РАТ НА УЛИЦАМА ФРАНЦУСКЕ: Мобилизација 10.000 војника

RAT NA ULICAMA FRANCUSKE: Mobilizacija 10.000 vojnika

12 januara 2015

france-army-346546Francuska mobiliše 10 hiljada vojnika da bi se ojačala bezbednost na osetljivim tačkama i angažuje 5 hiljada policajaca u zaštiti 717 škola i mesta okupljanja Jevreja.

U međuvremenu, nastavljena je potraga za saučesnicima prošlonedeljnih terorističkih napada. Hajat Bumedijen, supruga jednog od počinilaca serije terorističkih napada u Parizu, prešla je iz Turske u Siriju dan ranije kada je njen muž ubio policajku.

Amerčki državni sekretar Džon Keri stiže u Pariz u četvrtak da bi izrazio solidarnost sa francuskim narodom.

Francuska će mobilisati 10.000 vojnika kako bi od utorka uveče pojačala bezbednost „najosetljivijih tačaka na teritoriji“, posle džihadističkih napada u Parizu u kojima je ubijeno 17 ljudi prošle nedelje, saopštio je ministar odbrane Francuske Žan-Iv Le Drijan.

Predsednik Francuske Fransoa Oland „pozvao je oružane snage da učestvuju u obezbeđivanju osetljivih tačaka na teritoriji“, rekao je Le Drijan posle bezbednosnog sastanka u predsedništvu, ukazujući na „opsežnost pretnji“ s kojima je suočena ta zemlje.

Govoreći o „pravoj unutrašnjoj operaciji“, ministar odbrane kazao je da je ovo„prvi put da je mobilizacija (francuskih snaga) tih razmera izvedena na teritoriji zemlje“. Upitan koje su to slabe tačke na teritoriji Francuske, ministar je rekao da je „bolje ne identifikovati ih“.

Oko 5.000 policajaca i žandarma već je danas mobilisano kako bi štitili 717 škola i mesta okupljanja Jevreja u Francuskoj, dok je nastavljena potraga za najmanje jednim saučesnikom napadača iz Pariza, kazao je ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

„Već od danas će sve jevrejske škole, njih 717, biti obezbeđene. Za to je zaduženo 4.700 policajaca, žandarma i vojnika“, izjavio je Kaznev u jevrejskoj školi u Parizu nadomak koje je izvršen napad na jevrejski supermarket.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *