РАСУЛО ЗАПАДА ЗБОГ АВГАНИСТАНА: Kрај америчког сна – Велико буђење Европљана

RASULO ZAPADA ZBOG AVGANISTANA: Kraj američkog sna – Veliko buđenje Evropljana

27 avgusta 2021

Debakl u Avganistanu i činjenica da je predsednik SAD, uprkos protivljenju evropskih lidera na samitu G7, ostao pri odluci da povuče američke snage iz te zemlje do 31. avgusta, izgleda da su dezavuisali Bajdenovu devizu „Amerika se vratila“.Politikolog Aleksandar Pavić ocenjuje da sve ovo predstavlja veliko buđenje Evropljana iz snova.

Virtuelni samit grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja nije protekao onako kako su se evropski lideri nadali, jer je predsednik SAD Džozef Bajden ostao gluv na njihove molbe da produži američku operaciju na aerodromu u Kabulu i osigura da se evakuišu desetine hiljada Amerikanaca, Evropljana, državljana drugih zemalja i ugroženih Avganistanaca.

Skromni zaključci samita u pogledu slaganja oko uslova za priznavanje i saradnju sa budućom avganistanskom vladom predvođenom talibanima (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji), ali bez detalja o načinu na koji će se osigurati bezbedni izlazak iz Avganistana bez vojnog prisustva, ukazuju na to da jačanje evroatlantskih veza neće ići onim tempom koji se očekivao po Bajdenovom dolasku u Belu kuću.

Veliko buđenje Evropljana iz snova

Prema rečima Aleksandra Pavića, poslednja dešavanja predstavljaju sliku današnjeg Zapada, pa se tako i samit G7, baš kao i povlačenje Amerikanaca iz Avganistana, može opisati rečju – rasulo.

„Zapad je iznutra, ispod te sjajne površine velikih reči, medija koji mogu da stvore bilo kakvu sliku i impresivne vojne tehnike, u fazi raspada i dekadencije. Ljudi koji su došli na vlast posle Trampa apsolutno nisu sposobni da vode sopstvenu zemlju, a kamoli da vode nešto komplikovano poput transatlantskog saveza. To se sada jasno videlo i sve ovo je zapravo bilo veliko suočavanje sa realnošću, pogotovo za zapadnoevropske države koje su se nadale da će moći da nastave po starom, da se nakače na „Velikog brata“ koji će im dati svoje mišiće, a oni njemu svoj mozak. Sada se videlo da to nije tako i da taj „Veliki brat“ne može ni o sebi da se brine kako treba, da pravi katastrofalne procene i da nije u stanju da izvrši jednu običnu operaciju evakuacije u vremenu koje je unapred bilo dogovoreno“, kaže Pavić.

Ostaje da se vidi, dodaje politikolog, kako će se Evropljani sa tim saznanjem nositi.

„Naime, ako se ovo desilo u Avganistanu, onda se može desiti i na drugim mestima, pa se postavlja pitanje gde to tačno evropske članice NATO-a mogu da se oslone na Amerikance i da li će smeti da se upuštaju u zajedničke avanture sa njima, imajući u vidu kako se one završavaju u poslednjih 15 godina? Nije, dakle, u pitanju samo Avganistan, već i ono što se dešavalo u Iraku, pa debakl u Libiji i neuspeh u Siriji“, ukazuje Pavić.

Nema samostalnosti bez vojske EU

Činjenica da je virtuelni sastanak vođa Britanije, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i SAD pokazao da su evropske sile priznale da su Amerikanci ti koji odlučuju, za Slobodana Zečevića iz Instituta za evropske studije nije iznenađenje.

„NATO je takva organizacija u kojoj Sjedinjene Američke Države odlučuju same o svemu. To nije tako u spisima te organizacije, ali u stvarnosti je tako – Amerika odlučuje o svemu, a ovi drugi ih samo prate. To i jeste bio smisao izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona da je „NATO klinički mrtav“. On je to rekao jer je znao da je NATO takva vrsta organizacije i predlagao je Evropljanima da imaju svoju vojsku, svoje odbrambene snage kojima će oni upravljati, a ne Amerikanci“, objašnjava Zečević.

Kako kaže, molbe evropskih lidera da Bajden produži evakuaciju posle 31. avgusta rezultat su verovanja da su Sjedinjene Američke Države u istom odnosu prema celom svetu kao i prema njima, odnosno uverenja da svi, baš kao i oni, moraju da slede Ameriku.

„Međutim, Bajden je ovde suočen sa jednom realnom situacijom – u konfliktu je sa talibanima, povlači se iz Avganistana, ima dogovor sa njima do 31. avgusta i direktno od njih zavisi. On mora da poštuje taj dogovor jer će u suprotnom ući u još gori problem, a ta evakuacija će postati još tragičnija. Prema tome, Bajden se verovatno opredelio za jedno racionalno rešenje, ne želi više da ulazi u konflikt i povlači američke građane i trupe, pa naravno i savezničke trupe, a način na koji Francuzi i Nemci razmišljaju nije logičan, jer ako hoće sami da odlučuju moraju da imaju svoju vojnu organizaciju na nivou Evropske unije“, kategoričan je Zečević.

Novi „sajgonski momenat“ za Amerikance

Aleksandar Pavić kaže da je upitno kako će se situacija dalje odvijati ukoliko strani vojnici ili strani državljani koji žele da odu iz Avganistana ipak ostanu u toj zemlji nakon isteka roka za evakuaciju.

„Sada je sve u igri, ali nije isključeno da zapadne države iskoriste adut koji imaju – zamrznut avganistanski novac i zlato. U tom smislu se možda u pozadini napravi trgovina, odnosno da se talibanima odmrznu fondovi, a da oni zauzvrat zažmure na to što će evakuacija trajati duže od dogovorenog roka. U svakom slučaju, Avganistan je za Amerikance neki novi „sajgonski momenat“ i sigurno je da posle 31. avgusta više ništa neće biti isto unutar zapadnih savezničkih odnosa. Naime, kada se 1975. godine Amerikancima desio Sajgon, Sjedinjene Države su nekoliko godina bile u strateškom uzmicanju i izgubile su samopouzdanje, a poverenje saveznika u njih bilo je poljuljano“, zaključuje Aleksandar Pavić za Sputnjik.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Rista says:

  Jooo, majkoooo! Al se neki ljude trude...A jest, svi se trude da kupe koji zlatni poen praveći ameriku blesavom. A ameri imaju 800 baza po svetu i sada se povlače posle nekog dosadnog posla, Kina dobila poklon i saće nastaviti sa više elana da izvozi u meriku, Rusija dobila jektiku jer su ameri naoružali talibane...A ameri glupavi? Pa nemojte gospodo nalitičari baš tako. Sačekajte malo. Kakav moj Sajgon i koji vam to primer? Pa od Kanade su Ameri izgubili rat debelo i onda se falili kako su dobro prošli jer im Kanada nije naplatila teritorijama. A posle Kanade podrpali Koreju, Vijetnam i...jer bili sve slabiji. A posle Sajgona pao SSSR, Jugoslavija, Sirija, Irak, Libija...Valjda što se amerika "strateški odmakla i izgubila samopouzdanje". A usput, Kanada je danas američki prvi potrčko, Sajgonci drugi. Ako ne znate, čitajte brate malo kad vam pišem komentare. Nema veze što sam maglovit i mali a vi veliki i javni, ali eto, vi kanda još uvek ne znate da je Vijetnam američki saveznik sve više. Joooj, mama, pa zašto zavlačite ovaj srpski rod i stalno im servirate lizalice? Valjda da vas hvalimo i podržavamo? A kad nam onda sjure bombe nako strateško odmaknuti, onda lažete kako će se Amerika raspasti. Pa ostavte to našim komentatorima da se zabavljaju i kljuckaju. Vi treba da govorite istinu ljudima a pogotovo svome narodu a ne da izmišljate neke dosetke koje prodajete na rijaliti tržištu Srbije. Evo, kad ste tako pametni i znate da se amerika pozombirala, aj recte jel dobro ako ja i test odemo na Kosovo i tamo smlatimo te strateški odmaknute amere. Doduše, ja ću gledati a test će ih mlatiti. Ja nemam snage da se tučem. Više! Manje. A to što vi laprdate svaki dan su pomalo istine, samo vi ne znate da su to međufaze delovanja velikih sila. Velika sila ne propada sve dok je neko ne zgazi. Ko zgazio Ameriku ili Rusiju zadnjih vekova? Pa niko. Osim naših analitičara. Vajnih.

  • Kosovac says:

   @ Rista, …..O, kako pametno i argumentovano zboriš. Ali nije jasno zašto se toliko ljutiš, nisi valjda uvređen što je Aleksandar Pavić napravio na pačavru ove tvoje? Pa nije on rekao da su Amerikanci propali, on je rekao da Amerikanci propadaju. Kao muda kroz trule gaće. Kada bi ti neko nacrtao, mislim da bi i ti shvatio Pavića, obzirom da si maglovit i mali. ……………Da bih te dodatno ubedio, kazaću ti da je i dosta hrvatskih analitičara napisalo ovako kao Pavić. To bi za tebe bio argument autoriteta, zato i ti moraš bar malo da pljucneš na voljene Amerikanske pedere.

 2. Riblja Corba says:

  Dobro jutro!!!

 3. Strsljen says:

  Zasto vise pisete u zagradi ...organizacija zabranjena u Rusiji? Spinujeti to malo? Pa i na Americkoj listi Cia je pa ne stavljate ko napomenu. Redakcijo malo upamet...ne navijajte!

 4. Kosovac says:

  Znači, avganistanski novac i zlato se nalazi u Zapadnim državama. Znači, pošteni Zapad će te pare „zamrznuti“. Nešto mi je taj sistem poznat od ranije. Znate, ako se te pare i zlato zamrznu, one će duže da traju. Čivutski bankari to umeju dobro da čuvaju. ……………To je slučaj i sa nama, i sa svom debilanom koja je prisiljena da na Zapadu učestvuje u Fondovima, odnosno da deponuje i stalno uplaćuje pare u Zapadnu kasu solidarnosti. I tako dobije pravo da trguje i vrši ostale legalne aktivnosti sa voljenim Zapadom. Tako su vezani kao crevca, i naravno mora da slušaju, kao ovo što Aleksandar Vučić danas igra pipirevku. Zamislite šta bi se desilo Milu Đukanoviću kada bi on nešto malo odrekao poslušnost Zapadu. Ostao bi go kao pištolj, sve bi mu Greta „zamrzla“ kao u klimatskim promenama, kao onomad Filipinski diktator Markos, ne bi imalo pašče Dritan alumniat za šta da ga ujede.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *