SUKOB BELE KUĆE I KONGRESA: Za dogovor oko budžeta potreban posrednik

SUKOB BELE KUĆE I KONGRESA: Za dogovor oko budžeta potreban posrednik

10 oktobra 2013

The-White-House-Washington-DCSvet vrlo pažljivo prati tok budžetske borbe među Belim domom i Kongresom i očekuje još jedno povećavanje nivoa državnog duga SAD. Nesuglasice između republikanaca i demokrata, analitičari sa one strane okeana već porede sa igrom „ruski rulet“. Pri najgorem scenariju, američki problem će se odraziti na čitav svet.

Vrlo interesantno poređenje ovog čudnog ponašnja američkih političara sa fatalnim rezultatima navodi britanski časopis The Financial Times. SAD su se, prema pisanjima britanskog lista, već poigrale 2011.godine sa limitom državnog duga do smanjivanja kreditnog rejtinga, prema verziji rejtinške kuće Standard and Poors. Ipak, tada se to nije obilo o glavu Americi.

Za razliku od američkog budžeta, govore eksperti, limit državnog duga SAD- veoma je osetljivo pitanje za Rusiju, koja dobar deo svojih zlatnovalutnih rezervi čuva upravo u obliku američkih državnih hartija od vrednosti. Zato, ako dođe do pada vrednosti ovih američkih obligacija, onda će i ruske zlatnovalutne rezerve morati biti ponovo procenjene. Tada se može dogoditi da one prosto budu „oduvane“.

Uopšte, eksperti konstatuju, da u svetu povodom situacije u SAD, vlada prilična napetost. Obzirom da čak i ljudi veoma bliski Vašingtonu, nisu u stanju da jednoznačno iskomentarišu situaciju, kako onda vlasnici dužničkih instrumenata u drugim krajevima sveta mogu da predvide ishod igre „ruskog ruleta“ amerikanaca sa njihovom valutom.

Ipak, postoje i drugi pogledi. Ni za svet, ni za samu Ameriku, sadašnja budžetska kriza u SAD nije presudna, smatra Natalija Karpova. Čak i ako dođe do najnegativnijeg scenarija, pobednik može biti Kina, obzirom na činjenicu da je Peking sakupio najveću rezervu dolara, rekla je Karpova u intervjuu za Glas Rusije:

Ako se i dogodi, odjednom, ta ozbiljna kriza, to će biti upravo u onom momentu kada Kinezi prosto izbace tu valutu na tržište. Iako, za sada, to im nije tako zgodno. No, tada će biti sve jedno, na ovaj korak će kriza navesti.

Ukratko, ni jedan ekspert u ovom trenutku nije spreman da garantuje tačnost svojih ili greške u tuđim analizama. Prema mišljenju nekih, sada bi trebalo sačekati i videti koga će Beli dom i Kongres izabrati za posrednika u pregovorima. Jer, čini se, za to je kucno čas.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *