РАТ ЈЕ НЕМИНОВАН: Ердоган решен да „стави шапу“ на грчка острва

RAT JE NEMINOVAN: Erdogan rešen da „stavi šapu“ na grčka ostrva

3 decembra 2019

Sporazum o vodenim granicama koji su potpisale Turska i Libija naterao je Grčku da traži pomoć od NATO. Vlast u Grčkoj tvrdi da ovaj sporazum predstavlja pretnju za suverenitet Grčke, a u jeku tenzija, Turska planira još jedan korak, koji bi tako mogao da „zarobi“ pojedina grčka ostrva.

Naime, nedugo nakon objave sporazuma sa Libijom, Turska je objavila koji je sledeći planirani korak koji ponovo predstavlja napad na grčki suverenitet, piše protothema.gr.Tursko Ministarstvo spoljnih poslova navodi da grčka ostrva ne mogu da budu korišćena za razgraničenje kontinentalnog pasa u istočnom Mediteranu ili Egeju. Kako navode, kontinentalni pas između Grčke i Turske, na primer u Egeju, trebalo bi da bude razgraničen na sredini između kopnene zone Grčke i Turske. Na ovaj način Turci žele da zarobe egejska ostrva istočno od 25. meridijana u turskom kontinentalnom pasu.

To bi zapravo značilo da ostrva Lemnos, Lesvos, Čios, Samos, Ikarija, Mikonos, Naksos, Paros i Santorini nemaju nikakvu nadležnost nad morskim zonama izvan svojih 6 nautičkih milja u prostrano more.

Ovakav potez je Erdogan faktički i najavio kada se početkom septembra fotografisao ispred mape na kojoj je prikazano da gotovo polovina Egejskog mora i područje do istočne obale Krita pripadaju Turskoj.

Na mapi je prikazano kako se turske vodene granice pritežu preko grčkih ostrva na istoku i jugoistoku Egejskog mora i čak do Kiklada, a na njoj piše „Turska – plava domovina“, čime se inicira da i ta oblast od 462.000 kvadratnih kilometara pripada Turskoj.

Da podsetimo, nedavno potpisivanje sporazuma Turske Libije i Erdoganove „provokacije“ naterale su zamenika grčkog ministra okoline i enegrije Dimtrisa Ekonomoua da napusti u subotu ceremoniju na kojoj je predstavljen nov gasovod TANAP u Ipsali u Turskoj.

Grčka delegacija bila je pozvana na proslavu, a TANAP će služiti za transport gasa iz Azerbejdžana u Evropu preko Turske, a tenzija između dve zemlje se značajno zaoštrila u poslednjih nekoliko dana.

Erdogan je, međutim, govorio Atini i Nikoziji i sporazumu o vodenim granicama koji sklapaju Turska i Libija, što je nateralo grčku delegaciju da napusti događaj.

– Ne mogu da kažem da sam očekivao. Znao sam da je moguće. Bio sam spreman na to. Bio sam tamo kao predstavnik grčke vlade i to za jedno vrlo specifično pitanje: TANAP tok, to je bio razlog. Od trenutka kada je gospodin Erdogan počeo da govori o stvarima koje nemaju nikakve veze sa onim zbog čega smo došli, i to vrlo provokativno prema Grčkoj, smatrao sam da je jasno da treba da odem – rekao je zamenik ministra.

Zašto je sporazum Turske i Libije problematičan?

Turska i međunarodno priznata vlada u Libiji potpisale su prošle nedelje sporazum o vodenim granicama u Mediteranskom moru, što bi moglo da zakomplikuje sporove Ankare oko istraživanja energije sa drugim zemljama.

Sporazum su u Istanbulu potpisali turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i šef vlade sa sedištem u Tripoliju Fajez al Seraj, prenosi Rojters.– To znači zaštitu turskih prava koja proizilaze iz međunarodnog prava – izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu i dodao da bi takvi sporazumi trebalo da budu potpisani i sa drugim zemljama, ukoliko se prevaziđu razlike.

Vest da je potpisala taj sporazum objavila je Turska, ali nije objavila mnogo detalja o memorandumu o razumevanju niti gde se tačno susreću turske i libijske vode.

Kako se navodi, Grčka je odbacila tu objavu kao apsurdnu, budući da se time ignoriše prisustvo grčkog ostrva Krit između obala Turske i Libije.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias izjavio je da pomorski sporazum između Libije i Turske „ignoriše nešto što je očigledno, a to je da između te dve zemlje postoji velika geografska kopnena masa Krita.

– Shodno tome, takav pokušaj graniči se sa apsurdom – rekao je Dendias.

Tenzije između Turske i Grčke su u poslednje vreme već povećane zbog iskopavanja gasa koje Turska vrši u istočnom Mediteranu nedaleko od obale Kipra, zbog čega EU preti uvođenjem sankcija Turskoj.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas zatražio je u petak od ambasadora Libije u toj zemlji da do 5. decembra dostavi kopiju sporazuma koji je ta zemlja potpisala s Turskom o pomorskim granicama.

U suprotnom, upozorio je Dendijas, ambasador rizikuje da bude proteran iz zemlje, javlja Katimerini.

Grčka neće tolerisati bilo kakvu tursku provokaciju bez reagovanja, izjavio je danas premijer i lider stranke Nova demokratija (ND) Kiriakos Micotakis, u završnom obraćanju na 13. kongresu stranke, navodeći da će tražiti od NATO da osudi Tursku na sastanku lidera 3. i 4. decembra u Londonu, javlja grčka agencija ANA.

Ukazujući na podršku Evropske narodne stranke Grčkoj, Micotakis je za NATO rekao da „savez ne može ravnodušno da stoji i gleda dok jedan od njegovih članova oštro krši međunarodno pravo i okreće se protiv drugog člana“.

Kazao je da „strategija zadržavanja jednake udaljenosti morskih granica (između Grčke i Turske) veoma oštećuje Grčku, koja nikad nije želela da stvori tenziju u regionu“.

– Ali Grčka zna kako da svoja prava brani samopouzdanjem, hladnokrvnošću i efikasnošću – rekao je Micotakis.

(Tanjug/ Telegraf)

KOMENTARI3 komentara

  1. M says:

    Kad se čovjek prenajede,onda to ne može provariti,nego mu pozli,prisjedne mu!

  2. Pera says:

    E moj Putine ! Hteo si da branis Grcku od cionista, ali ti uvalise erdogana, musliju koji obozava kaurine ! Dade mu c400, pa ameri vezbaju kako da te pobede i c400. Moras biti mudriji od svog prijatelja natanjahua ili ti je vise od prijatelja ?

  3. ;))) says:

    "Kada na televiziji budete češće nego ranije slušali da su odnosi između Turske i Grčke postali napeti u vezi podele teritorijalnih voda između dve zemlje, rat je iza ćoška."...prorocanstvo starca Pajsija!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *