слику и импресивне војне технике, у фази распада и декаденције. Људи који су дошли на власт после Трампа апсолутно нису способни да воде сопствену земљу, а камоли да воде нешто компликовано попут трансатлантског савеза. То се сада јасно видело и све ово је заправо било велико суочавање са реалношћу, поготово за западноевропске државе које су се надале да ће моћи да наставе по старом, да се накаче на „Великог брата“ који ће им дати своје мишиће, а они њему свој мозак. Сада се видело да то није тако и да тај „Велики брат“не може ни о себи да се брине како треба, да прави катастрофалне процене и да није у стању да изврши једну обичну операцију евакуације у времену које је унапред било договорено“, каже Павић.

Остаје да се види, додаје политиколог, како ће се Европљани са тим сазнањем носити.

„Наиме, ако се ово десило у Авганистану, онда се може десити и на другим местима, па се поставља питање где то тачно европске чланице НАТО-а могу да се ослоне на Американце и да ли ће смети да се упуштају у заједничке авантуре са њима, имајући у виду како се оне завршавају у последњих 15 година? Није, дакле, у питању само Авганистан, већ и оно што се дешавало у Ираку, па дебакл у Либији и неуспех у Сирији“, указује Павић.

Нема самосталности без војске ЕУ

Чињеница да је виртуелни састанак вођа Британије, Kанаде, Француске, Немачке, Италије, Јапана и САД показао да су европске силе признале да су Американци ти који одлучују, за Слободана Зечевића из Института за европске студије није изненађење.

„НАТО је таква организација у којој Сједињене Америчке Државе одлучују саме о свему. То није тако у списима те организације, али у стварности је тако – Америка одлучује о свему, а ови други их само прате. То и јесте био смисао изјаве француског председника Емануела Макрона да је „НАТО клинички мртав“. Он је то рекао јер је знао да је НАТО таква врста организације и предлагао је Европљанима да имају своју војску, своје одбрамбене снаге којима ће они управљати, а не Американци“, објашњава Зечевић.

Kако каже, молбе европских лидера да Бајден продужи евакуацију после 31. августа резултат су веровања да су Сједињене Америчке Државе у истом односу према целом свету као и према њима, односно уверења да сви, баш као и они, морају да следе Америку.

„Међутим, Бајден је овде суочен са једном реалном ситуацијом – у конфликту је са талибанима, повлачи се из Авганистана, има договор са њима до 31. августа и директно од њих зависи. Он мора да поштује тај договор јер ће у супротном ући у још гори проблем, а та евакуација ће постати још трагичнија. Према томе, Бајден се вероватно определио за једно рационално решење, не жели више да улази у конфликт и повлачи америчке грађане и трупе, па наравно и савезничке трупе, а начин на који Французи и Немци размишљају није логичан, јер ако хоће сами да одлучују морају да имају своју војну организацију на нивоу Европске уније“, категоричан је Зечевић.

Нови „сајгонски моменат“ за Американце

Александар Павић каже да је упитно како ће се ситуација даље одвијати уколико страни војници или страни држављани који желе да оду из Авганистана ипак остану у тој земљи након истека рока за евакуацију.

„Сада је све у игри, али није искључено да западне државе искористе адут који имају – замрзнут авганистански новац и злато. У том смислу се можда у позадини направи трговина, односно да се талибанима одмрзну фондови, а да они заузврат зажмуре на то што ће евакуација трајати дуже од договореног рока. У сваком случају, Авганистан је за Американце неки нови „сајгонски моменат“ и сигурно је да после 31. августа више ништа неће бити исто унутар западних савезничких односа. Наиме, када се 1975. године Американцима десио Сајгон, Сједињене Државе су неколико година биле у стратешком узмицању и изгубиле су самопоуздање, а поверење савезника у њих било је пољуљано“, закључује Александар Павић за Спутњик.

(Спутњик)

KOMENTARI5 коментара

 1. Риста says:

  Јооо, мајкоооо! Ал се неки људе труде...А јест, сви се труде да купе који златни поен правећи америку блесавом. А амери имају 800 база по свету и сада се повлаче после неког досадног посла, Кина добила поклон и саће наставити са више елана да извози у мерику, Русија добила јектику јер су амери наоружали талибане...А амери глупави? Па немојте господо налитичари баш тако. Сачекајте мало. Какав мој Сајгон и који вам то пример? Па од Канаде су Амери изгубили рат дебело и онда се фалили како су добро прошли јер им Канада није наплатила територијама. А после Канаде подрпали Кореју, Вијетнам и...јер били све слабији. А после Сајгона пао СССР, Југославија, Сирија, Ирак, Либија...Ваљда што се америка "стратешки одмакла и изгубила самопоуздање". А успут, Канада је данас амерички први потрчко, Сајгонци други. Ако не знате, читајте брате мало кад вам пишем коментаре. Нема везе што сам магловит и мали а ви велики и јавни, али ето, ви канда још увек не знате да је Вијетнам амерички савезник све више. Јооој, мама, па зашто завлачите овај српски род и стално им сервирате лизалице? Ваљда да вас хвалимо и подржавамо? А кад нам онда сјуре бомбе нако стратешко одмакнути, онда лажете како ће се Америка распасти. Па оставте то нашим коментаторима да се забављају и кљуцкају. Ви треба да говорите истину људима а поготово своме народу а не да измишљате неке досетке које продајете на ријалити тржишту Србије. Ево, кад сте тако паметни и знате да се америка позомбирала, ај рецте јел добро ако ја и тест одемо на Косово и тамо смлатимо те стратешки одмакнуте амере. Додуше, ја ћу гледати а тест ће их млатити. Ја немам снаге да се тучем. Више! Мање. А то што ви лапрдате сваки дан су помало истине, само ви не знате да су то међуфазе деловања великих сила. Велика сила не пропада све док је неко не згази. Ко згазио Америку или Русију задњих векова? Па нико. Осим наших аналитичара. Вајних.

  • Косовац says:

   @ Риста, …..О, како паметно и аргументовано збориш. Али није јасно зашто се толико љутиш, ниси ваљда увређен што је Александар Павић направио на пачавру ове твоје? Па није он рекао да су Американци пропали, он је рекао да Американци пропадају. Као муда кроз труле гаће. Када би ти неко нацртао, мислим да би и ти схватио Павића, обзиром да си магловит и мали. ……………Да бих те додатно убедио, казаћу ти да је и доста хрватских аналитичара написало овако као Павић. То би за тебе био аргумент ауторитета, зато и ти мораш бар мало да пљуцнеш на вољене Американске педере.

 2. Strsljen says:

  Zasto vise pisete u zagradi ...organizacija zabranjena u Rusiji? Spinujeti to malo? Pa i na Americkoj listi Cia je pa ne stavljate ko napomenu. Redakcijo malo upamet...ne navijajte!

 3. Косовац says:

  Значи, авганистански новац и злато се налази у Западним државама. Значи, поштени Запад ће те паре „замрзнути“. Нешто ми је тај систем познат од раније. Знате, ако се те паре и злато замрзну, оне ће дуже да трају. Чивутски банкари то умеју добро да чувају. ……………То је случај и са нама, и са свом дебиланом која је присиљена да на Западу учествује у Фондовима, односно да депонује и стално уплаћује паре у Западну касу солидарности. И тако добије право да тргује и врши остале легалне активности са вољеним Западом. Тако су везани као цревца, и наравно мора да слушају, као ово што Александар Вучић данас игра пипиревку. Замислите шта би се десило Милу Ђукановићу када би он нешто мало одрекао послушност Западу. Остао би го као пиштољ, све би му Грета „замрзла“ као у климатским променама, као ономад Филипински диктатор Маркос, не би имало пашче Дритан алумниат за шта да га уједе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u