РАТ МЕЂУ ШИПТАРИМА: Курти не жели Пацолија и Љимаја у новој влади!

РАТ МЕЂУ ШИПТАРИМА: Курти не жели Пацолија и Љимаја у новој влади!

18 новембра 2019

Странке са највише освојених гласова на ванредним косовским изборима – покрет Самоопредељење и Демократски савез Косова (ДСК) противе се идеји формирања нове владе са коалицијом НИСМА – Алијанса ново Косово – Партија правде, у чему аналитичари у Приштини виде шансу за расписивање нових избора, јер две водеће странке немају већину у парламенту.

Званичници покрета изјавили су да неће упутити позив за сарадњу ниједној странци која је била у претходној влади, без обзира на коначне резултате избора.“Ми као странка нагласили смо да је врло важно имати владу чистих руку која ће другачије управљати, борити се против организованог криминала и институционалне корупције и донети програм који ће омогућити економски развој земље, бољу здравствену заштиту и још много тога квалитативном едукацијом“, рекла је заменица председника Самоопредељења Фатмире Колчаку, пише Зери.

Она сматра да су грађани казнили оне који су лоше управљали и на основу тога би се очекивало да те странке остану у опозицији.

Кандидаткиња ДСК за посланика Беса Гаџери изјавила је да ће Самоопредељење одлучити да ли жели да позове коалицију НИСМА-АНК-ПП на разговор о формирању нове владе и напоменула да изборни процес још није завршен и да „не могу да нагађају како ће се шта догодити“.

Истовремено, аналитичар Рамуш Тахири је за Зери рекао да је учешће коалиције НИСМА-АНК-ПП неопходно за функционисање владе.

„Самоопредељење и ДСК немају 61 глас. Требаће им шест гласова НИСМЕ. Сада је изазов формирање нове владе и може се догодити да земља крене на нове изборе“, упозорио је Тахири.

У Приштини је у току поновно бројање гласова са преко 1.400 гласачких места, због чега ће се на потврђивање коначних резултата ванредних избора од 6. октобра чекати још десетак дана и тада ће бити и званично потврђено да ли је коалиција НИСМА – АНК – ПП прошла праг од пет одсто.

Према подацима на које се позивају поједини медији, коалиција Фатмира Љимаја и Беџета Пацолија прескочила је изборни цензус пошто су Изборни панел и Врховни суд одлучили да одбаце 3.700 гласова из централне Србије пристигле поштом.

Члан НИСМА Дардан Гаши рекао је да понашање „Самоопредељења“ поткопава изгледе за партнерство у следећој косовској влади, а није искључио могућност да партија АНК Беџета Пацолија гласа за Куртијеву владу, преносе медији на албанском.

Званичници Алијансе за ново Косово истакли су да су отворени за разговоре са Самоопредељењем, како би били део будуће владе.

(РТС)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. persida says:

    Kurti je u pravu, najbolje je da uzme Vucica, taj ga sigurno ne bi razocarao.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u