Rat sa Rusijom je sve bliži, NATO naoružava Ukrajinu

Rat sa Rusijom je sve bliži, NATO naoružava Ukrajinu

5 decembra 2014

vndskjwei-600x3998788Novi šef NATO-a, Jens Stoltenberg, najavio je stvaranje “privremenog talasa” kao odgovor na nedavnu rusku vojnu aktivnost koja je usledila nakon krize u Ukrajini.

“Štitimo naše saveznike i podržavamo naše partnere”, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je bivši premijer Norveške. Nakon što je postavljen na novu funkciju u martu, rekao je da je ruska “invazija” Ukrajine “brutalni podsetnik na neophodnost NATO-a”.

Akcione snage će se sastojati od vojske Nemačke, Holandije i Norveške i biće spremne u svakom trenutku, navodi Stoltenberg. Privremene snage će postati stalne 2016. godine.

Početkom septembra, NATO je tokom sastanka u Velsu odlučio da postavi vojsku u Estoniji, Litvaniji i Letoniji. Ove države dele zajedničku granicu sa Rusijom i Belorusijom.

Pored rotiranja vojske u državama na granici sa Rusijom, NATO planira pojačanje vazdušnih patrola nad Baltičkim morem.

Sekretar SAD, Džon Keri, usvojio je ovaj provokativni potez. On je urgirao na ministre spoljnih poslova NATO-a da doprinesu svojim “udelom” u savezu i rekao da “sigurnost u 21. veku nije jeftina”.

Nemačke novine Deutsche Welle su navele da je Stoltenberg rekao da će se, iako sam NATO neće pružiti ratni materijal vlasti u Ukrajini, urgirati na članice NATO-a da to urade bilateralno.

Ruska novinska agencija Tass, izvestila je o odluci NATO-a da obezbedi novac za reformisanje i modernizaciju ukrajinske vojske u vidu logistike, komande i kontrole, sajber odbrane, vojne medicine i rehabilitacije povređenih.

Komandant vojske SAD u Evropi je u utorak rekao da se raduje dodavanju 100 Abrams tenkova i Bradley borbenih vozila snagama u Poljskoj i baltičkim državama.

U odgovoru na izjavu NATO-a, ruski ambasador u NATO-u, Aleksandar Gruško, rekao je da je odluka da se pogorša situacija u Ukrajini promena nagore u regionu. On je rekao da će pojačana vojna aktivnost “dovesti do ozbiljnih rizika od vojnih incidenata”.

“NATO čini sve pod izgovorom takozvane “ruske pretnje”. Naša povezanost sa ovim merama je dobro poznata: u ovom regionu sveta nije bilo ozbiljnih vojnih i političkih promena, te se takvi koraci ne uklapaju u logiku stvaranja odbrambene sfere po tom osnovu”, rekao je Gruško.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. Mare says:

    Ajde nek mi neko kaze gde je ovde izjava o naoruzavanju Ukrajine. Stvarno web-tribune piskara bisere za medalju. Apsolutno neozbiljan prilaz i ofrlje davanje izjava ne doprinose objektivnom informisanju. Rat sa Rusijom je moguc samo onog momenta kad ceo zapadni svet resi da ne postoji vise. -Zar neko stvarno misli da je moguce odbraniti se od 1700 spremnih balistickih nuklearnih projektila koje poseduje Rusija? Da ne pominjem koliko imaju konzerviranih? Dajte bre uozbiljite se malo i prestanite amaterski da se bavite novinarstvom.

  2. Toma says:

    Svakako nece doci do nuklearnog rata,ali do incidentnih situacija hoce.Kako se sprema novi talas sankcija u finansijskoj sferi,t.j.da se zamrznu ruske aktive u zapadnim bankama.U tom slucaju Rusija ce sigurno da se naplacuje zarobljavanjem brodova,aviona itd.I tada pocinju incidenti.Ili u slucaju blokiranja SWIFT-a,sto je isto,juce je ruski zvanicnik rekao da se spreme za rat ako to urade.Sve ovo nije naivno,a culi smo danas i izjavu premijera Slovacke R.Fica da iz puzdanih informacija iz Nemacke zna da ce doci do rata u Ukrajini i to ne izmedju Ukrajine i Rusije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *