РАТ међу чланицама ЕУ

RAT među članicama EU

20 februara 2017

_59715240_poland-eu2-ap

Šef diplomatije Poljske Vitold Vaščikovski kaže da ta zemlja insistira da se obavi remont EU preko izmene osnovnog sporazuma, jer „ne želi katastrofu Unije“.

Kako je rekao, posebna dublja integracija i zasebne institucije za Evrozonu bi predstavljale tu katastrofu.

– Nova ugovorna osnova nužna je da se spreči dalja integracija koja je u suprotnosti sa našim interesima i očekivanjima velikog dela žitelja Evrope – kazao je Vaščikovski u intervjuu za novi broj poljskog nedeljnika Do žeči.

Vaščikovski je izjavio da mu je tokom nedavne posete Parizu jasno rečeno da je cilj Francuske još tešnje povezivanje sa Nemačkom i dublja integracija.

– Ozbiljno se razmišlja i o zasebnim institucijama za Evrozonu. Ne želimo katastrofu EU, zato predlažemo remont te institucije – kazao je Vaščikovski.

Poljska od dolaska na vlast konzervativne stranke „Pravo i pravda“ bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog u jesen 2015. godine pokušava da, zajedno sa Mađarskom u EU digne „kontrarevoluciju“, kako ju je nazvao Kačinjski.

Pokušavaju i da se promeni Lisabonski sporazum, odnosno da se sačini potpuno novi sporazum koji bi integraciju vratio natrag na labav savez jakih nacionalnih država okupljenih oko zajedničkog tržišta i zajedničke odbrane pre svega od eventualne agresije Rusije.

Kačinjski je početkom februara, od nemačke kancelarke Angele Merkel, kada je posetila Varšavu, tražio da se odustane od ideja o Evropi u dve brzine, odnosno brže integracije onih zemalja koje su spremne da je prodube, jer, kako je kazao, to je razbijanje i uništavanje EU.

U zvaničnoj Varšavi neprijatno je odjeknula vest da je prošle sedmice Evropski parlament (EP) predložio da se za Evrozonu usvaja poseban budžet.

– EP je to uradio zbog potreba same evrozone kojoj je potrebna dublja integracija. Očigledno je da Evropa u dve brzine može da znači manje novca za Poljsku. Sigurno od 2020. godine kada počinje nova finansijska perspektiva. Ne možemo da se čudimo što ako godinama kritikujemo evropski glavni tok, da će nam u određenom trenutku reći: „Nećete? Pa hvala vam i do viđenja“ – kazao je privatnoj poljskoj televiziji TV N24 bivši poljski ministar finansija iz liberalnih vlada Jacek Rostovski.

KOMENTARI2 komentara

  1. Ivan Grozni says:

    U koliko je tacno ovo sto se pise sledeca opstrukcija daljem prosirenju EU bice konzervativne Vlade koje polako preuzimaju vladavinu Evropom. Samo to coravi sa Dedinja ne vide nego u; nedostatku druge politike, srljaju u nepoznato.

  2. Trifun says:

    EU Titanik je krenuo na dno! Uzbuna! Iskaci sto pre! Uzbuna! Voda nadire! Iskaci!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *