РАТ НА ПОМОЛУ!?

RAT NA POMOLU!?

7 aprila 2021

Vojni stručnjaci kažu da je Rusija nagomilala trupe i strateško naoružanje na Krimu, istoku Ukrajine i oko te zemlje.

Premda u Moskvi to negiraju, postavlja se pitanje da li je sve provokacija ili priprema za ofanzivu, piše „Dojče vele“.Zapad je zabrinut zbog manevara ruskih trupa na granici sa Ukrajinom. NATO je obećao da će nastaviti da podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i da će vrlo pažljivo pratiti situaciju. Slično su ponovili zvaničnici EU, Nemačke, Francuske i SAD.

Društvenim mrežama kruže izveštaji o premeštanju ruskih jedinica u oblasti Brijansk, Voronjež i Rostov i na anektiranom poluostrvu Krimu. Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, rekao je da Rusija ima slobodu da prebacuje svoje trupe na svojoj teritoriji. „Rusija nikome ne preti i nikada nikome nije pretila“, rekao je on.

„Novo sredstvo za pritisak protiv Zapada“

Ruski vojni posmatrač Aleksandar Golc smatra da su akcije Rusije demonstrativne prirode. „Rusiji je potrebno novo sredstvo za pritisak protiv Zapada“, rekao je Golc, a to je sada opasnost od rata protiv Ukrajine.

Pre nego što je uhapšen opozicionar Aleksej Navaljni, kao odgovor na zapadnjačke sankcije pretilo se da će se pojačati pritisak na rusku opoziciju. „Mnogo toga je na kocki. Ruski predsednik Vladimir Putin će nastaviti ovu politiku ucene i pritiska, mada u principu nije za borbena dejstva“, dodaje Golc.

Čak i kada bi Rusija planirala neku ofanzivu, Golc kaže da upad u Donbas teško da je moguć pre sredine maja. „Sve dok stepa nije suva, ne može započeti ofanziva. Zaglavili bi se u blatu, kao što se često dešavalo.“

Vrhovni komandant oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak rekao je nedavno da na ukrajinskoj granici, kao i u oblastima koje ne kontroliše Kijev – u Donbasu i na Krimu – već postoji 28 taktičkih bataljona iz Rusije.

Prema Homčaku, koji se poziva na ukrajinsku tajnu službu, Rusija želi da pošalje još 25 taktičkih bataljona u Ukrajinu – pod izgovorom priprema za vojne vežbe „Zapad 2021“ sa Belorusijom. „Ovo, zajedno sa postojećim snagama na granici sa Ukrajinom, predstavlja pretnju vojnoj bezbednosti države“, rekao je komandant ukrajinske vojske.

„Pretnja čitavom istočnom krilu EU“

Pavel Felgenhauer, nezavisni ruski vojni stručnjak, ne isključuje da se Rusija priprema za eskalaciju u Donbasu. „Vojska je spremna, ali hoće li biti naređenja od političara?“, pita se on.

„Otprilike šest meseci – od jula ili avgusta do Nove godine – u Donbasu je postojao pravi prekid vatre. Skoro uopšte se nije pucalo. A u januaru je započela eskalacija na frontu i u propagandi – posebno sa ruske strane“, podseća analitičar.

Na ovaj način Rusija želi da natera vladu u Kijevu na ustupke u pregovorima o Donbasu, kaže Vladimir Fesenko iz ukrajinskog Centra za primenjene političke studije Penta. Politikolog pretpostavlja da Rusija želi da postigne novu rundu u pregovorima sa Zapadom. Pri tome je Vladi u Moskvi stalo da se razgovara o zapadnim sankcijama, uključujući američke sankcije zbog izgradnje gasovoda Severni tok 2.

Fesenko ne isključuje vojni sukob i ističe da je Krim sada ogromna vojna baza: „Tamo je koncentrisano moderno strateško i taktičko oružje, ne samo Crnomorska flota, već i velike vojne grupe i ofanzivne vazdušne snage.“

Pored toga, kaže on, manevri izvedeni u Belorusiji poslednjih godina nisu ugrozili samo Ukrajinu, već i baltičke zemlje, Poljsku i čitav istočni bok Evropske unije.

„Rusija je odavno spremna za invaziju“

Mihajlo Samus iz kijevskog Centra za vojsku, konverziju i razoružanje uveren je da se Rusija već dugo priprema za invaziju. Jer, još između 2014. i 2018. godine ruska vojska je koncentrisala opremu i jedinice na granici sa Ukrajinom.

„Zapravo je Rusija formirala tri nove vojske oko Ukrajine“, rekao je ekspert. Šest podmornica sa raketama kalibar, koje mogu nositi nuklearne bojeve glave, premeštene su na Krim. Ali Samus ne veruje da bi se Putin usudio na otvoreni sukob, jer više voli „hibridne provokacije“ putem propagande.

Prema mišljenju Suzan Stjuart iz Berlinske fondacije za nauku i politiku (SWP), Rusija želi da pokaže da još ima mogućnosti da destabilizuje istok Ukrajine. Što se tiče Zapada i posebno novog rukovodstva u SAD, ona kaže: „Ako je to bio test ruskog rukovodstva, onda su videli da Zapad na to reaguje.“

KOMENTARI2 komentara

  1. M says:

    Suzana Stjuart,"expertica"smatra da Rusija gomilanjem svojih vojnih snaga na Ukrajinskim granicama,testira Zapad koji pokazuje da reagira!Ne znam dal' se dotična dama pravi glupa,ali,situacija je zapravo sasvim suprotna,odnosno na USA-Zapadnu politiku spram Rusije,pogotovo na njenim granicama,sada u Ukrajini,to Rusija samo tako reagira,pokazuje što će biti ako USA-Zapad nastavi istim smjerom!I to vjerovatno nije samo Ruski blef,ne samo zato jer bi bio novčano preskup,nego i na sve druge načine,kad bi ostao samo blef!To je vjerovatno ozbiljno upozorenje!

  2. Gagi says:

    Gde je rat na pomolu? Opet ce da se ruse nase kuce i da se ubijaju nasa deca i babe sa njihovim dedovima. Ako sve ovo nije Slovenska izdaja, jasno i nedvosmisleno treba izjaviti a tako i postupiti, prva granata koja padne i ubije Slovensko dete, granatiraju se Rim i London. Zaista je vise dosta paganskog prinosenja nasih zrtava, neka se tom njihovom istorijskom praksom igraju izmedju sebe. Stigao je period velikog okrsaja izmedju uzdrzanih koji gledaju svoja posla i izmedju besnih i bahatih koji vise nisu svesni sta da stvore od sebe. Ako se na prvi udar neprijatelja isti ne razori, onda je to teska istorijska podvala po ko zna koji put u istoriji Slovena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *