РАТ НА ПОМОЛУ? Кинески борбени авиони поново улетели у тајвански простор!

RAT NA POMOLU? Kineski borbeni avioni ponovo uleteli u tajvanski prostor!

24 januara 2021

Kineski vojni avioni, uključujući i 12 borbenih, ušli su drugi dan zaredom u tajvanski prostor u vreme dok tenzije rastu blizu ostrva.

Kina vidi Tajvan kao svoju teritoriju i u prethodnih nekoliko meseci je povećala vojnu aktivnost oko ovog ostrva, navodi Rojters.Međutim, aktivnosti Kine tokom vikenda sa lovcima i bombarderima su promena u odnosu na ranije letelice, koje su uglavnom bile izviđačke.

Nakon što su osam bombardera i četiri lovca uleteli u tajvanski prostor u subotu, u nedelju je 15 borbenih aviona nadletelo taj vazdušni prostor, saopštio je zvanični Tajvan, ističući da su odmah podignuti njihovi avioni, kao odgovor.

Kina se ovim povodom još nije oglasila, a ranije je saopštavala da su ovakve akcije namenjene odbrani suvereniteta države i predstavljaju upozorenje približavanju SAD i Tajvana.

Rojters dodaje da će ovaj potez izazvati zabrinutost u Vašingtonu, koji je u subotu apelovao na Kinu da prekine da pritiska Tajvan, preneo je Tanjug.

Podsetimo, ranije u toku dana, američka vojska je saopštila da su američki ratni brodovi uplovili u Južno kinesko more kako bi uspostavili „slobodu plovidbe“.

KOMENTARI3 komentara

  1. E.Lirsch says:

    Kina je ukapirala ad se mora oruzjem i ne bezi od rataza svoju teritoriju. Jedino resenje. Pregovaraju samo podguznjaci, podrepasi i gubavci.

  2. milorad 5 says:

    amerikanci uspostavljaju "slobodu " plovidbe a kinezi lete svojim vazdušnim protorom,i uskoro niko neće SMETI da plovi ili leti tuda bez rizika po život.Kinezi i amerika su počeli staru igru flotama iz imperijalnih vremena a to se uvek završi nečijim potapanjem,ali ne vodi uvek u rat. Sve zavisi ko je potonuo,obično se slabija strana povuče, ajde da vidimo ko će se povući:)a ja sam siguran da su to amerikanci.Oni su prvi otpočeli sa starim receptom izazivačke politike i to iskljujčivo iz političkih razloga jer oni nemaju kapacitete da vode rat protiv kine i trenutno se spremaju za napad na rusiju. Sad će im kina odgovoriti isto tako starom smicalicom "prisutnosti" i to će promeniti politički pejzaž u tom kraju.Možda će sami amerikanci uskoro "ispariti" iz tog prostora da ne bi dali političku municiju kini,ako američke flote naglo prestanu da patroliraju to je znak da su shvatili potencijalnu političku štetu a isto tako je pokazatelj KO JE JAČI TU a to nikako ne mogu biti amerikanci:)

  3. Kujsibrepati says:

    Pa 4 godina pod Trampom vojne industrije nagomirale oruzje vreme je da se trosi I svi trljaju ruke

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *