РАТ МИЛИЈАРДЕРА: Трамп ударио на Сороша

RAT MILIJARDERA: Tramp udario na Soroša

2 septembra 2017

Pojavljivanje peticije protiv milijardera Džordža Soroša na sajtu Bele kuće dovešće predsednika Amerike Donalda Trampa u delikatnu situaciju. Sukob predsednika i finansijera odavno je poznat javnosti, ali Tramp teško da je spreman za odlučne mere protiv protivnika.

Kampanja protiv predsednika SAD u američkoj štampi, koja ga optužuje za simpatije prema ekstremnim desničarima, izuzetno je oslabila Trampove mogućnosti da se suprotstavi establišmentu čija je ključna figura Soroš.

Tramp je, međutim, verovatno saglasan sa delom optužbi protiv Soroša. Američki predsednik je ranije izjavio da masovne demonstracije protiv svoje politike smatra izrežiranim, a mnogi ukazuju na to da je generalni sponzor tih skupova Soroš.

Peticija sa zahtevom da se van zakona stavi multimilijarder Džordž Soroš, da se konfiskuje njegova imovina povodom optužbi za terorizam, skupila je, prema poslednjim podacima, više od 82.000 potpisnika na sajtu Bele kuće. Prema pravilima, u slučaju da poziv do 19. septembra prikupi 100.000 potpisnika, američka administracija će morati zvanično da odgovori na njega.

Preduzetnik i politički aktivista Soroš jedan je od glavnih kritičara američkog predsednika. U prošlosti je Soroš bio optuživan da je podržao ukrajinski Majdan 2014. i smenu vlasti u Gruziji 2003. godine. Milijarder sada sponzoriše javne organizacije koje pozivaju na impičment Donalda Trampa.

Trampov neprijatelj broj jedan

Tekst peticije koji se proširio internetom sadrži optužbe na račun Soroša za destabilizaciju i činove pobune protiv Sjedinjenih Američkih Država, za nepriličan i nezdrav uticaj na Demokratsku partiju SAD i za finansiranje „desetina, a možda i stotina“ subverzivnih organizacija koje teže da sadašnju administraciju dovedu do kolapsa.

Autor teksta koji se potpisao inicijalima E. V. poziva da se Soroševa dejstva kvalifikuju kao posebna forma terorizma koji ide iznutra.

Kako bi se sprečila dalja dejstva milijardera, predloženo je da se konfiskuje ne samo njegova imovina, nego i imovina saradnika njegovih fondacija.

E. V. i njegovi istomišljenici pretpostavljaju da će na taj način biti zaustavljen rat koji Soroš vodi protiv Trampa, kako izvan Bele kuće, tako i unutar nje.

U finansijskom svetu SAD bilo je teško pronaći igrača koji je bio utučen više od Džordža Soroša zbog vesti da je Tramp pobedio na izborima. Tokom predizborne kampanje preduzetnik je dao najmanje 20 miliona dolara predizbornom štabu kandidatkinje Demokratske partije Hilari Klinton. Na osnovu upada u njenu elektronsku prepisku postalo je jasno da je Soroš ranije davao Klintonovoj detaljne preporuke u vezi sa spoljnom politikom. Bilo je objavljeno pismo koje je Soroš napisao Klintonovoj, u kojem milijarder predlaže svoje načine za rešavanje političke krize u Albaniji.

Klintonova je Soroševe savete prihvatila i realizovala dok je bila državna sekretarka SAD.

Izuzetno bliske veze Soroša i Klintonove ostaju u senci kada se uporede sa finansijskim gubicima koje je multimilijarder pretrpe zbog pobede Donalda Trampa.

Nastupajući na samitu u Davosu u januaru ove godine, Soroš je izjavio da novi predsednik želi da se pretvori u diktatora. Trampovoj vladavini 87-godišnji Soroš je predskazao totalni neuspeh, nakon čega je, prema mišljenju pojedinih analitičara, počeo da radi na tome da se on zaista i dogodi.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Zoran says:

  Poptuno isti problem sa Sorosem imamo mi u Americi kao i vi u Srbiji. I mi smo ovde rasoisti, nacionalisti jer kao crnce ugnjetavamo, kao homo se maltretira, nemaju dovoljno prava, rasturaju se spomenici juznjaka u gradjanskom ratu....Jeesdostavo se ide na unistenje drzave iznutra.

 2. Banebanane says:

  Da li je moguće da je Soroš najslabiji medju zverovima, te je Tramp uspeo da smogne snage da udari samo na njega ili bar prvo na njega? Gde su sve one silne hijene poput Klintonovih, Olbrajtove, Čejnija itd. koji diktiraju politički život Amerike i kad nisu na vlasti? Da ne pominjemo Rotšilde, Rokfelere, Morgane i druge finansijske magnate koji povlače konce iz duboke senke iza kulisa. Mi smo mislili da je Soroš medju najjačima i da je medju poslednjima na koje se sme udariti. Eto kako ništa ne znamo.

 3. Kosovac says:

  Soroš pokušava da Trampa stavi na impičment, ali će izgleda njega Tramp staviti na opičment.

 4. Trifun says:

  Rat protiv sorosevih placenika na svim kontinetima je neminovan. Madari su ga zapoceli, amerikanci ce ga nastaviti. Bumerang dolazi! Neminovno. Nema nazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *