Rat dronova i mačeta

Rat dronova i mačeta

2 juna 2013

slika-25-12-23-17-49_darkoPiše: Dr Darko Tanasković

Nadgornjavanja povodom postavljanja raketnog štita u pojedinim zemljama, naoružavanja sukobljenih strana u Siriji i legalnosti (o moralnosti da i ne govorimo!) korišćenja bespilotnih letilica, tzv. dronova, za proizvoljni odstrel nepodobnih širom planete, pa i u samoj Americi, sve te redovne teme svetskih medija za trenutak su potisnule mačete, testere, Molotovljevi kokteli i slične naprave za koje se naivno poverovalo da pripadaju nekim drugim vremenima i civilizacijama, a u najboljem slučaju akcionim filmovima u kojima nedodirljivi Stiven Sigal goloruk razbacuje i lomi tuce iskeženih negativaca koji njima preteći vitlaju.

Prvo je u Londonu mačetama, koje su pomalo ličile na noževe a pomalo na satare, iskasapljen britanski vojnik, uz zaklinjanje tamnoputog napadača pred televizijskim kamerama, u ime Alaha, da on i njegova sabraća neće nikada prestati da se bore protiv zapadnjaka, pod starozavetnim geslom: Oko za oko, zub za zub! Dogodilo se to, sasvim slučajno, nedugo pošto je američki poručnik Robert Bejls priznao da je „pucao u glavu malim Avganistancima“.

U trgovačkoj četvrti Pariza proradila je testera, kojom je jedan nepoznati prolaznik napao francuskog pripadnika antiterorističke jedinice u rutinskoj patroli. Predsednik Oland je pohitao da iz Etiopije (u poslednje vreme je počesto u Africi!) poruči da ovaj incident nije povezan sa surovim ubistvom u Londonu. Osvetnici s londonskih i francuskih ulica sigurno se lično ne poznaju, pa je utoliko Oland u pravu, ali teško greši (ili svesno prikriva realnost) kad kaže da ta dva događaja suštinski i dubinski nisu povezana. Prilikom pokušaja policije da ga uhapsi u stanu, jedan stanovnik Stokholma mačetom je nasrnuo na predstavnike zakona, a oni su ga na licu mesta lišili života. Ućutkana mačeta stostruko se oglasila na mirnim švedskim ulicama i trgovima, kojima su potom nekoliko dana gospodarile kamenice, Molotovljevi kokteli, baklje, noževi, bokseri i razne poluge spontanog revolta onih koji, kao što reče Oland, nisu u međusobnoj vezi, ali se svuda ponašaju na isti način. Programirano, kao dronovi ili krstareće rakete.

Ali kako programirati dronove ili krstareće rakete, odnosno postaviti efikasni raketni štit protiv svih tih mačeta, satara, testera, gvozdenih poluga, Molotovljevih koktela i kamenica, iskonskog oružja kojeg se mašaju oni kojima je svega dosta. Kad se digne kuka i motika… Razmišljaju li uopšte svetski moćnici o tome da privremeni dronovi i raketni štitovi dugoročno nikad nisu imali šanse protiv svevremenih mačeta, satara, testera, kamenica, gvozdenih poluga, baklji…? Protiv pobunjenog čoveka.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *