Рат између САД и Кине је неизбежан

Rat između SAD i Kine je neizbežan

12 aprila 2015

chinese-army-helicopter-wallpaperMMF (Međunarodni monetarni fond) uz podršku Obamine administracije je 2010. godine inicirao set reformi koji se ticao broja članstva i načina glasanja u ovoj instituciji, ali je naišao na blokadu u američkom Kongresu kod republikanaca koji su sumnjivi naspram pozitivnih rezultata ovih reformi za američku ekonomiju.

Naime, republikanci su se usprotivili ovakvoj odluci MMF-a i Baraka Obame, jer prema njihovom mišljenju, kroz takve reforme Kina bi imala veći uticaj od SAD, a to bi prouzrokovalo još veći pad američke ekonomije.

Protivljenje republikanaca reformama u MMF-u je ovu instituciju skrajnulo u areni svetske ekonomije i oslabilo uticaj MMF-a na ukupne geoekonomske trendove i to do te mere da je prošle godine i sama Kristina Lagard, šefica MMF-a, javno izjavila da je spremna da „odigra i trbušni ples“ samo da prođe odluka u Vašingtonu.

Amerika je u strahu od velikog rasta kineske ekonomije, a Barak Obama je u nekoliko navrata pozivao Kinu na „veću odgovornost“, te pokušavao da izvrši različite pritiske kako bi praktično kineska ekonomija više uvažavala interese SAD-a tumačeći njihov razvoj kao destabilizujući za globalne ekonomske odnose.

Međutim, svet se menja. 2014. godine je napravljena Razvojna banka od strane članica BRIKS bloka. Osnivački kapital je bio 100 milijardi američkih dolara i ova institucija je shvaćena kao paralelni sistem postojećem u kojem glavnu reč vodi SAD

Posle toga, Peking je pokrenuo stvaranje AIIB (Azijske infrastrukturne investiocine banke) i dobio je podršku svih vodećih američkih saveznika. Od Velike Britanije preko Nemačke, Francuske i Italije, a uskoro će se priključiti i Južna Koreja.

„The Improbable War: China, The United States and Logic of Great Power Conflict“ je knjiga profesora Londonske ekonomske škole, Kristofera Kokera, a portal The Diplomat prikazuje njegove analize kao veoma realistične i njegovu tezu o neizbežnosti rata između SAD i Kine tretira krajnje ozbiljno.

Koker piše u svojoj knjizi da Kina s jedne strane je zemlja koja je veoma privržena svojim istorijskim iskustvima, a sa druge strane gotovo apsolutno sigurna u svoju svetlu budućnost, što je za Ameriku neprihvatljivo i u Vašingtonu se shvata kao pretnja američkoj dominaciji i ulozi u svetu. Pekingu je sa druge strane neprihvatljivo da sa zemljom koja teži svrgavanju kineskog režima sarađuje na partnerskim osnovama. Prema njemu, rat ova dva ekonomska giganta i svetska moćnika je gotovo neizbežan, ali postoji i velika šansa za mir.

Profesor Koker piše da su SAD i Kine trenutno na putu ka ratu, ali kaže da takođe postoji i šansa za mir.

On kao preduslov za mir vidi u američkom spuštanju lopte.

„SAD moraju biti spremne na pregovore sa Kinom u cilju sređivanja situacije i rasporeda snaga na međunarodnom polju. Vašington mora promeniti stav prema Pekingu, uzimajući realno u obzir snagu moderne Kine.“ – piše profesor Koker.

SAD mora prihvatiti razvoj Kine i prihvatiti novi princip, a to je saradnja dve velike sile umesto sukoba dve velike sile, ističe britanski profesor.

Jedini način da se izbegne rat jeste da SAD i Kina pristupe platformi saradnje u cilju prevazilaženja neslaganja i sukoba, ali ukoliko nastave da odmeravaju snage u konkurentskom duhu i suprostavljeni na suprotnim stranama, rat će biti teško izbeći, piše Koker.Izvor: Pravda

KOMENTARI3 komentara

  1. z-i says:

    E pa jenki nema vise bogacenja bez rada samo na dolar,a sto se tice rata sa Kinom bolje nemoj oni su isti Rusi,Probali ste sa Rusom pa nista a sa Kinom bice vam isto.

  2. Steva says:

    Ameri moraju jednostavno da ukapiraju da nisu vise ono sto su bili,pa cak i saveznici im polako okrecu ledja i da su se preracunali u koracima.Hteli (su mnogo) da komanduju Svetom,umesto da saradjuju sa svim zemljama ovog Sveta,gube tlo pod nogama,sto pre to shvate bolje za njih.Jer nisu vise u stanju da pobede ni Kinu ni Rusiju,a ako nekim slucajem krenu u otvoreni rat protiv Kine, tek tad ih ceka pakao.

  3. RADOVAN says:

    SAD SU KRIVE ZAŠTO SU PRENJELE TOLIKE FABRIKE U KINU KAO I NIJEMCI U RUSIJU ZBOG POREZA KINA DOBIVA MODERAN GRAD HON KONGO JAKA EKONOMIJA KOJU BRITANCI NAPRAVIŠE I MAKAO PORTUGAL ALI KAKO REČE ČUVENI NAUČNIK ZA TEHNOLOGIJU SAD JE ISPRED KINE 70 GODINA OTIŠAO NAPRED ROBOTIZACIJA TRBA NAPOMENUTI DA SU AMERIKACI VLASNICI INTERNETA FB I MIKROSOFTA ČUDA 21 VIJEKA ZAPAD RAZVIJA KAPITALOM ISTOK ZGOG JEFTINE RADNE SNAGE IPAK KINEZI I RUSI MASOVNO BJEZE U SAD I SAD IMA OKO MILION I PO RUSA I DVA MILIONA KINEZA U AMERICI IZ AMERIKE NIKO NEJDE OD RADNIKA SAMO PRIVATNICI RADI POREZA DA GRADE FABRIKE NARAVNO KINA JE TO IPAK VIDJELA I NAUČILA IPAK KAKO REČE KINESKI MINISTAR MI JESMO MOZDA PO POTROŠNJI PRVI ALI DAJTE NAM AMERIČKE PLATE KOJE SU DESET PUTA VEĆE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *