РАТ ОДАВНО ПЛАНИРАН – „Викиликс“ још пре 5 година открио да НАТО планира напад на Русију!

RAT ODAVNO PLANIRAN – „Vikiliks“ još pre 5 godina otkrio da NATO planira napad na Rusiju!

9 juna 2015

d0bdd0b0d182d0be-nato_russiaKao ekskluzivnu vest britanski Gardijan je još pre pet godina putem Vikiliksa objavio na svojim naslovnim stranama telegram tadašnje američke državne sekretarke Hilari Klinton koji je sadržao plan NATO pakta za masovni napad na Rusku Federaciju.

Krah u odnosima između Rusije i NATO pakta zbog krize u Ukrajini doveo je do najtežeg zaoštravanja u odnosima dve strane od Hladnog rata. Ponovo je u prvom planu ubrzana militarizacija, a težište sukoba se prebacilo na istočnu Evropu i Baltik.

Kada se današnja taktika vojnih lidera NATO pakta uporedi sa planom koji je „procureo“ pre čak pet godina, postaje jasno da je on (ili njegova izmenjena verzija) već dobila svoju primenu.

„Plan…“

NATO plan za rat širokih razmera protiv Rusa predviđa izmeštanje devet vojnih divizija iz SAD, Britanije, Nemačke i Poljske. Prema pisanju Gardijana, opšti napad predviđao je korišćenje luka u Nemačkoj i Poljskoj koje bi primile pomorske jedinice iz SAD-a i Velike Britanije, a koje bi prenosile invazione snage.

Kada je ruska strana saznala za plan, reakcija je bila očekivano oštra. „Moramo da dobijemo garancije da će takvi planovi biti otkazani i da NATO ne smatra Rusiju neprijateljskom zemljom“, izjavio je tada ruski predstavnik pri NATO savezu.

Članovi ruske vlade takođe su protestovali protiv plana jer je gotovo ista stvar otkrivena i kroz objavljivanje diplomatskih depeša između američkih ambasada u svetu i vlade u Vašingtonu na početku afere Vikiliks, a čiju verodostojnost su zapadni funkcioneri odbacivali – a zahvaljujući novom telegramu saznajemo i zašto.

Strogo čuvana tajna

Telegram u kojem se nalazi plan potpisan je od strane tadašnjeg šefa Stejt departmenta, Hilari Klinton, a upućen je američkim diplomatama pri NATO paktu. Ona ističe da „plan treba da se čuva u strogoj tajnosti“.

„Sjedinjene Države čvrsto veruje da o ovom planu ne treba diskutovati u javnosti. Plan je klasifikovan kao NATO tajna na najvišem nivou“, navodi se u telegramu. „Javna rasprava o planovima dovodi u pitanje njihovu vojnu vrednost… i dovela bi do njihovog izlaganja javnosti, a to slabi poziciju svih naših saveznika,“ piše Klintonova.

Ona je takođe naglasila američkim diplomatama da „lažu novinare“ u slučaju curenja informacija. Ona je u tom slučaju predložila niz „odgovora za izbegavanje“ ove teme, poput: „NATO nikada ne diskutuje o konkretnim planovima.“

Dalje, ona ističe da su agentima alijanse date instrukcije da u takvim situacijama govore da „planovi NATO-a, nisu usmereni ka bilo kojoj zemlji.“ Ipak, ruski predstavnik Dmitrij Rogozin upravo je doveo u pitanje ovaj poslednji pasus Hilarinog telegrama, ironičnom konstatacijom: „Prema kome drugom bi taj vojni plan bio usmeren? Protiv Švedske, Finske, Islanda, Grenlanda, protiv polarnih medveda ili protiv ruskog medveda?“

Počeće na Baltiku…

Povod za napad na Rusiju prema NATO planu jeste odbrana novih baltičke članice pakta koje okružuju Rusiju – Letonije, Litvanije i Estonije. Telegram takođe predviđa „da se proširi plan koji već postoji za odbranu Poljske,“ piše pravda.ru.

Zaista, poslednjih godinu dana NATO šalje dodatne snage na istočne granice i Baltik kako bi „umirio istočne saveznike“ od ruske pretnje i učvrstio odbranu. Takođe, sve češće se održavaju NATO vojne vežbe u baltičkim zemljama, u kojima se cilja odbrana od „potencijalne pretnje spolja“.

Prema telegramu iz oktobra 2009. godine, ambasador SAD pri NATO savezu Ivo Dalder kaže da su i Hilari Klinton i Barak Obama dali svoju punu podršku za razvoj vojnog plana protiv Rusije. On dalje sugeriše da treba učiniti tako da ne bude odmah jasno da je Rusija potencijalna meta, usvajanjem kako kaže on „generičnog plana“ za kretanje trupa u baltičkim zemljama i ne spominjanjem protiv koga će one biti usmerene da, u slučaju curenja, ne bi došlo do napetosti sa Moskvom.

Međutim, Dmitrij Rogozin se nije dao prevariti, te je na svojstveni način konstatovao: „Ako idete u lov na zeca, zašto nosite oružje za ubijanje medveda?“

(Srbijadanas.com)

KOMENTARI6 komentara

 1. 1 izuzetno dobar čovek says:

  prvi cilj im je kalinjingradska oblast jer su tamo raketne baze koje ciljaju nemačku i poljsku, ali i Rusima su baltički patuljci teritorijalna veza prema Kalinjingradu jer će poljska zatvoriti granice prema Rusiji kako bi odrezali logistiku Rusije prema kalinjingradskoj oblasti;to će biti 1.korak.

 2. Mare says:

  Onog momenta kad zapad pocne da prebacuje na Ruske granice citave Armijske grupacije tad cemo znati da je dosao totalni krah planete. Ova piskaranja o napadu na Rusiju sa 7-8 pa i 10 diviziona su smesna. Pa zar stvarno neko misli da Rusija moze da se osvoji sa 20-30 hiljada ljudi. Milioni su potrebni, a sumnjam da zapad moze da prikupi toliku Vojsku. Drugo, stanovnistvo zapadnih zemalja bi totalno poludelo kad bi saznali za takve sulude planove njihovih Vlada. Daj budimo realni, pa nije Rusija Srbija i Irak. Rusija moze da unisti celu planetu sa svojim oruzjem. - Rusiju mogu napadati ekonomski i eventualno huskajuci na nju drzavice kao sto su Gruzija i Ukrajina. Sve drugo vodi unistenju planete.

 3. miloš says:

  Mare Slažem se sa tobom..., nemaju oni kapaciteta, a ni muda, a faktor iznenađenja ne postoji ! Još nešto, da samo jedan veći kamen padne na bilo koji grad na zapadu, zavladao bi haos ! Srbe nisu mogli pobijediti na bojnom polju, nego pomoću izdajnika, a na Rusiji mogu da pokušaju, ali kakav će biti kontraudarac, to će se pitati kasnije ! Ko preživi, pričat će !

 4. polly says:

  da sam rus,cuvao bih se kine.ko zna sta sve moze da padne na pamet njima.jos i to,rusija ma najvecu kopnenu granicu sa njima i sta ako krenu.

 5. zelja says:

  Zapad je u rasulu....proizvodnja.sirovine ,energenti,...mora ih pronaci i obnoviti ili doziveti monetarni krah i gradjanske ratove u svojim drzavama.Zapad nikad nece biti jedna drzava da otpocne veliki rat za samounistenje,On bi se isplatio za rad nove prizvodnje i obnove sirom sveta gde bi drzali glavnu rec kao do sada ali velike samse da zauvek nestanu ne samo od strane Rusije Kine,Irana nego i mnogih zemalja koje bi krenule na stranu Rusije i novih saveznika.

 6. Anatolij says:

  Kako god bilo ne mogu nam nista..iako ih ne podcjenjujem zapad i sve njegovo oruzje svetoj i slavnoj nadasve hrabroj Rusiji ne moze bar za sada nista i to oni dobro znaju a i ako imaju Turke sa sobom opet dzaba a Kinez bi bio isto smatran ko i zapad ako bi krenuo znaci atom udar pa se mislite gdje cete ...imala bi svo pravo na odbranu svim sredstvima...Anatolij!!!prijatno i dovidjenja...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *