Rat između Zvezde i Partizana van terena

Rat između Zvezde i Partizana van terena

13 avgusta 2013

Zvezda PartizanNajnovije blamaže naša dva najveća fudbalska kluba u evrotakmičenjima i u domaćem prvenstvu pale su u drugi plan posle serije međusobnih optužbi u poslednja tri dana. Kako se pokazalo, što je kvalitet igre bleđi, to je rečnik sve oštriji. Uzbuđenja u srpskom fudbalu ima najviše u saopštenjima Zvezde, Partizana i Fudbalskog saveza Srbije.

Prikazana igra na stadionima tokom vikenda, na momente je po kvalitetu ličila na derbije s kraja devedesetih prošlog veka u selu Pečanica kod Velikog Gradišta gde su se meštani posvađali i formirali dva kluba „Brđane” i „Doljane”, pa u beton ligi igrali nezapamćene derbije.

Ovog putatema nije loša igra, slaba posećenost ni dobre partije Javora iz Ivanjice i Novog Pazara, već regularnost takmičenja. Sve to prate najave da će Crvena zvezda istupiti iz Superlige, traže se ostavke, spominju se kriminal i mutne radnje. Pitanje je hoće li navijači i dalje skandirati: „Uzmi, Tole, novu titulu”, kako su to činili prethodnih godina, ili će se konačno desiti nešto drugo?

Sve je počelo sa subotnjom utakmicom između Partizana i Novog Pazara koju je Partizan dobio sa četiri prema tri, na krajnje sumnjiv način i posle spornih odluka glavnog sudije meča Vladimira Nedeljkovića iz Jagodine. On je prvo dosudio nepostojeći penal za Partizan i neopravdano isključio igrača Novog Pazara, da bi na samom kraju utakmice, u 90. minutu priznao krajnje sumnjiv gol Predraga Luke čime je Partizan obezbedio prva tri boda u ovogodišnjem takmičenju. Treba dodati da je i Novi Pazar igrao oslabljen na ovoj utakmici, jer je Fudbalski savez Srbije naložio dan pred utakmicu da Pazarci ne mogu da igraju sa osam igrača i bez trenera na klupi, jer „nisu izmirili obaveze”. I tako oslabljene Pazarce, Partizan nije mogao da dobije bez evidentne pomoći sudija.

Kraj ove utakmice pokrenuo je pravu lavinu optužbi. Crvena zvezda oglasila se saopštenjem, da bi za nepunih36 sati izdala još dva, slične sadržine. Partizan je u sličnom tonu odgovorio. Zvezda je optužila Tomislava Karadžića, predsednika FSS da je organizator nameštaljki u fudbalskom prvenstvu, što je on s druge strane demantovao, nazvavši poruku koju je dobio od potpredsednika Zvezde sa ovakvom sadržinom „pretnjom”. Najavljuju se i provere poslovanja FSS što, mora se priznati, svaki zaljubljenik u fudbal sa radošću očekuje.

Ipak, ni sva saopštenja i izjave, ma koliko oštri bili, nisu mogli da bace u drugi plan dosadnu igru dva najjača kluba u zemlji: Zvezda je pregažena u Ivanjici od Javora sa četiri prema dva, dok je Partizanov najbolji „igrač” bio sudija. I tu se vraćamo na početak priče: u srpskom fudbalu bi trebalo menjati sve iz korena, da ne bi ni Partizan, ni Zvezda jednog dana zaista po kvalitetu postali „Brđani” i „Doljani” i da ne bi kao pomenuti počeli da ganjaju sudije lopatama i vilama po obližnjim njivama. A ni sada nisu daleko od toga…

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *