РАТ РУСИЈЕ И АМЕРИКЕ неће почети у Сирији

RAT RUSIJE I AMERIKE neće početi u Siriji

26 juna 2017

Sirijski sukob koji traje već nekoliko godina iz direktno učešće Rusije i SAD mogao bi da se završi pravim ratom te dve zemlje. Razlog za sukob sa dalekosežnim posledicama mogao bi da bude najmanji neočekivani incident, piše britanski list „Gardijan“.

Opasnost od takvog incidenta, prema navodima lista, postaje sve očiglednija nakon napada Amerikanaca i njihovih saveznika na sirijske vojne objekte i vojne avione. Dovoljno je setiti se raketnog napada koji je u aprilu po Trampovoj naredbi izveden na sirijski vojni aerodrom, ili sirijskog lovca kojeg su nedavno oborile koalicione snage. S obzirom da Rusija podržava zvanični Damask, napadi koje je izvela američka vojska u Siriji Moskva bi mogla da smatra i napadima na sebe.

„Nedavni događaji podsećaju na posredne sukobe između dve supersile pred kraj Hladnog rata, ali sa dodatnim elementima rizika“, piše „Gardijan“. „Pri tome, situacija u kojoj svaka greška može da dovede do direktnog sukoba postaje pitanje vremena“.

Situacija u Siriji i dalje je veoma teška i, štaviše, ne razvija se u korist Amerikanaca. Asad je još uvek na vlasti, a nedavna ideja podele zemlje na nekoliko zona uticaja još uvek je daleko od realizacije.

Međutim, to nije razlog za preuveličavanje uloge i značaja Sirije za SAD. Sama po sebi, Sirija i njen predsednik Bašar el Asad nisu od posebnog interesa za Vašington. Glavni razlog za mešanje u sirijski sukob su saveznički odnosi između Damaska i, mnogo važnijeg za Amerikance, Irana. Slabljenjem i mogućom podelom Sirije, Sjedinjene Američke Države će automatski oslabiti i uticaj Teherana u regionu.

Stoga, zapravo, SAD nemaju nikakvih razloga da tokom sirijske kampanje bude u sukobu sa Rusima, jer to preti prelaskom sukoba na potpuno drugačiji, nikom nepotreban kolosek.

Jasan dokaz za to je upozorenje koje su Amerikanci dali ruskoj vojsci uoči raketnog napada na sirijski vojni aerodrom. S jedne strane, to govori da između ruske i američke vojske i dalje rade kanali veze i obaveštenja, a sa druge, da su SAD spremne da na svaki način izbegnu slučajni napad na Ruse koji se nalaze u zoni sukoba.

Ruska strana, bez obzira na oštru retoriku i jake izjave, ima sličan stav. U slučaju istog tog raketnog napada „tomahavci“ su bili u dometu ruskih sistema S-400 koji su razmešteni u Siriji, ali oni nisu lansirali nijednu raketu.

Na taj način ruska i američka vojska dobro razumeju stepen svoje odgovornosti i ne nameravaju da pređu „crvenu liniju“.

I jedni i drugi su imali više nego dovoljno formalnih razloga za razmenu napada tokom sirijskog sukoba, ali niko nije ni pomislio da prekrši tabue.

Sve ovo dovodi do jedinog mogućeg zaključka: praktično, nema šanse da Sirija bude detonator za oružani sukob između Rusije i SAD. To je, možda, i najbolja vest.

(Sputnik)

KOMENTARI4 komentara

 1. darko says:

  NECE NATO NI AMERIKANCI NIKAD RATOVATI PROTIV RUSIJE JER U KOPNENOM RAT AMERIKACI BIH BILI PORAZENI TIME STO SU RUSKI RAKETNI SISTEMI BRZI POKRETLJIVI ZASTICENI TAKODER OKLOP JE ZASTICEN OD RAKETNIH PROJEKTILA TAKODER I KRSTARECE RAKETE I BALISTICKE SU TAKO BRZE I PPOKRETLJIVE DA BIH TO RAZBILO MAERICKU POMORKSU SILUI VAZDUSNE SNAGE I OKLOPNE BRIGADE. TAKODER RUSKO AUTOMATSKO PESADIJSKO ORZUJE JE PRECIZNIJE U RUKAMA VRHUNSKIH PROFESIONALACA I DIVIZIJA BRZIH NE BIH IMALI SANSE TO BIH ZNACIO KRAH NATO Z NAJMANJE 60 GODINA

 2. kuka says:

  Rat u Siriji je praktično završen pobedom Rusa. Tamo više nije ostalo mnogo posla. Ruska vojska će svakako ostati na terenu još dugo, ali sukobi vidno jenjavaju. Ne verujem da je Iran za SAD toliko važan faktor da bi se zbog njega jače angažovali, utoliko pre što je Iran pod kakvom-takvom kontrolom Rusa koji vode računa da Irancima ne padnu na pamet neke neprihvatljive ideje. Ukrajinski "front" je takodje zatvoren. Zapravo, obe strane su se zaglavile i ostale zamrznute kao u onoj dečjoj igri "drvene Marije". Nasuprot tome, Balkan se već godinama namerno puni elektricitetom. Ni ovde nema mnogo volje za ratovanje, ali SAD i EU neprekidno podjaruju krizu, a sve kobajagi smirujući sve strane. Pristupanje Crne Gore NATO-u nije u osnovi promenilo stanje na terenu, ali je raspalilo šiptarske i hrvatske "imperijalističke" snove (sve sam imperijalista!). Zato najviše izgleda za rat ima Balkan. Nadam se da će nas to zlo ovog puta zaobići.

  • doktrina soka, says:

   A ko ce majke ti ratovati,pa mladi odlaze cim prime diplomu od srednjeskole do fakulteta,i ko ce ratovati,pa mladi Srbi se ne kopcaju na ledima,prvo posla nema a rat,ma dajte molim vas.

 3. Kulak says:

  Najveći neprijatelj Srba i Srbije je hrvatska i bit će to dok je ima i dok postoji.Sve drugo je potpuno nebitno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *