РАТ НА ФИЛИПИНИМА: Убијена браћа вође исламиста; Погинуло 13 маринаца у борбама за Марави

RAT NA FILIPINIMA: Ubijena braća vođe islamista; Poginulo 13 marinaca u borbama za Maravi

10 juna 2017

Filipinska vojska saopštila je danas da proverava informacije da su dvojica braće koji se nalaze na čelu islamističke organizacije Maute ubijena u borni ta kontrolu nad Maravi Sitijem na jugu Filipina, prenosi Rojters.

„Još uvek čekamo potvrdu“, izjavio je portparol vojske Filipina potpukovnik Džo-Ar Herera na konferenciji za medije u tom gradu.

STIGLI I AMERIČKI SPECIJALCI

Filipinska vojska potvrdila je da američke specijalne snage pomažu lokalnim trupama kako bi se okončala islamistička opsada Maravi Sitija, ali je navela da vojnici SAD pružaju samo tehničku podršku.

„Oni se ne bore“, rekao je Herera.

Američke specijalne snage pomažu Oružanim snagama Filipina kako bi se okončala opsada Maravi Sitija na jugu te zemlje koju drže ekstremisti povezani s Islamskom državom, izjavio je ranije portparol ambasade SAD Rojtersu.

Agencija navodi da do sada nije bilo nikakvih potvrda da američke snage pružaju pomoć u bici za ovaj grad koja je ušla u treću nedelju.

Rojters navodi da je angažovanje specijalaca SAD usledilo nakon višemesečnih zategnutih veza dve savezničke zemlje zbog neprijateljstva koje je filipinski predsednik Rodrigo Duterte iskazivao prema Vašingtonu i njegovog obećanja da će izbaciti sa teritorije Filipina američke snage koje već dugo toj zemlji obezbeđuju obuku i pomoć.

„Na zahtev vlade Filipina, američke snage za specijalne operacije pomažu Oružanim snagama Filipina u aktuelnim operacijama u Maraviju, time se pruža pomoć komandantima Oružanih snaga Filipina na terenu u borbi protiv (islamističkih organizacija) Maute i Abu Sajaf. Iz bezbednosnih razloga, ne možemo da razgovaramo o specifičnim tehničkim detaljima podrške SAD aktuelnim operacijama Oružanih snaga Filipina“, kazao je portparol američke ambasade u Manili.

ISLAMISTI UBILI 13 FILIPINSKIH MARINACA U MARAVIJU

Islamski ekstremisti ubili su 13 filipinskih marinaca u sukobima u Maravi sitiju na jugu Filipina, izjavio je danas portparol filipinske vojske Džo-ar Herera.

Prema njegovim rečima, vojska još utvrđuje koliko je njenih pripadnika povređeno u jučerašnji sukobima sa ekstremistima, preneo je AFP.

Filipinske snage se bore sa stotinama islamskih ekstremista povezanih sa ekstremističkom Islamskom državom u Maravi sitiju od 23. maja.

Američke specijalne snage su im pritekle u pomoć kako bi okončali opsadu tog grada.

Rojters je naveo da je angažovanje specijalaca SAD usledilo nakon višemesečnih zategnutih veza dve savezničke zemlje zbog neprijateljstva koje je filipinski predsednik Rodrigo Duterte iskazivao prema Vašingtonu i njegovog obećanja da će izbaciti sa teritorije Filipina američke snage koje već dugo toj zemlji obezbeđuju obuku i pomoć.

Najmanje 138 ekstremista i 20 civila poginulo je u dosadašnjim sukobima.

KOMENTARI2 komentara

  1. Batina says:

    Ti amerikenjski specijalci imaju specijalni zadatak da doturaju oruzje i municiju mundzosima, kao i na svim drugim mjestima.

  2. Svetislav Surina says:

    Bolje bi bilo da su pozvali Ruse, pa da sravne sa zemljom teroriste.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *