РАТ СА РУСИЈОМ ЈЕ НЕИЗБЕЖАН: Турска донела одлуку – ШАЉЕ ВОЈСКУ

RAT SA RUSIJOM JE NEIZBEŽAN: Turska donela odluku – ŠALJE VOJSKU

2 januara 2020

Turski parlament odobrio je zakon o slanju turskih trupa u Libiju, javlja Rojters.

Poslanici su odobrili inicijativu koja ima za cilj da Turska pomogne vladi u Tripoliju, koju podržavaju SAD, u borbi sa snagama Kalife Haftara koje sprovode ofanzivu na libijsku prestonicu.Vanredna sednica parlamenta o ovom predlogu sazvana je uprkos zabrinutosti javnosti da jednogodišnje razmeštanje turskih trupa u Libiji može dalje da pogorša konflikt i ugrozi stabilnost u regionu, prenosi AP.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je prošlog meseca da je predsednik međunarodno priznate vlade Libije Fajez Saraj od njega zatražio pomoć turskih snaga, nakon potpisivanja sporazuma kojim se Ankari dopušta da rasporedi vojne eksperte i osoblje u toj zemlji.

Taj sporazum, kao i onaj o morskoj granici između te dve zemlje, izazvao je bes u regionu i šire.

Borbe između međunarodno priznate vlade i generala Kalife Havtara koji vlada na istoku zemlje, počeo je nakon svrgavanja dugogodišnjeg predsednika Moamera el Gadafija.

KOMENTARI6 komentara

 1. Swe says:

  Svega ovog ne bi ni bilo da je Haftar zauzeo Tripoli na vreme, nego je poslao onaj bašibozluk sa pikapovima da se blesavi skoro godinu dana bez uspeha! Tako se ne rade stvari!

 2. Kulak says:

  Evo odlične prilike da vidimo koliko je jako rusko oružje.

  • persida says:

   Avangard u sred Istanbula, za pocetak. Slanje ruskih trupa u Libiju bilo bi samo nepotrebno iznuravanje sa velikim troskovima.

 3. Garo says:

  Znaju turci da im je kuca na pogresnom mestu i da je moraju vratiti tamo gde je i bila, ako bog da !

 4. M says:

  Rusija(a u konačnici ni Turska) ne može dobiti rat u Libiji,niti tamo instalirati svoj dominion,jer to USA-Zapad neće dozvoliti,jer je to njihovo dvorište,njima pred nosom!

  • persida says:

   E, da bi to Rusi shvatili trebace im cetiri godine, oni uopste misle sporo, jako sporo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *