РАТ НА ПОМОЛУ? АМЕРИЧКИ РАТНИ БРОД КРСТАРИ ОКО ТАЈВАНА! Кинеска армија помно прати, послато упозорење, авиони су у приправности!

RAT NA POMOLU? AMERIČKI RATNI BROD KRSTARI OKO TAJVANA! Kineska armija pomno prati, poslato upozorenje, avioni su u pripravnosti!

25 aprila 2020

Američke i tajvanske oružane snage objavile su u petak da je američki ratni brod drugi put u toku meseca prošao tajvanski moreuz usred porasta tenzija između Tajvana i Kine, pošto je kineski nosač aviona nedavno otplovio blizu ostrva.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je u petak u izjavi da je američki ratni brod prošao kroz tajvanski moreuz koji razdvaja ostrvo od Kine krećući se prema jugu i dalje će ploviti u ovom pravcu.Dodali su da su oružane snage Tajvana nadzirale brod, što je opisao kao običnu misiju, bez davanja dodatnih detalja.

Poručnik Antoni Junko, portparol američke Sedme flote, rekao je da je brod razarač „Bari“, dodajući da je sproveo „periodične prolaze kroz tajvanski moreuz“ u skladu s međunarodnim pravom.

Razarač „Bari“ takođe je prošao kroz moreuz pre dve sedmice, istog dana, i bili su svedoci vežbi kineskih ratnih aviona nad vodama u blizini ostrva.

Tajvan je u četvrtak objavio da je kineska grupa nosača aviona plovila južno od ostrva kroz kanal Baši koji razdvaja Tajvan i Filipine i da se kretala prema istoku.

Prema stručnjacima, Kina, koja Tajvan smatra delom svoje teritorije, uznemirena je zbog sve veće podrške koju administracija predsednika Donalda Trampa pruža ostrvu, poput povećane prodaje oružja i ponašanja američkih patrola u blizini, i posete potpredsednika Tajvana Vilijama Laija Vašingtonu prošlog februara.

(Alo)

KOMENTARIJedan komentar

  1. M says:

    Sve dok jedan USA ratni brod sprečava Kinesko junačenje i provokacije u Tajvanskom prolazu,dotle rata neće biti!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *