РАТ САМО ШТО НИЈЕ ПОЧЕО: Ако руска војска пређе украјинску границу, неће се зауставити у Донбасу…

RAT SAMO ŠTO NIJE POČEO: Ako ruska vojska pređe ukrajinsku granicu, neće se zaustaviti u Donbasu…

22 aprila 2021

Poslednje četiri godine lideri demokrata krivili su Rusiju za navodno mešanje u izbore 2016. godine. Sada, demokrate, koje kontrolišu sve tri grane vlade, imaju moć da resetuju američku spoljnu politiku i zauzmu neprijateljskiji pristup Moskvi. Ali, hoće li?Trenutno postoji oko 40.000 američko-NATO trupa uspostavljenih duž ruske granice koje izvode vojne vežbe, dok se mnoštvo ruskih tenkova, artiljerije i oko 85.000 ruskih vojnika sada nalazi na oko 25 milja od ukrajinske istočne granice.

Obe vojske su u pripravnosti i spremne za bilo kakvu iznenadnu provokaciju. Ako ukrajinska vojska napadne ruski region Ukrajine (Donbas), Moskva će verovatno odgovoriti.

Dakle, da li će ovog proleća doći do „požara“ u Ukrajini i, ako da, kako će Putin odgovoriti? Da li će ograničiti opseg svoje kampanje na Donbas, ili će ići dalje, na Kijev?

Ako ruska vojska pređe ukrajinsku granicu, neće se zaustaviti u Donbasu. Rat će biti kratak, a Ukrajina će biti iscepana na komade. Ali da li će se to dogoditi?

Ruska totemska životinja, Medved, snažna je i miroljubiva životinja koju nije lako uzbuditi, ali jednom izazvana, nezaustavljiva je.

Ruski vladari tipično odgovaraju ovoj slici. Nisu bili avanturistički raspoloženi, već razboriti. Putin, koji je najznačajniji ruski vladar, nema sklonost ka riziku.

Neće započeti rat koj nikada nije želeo da započne, ali će delovati odlučno ako to bude trebalo. Razmislite o 2014. godini, nakon ukrajinskog puča: zakoniti ukrajinski predsednik Janukovič otrčao je u Rusiju i zamolio Putina da mu pomogne da povrati vlast.

U to vreme, ukrajinska vojska je bila slaba i Rusija je mogla lako da je povrati, a da se nije suočila sa značajnijim otporom. Ali, iznenađujuće, Putin nije naredio da se zauzme Kijev.

Putin je nepredvidiv. Naredio je zauzimanje Krima uprkos savetima njegovih savetnika. Bio je to neočekivan potez i usledio je kao oluja.

Takođe je napao Gruziju 2008. godine, nakon što je Sakašvili napao Južnu Osetiju. Ovo je bio još jedan potez iznenađenja koji je bio uspešniji nego što je iko mogao da zamisli.

Ako Ukrajinci pokušaju da povrate Donbas, ruska vojska će ih lako pobediti i nastaviti dalje do Kijeva. Prisustvo NATO trupa neće odvratiti Putina.

Što se tiče demokrata, oni mogu gurnuti Kijev u napad, ali će na kraju izgubiti Ukrajinu. Ako je poenta u trovanju odnosa između Rusije i Evrope, oni to mogu pokušati, ali ako misle da će se rusko-ukrajinski rat odužiti, varaju se. A ako misle da Putin neće braniti Donbas, napravili su ozbiljnu grešku.

Bajdenov nedavni telefonski poziv Putinu sugeriše da je administracija odlučila da ipak ne započinje rat. Međutim, u to ne možemo biti sigurni pošto je Kremlj odbio da pristane na Bajdenovu ponudu za sastanak.

Odgovor Kremlja bio je leden: „Proučićemo predlog“. Rusi smatraju da bi predlog samita mogao biti trik usmeren na kupovinu vremena za jačanje njihove pozicije. Zaključak: Ne možemo znati kako će se stvari odvijati u budućnosti.

Teško je razumeti šta administracija Bajdena misli da će izazvati ratom u Ukrajini. Oduzimanje Donbasa primoraće vladu da nametne skupu, dugoročnu vojnu okupaciju kojoj će se svirepo oduprijeti ljudi koji govore ruski jezik i žive u tom području. Gde je tu korist za Vašington?

Deluje da je stvarni cilj provocirati Putina da preterano reaguje dokazujući tako da Rusija predstavlja pretnju čitavoj Evropi. Jedini način na koji Vašington može da ubedi svoje saveznike u EU da ne bi trebalo da se upuštaju u kritične poslovne transakcije sa Moskvom je ako mogu da dokažu da je Rusija „spoljna pretnja“ za njihovu kolektivnu bezbednost.

SAD bi volele da se Donbas reintegriše u ukrajinsku državu, jer bi tada bili hvaljeni kao „moćni branilac istočnoevropske zemlje protiv Rusije“. Ali, tada bi Rusija imala trajni rat na niskom nivou na svojoj granici. U svakom slučaju, odnosi Rusije sa Evropom bi bili zatrovani i EU bi na kraju verovatno kupila skupi tečni gas od SAD-a, umesto mnogo jeftinijeg ruskog gasa.

Ukrajinci su fleksibilni ljudi. Trenutno se podvrgavaju antiruskom nacionalističkom narativu, ali ako bi došla ruska vojska, Ukrajinci bi se brzo setili da su bili suosnivači SSSR-a, braća Rusima i otresli bi se košmarne nacionalističke vladavine.Ukrajinci su divni ljudi, ali se lako prilagođavaju novim vladarima, bilo da su to nemački Vermaht, poljski vlastelini, petljurski nacionalisti, ili komunisti. Prilagodili bi se i partnerstvu sa Rusijom. Slično tome, Rusi bi prigrlili Ukrajince kao 1920. i 1945. godine.

Ukrajinska nezavisnost i razdvajanje verovatno se ne mogu odmah odbaciti, ali umesto jedne velike glomazne države, Ukrajina se može transformisati u nekoliko koherentnih nezavisnih celina.

Zapadna Ukrajina će se verovatno pridružiti Poljskoj kao nezavisna, ili polunezavisna država. Istok i Jug Ukrajine bi mogli postati polunezavisni pod ruskim kišobranom, ili se pridružiti Rusiji. A istorijska Ukrajina oko Poltave mogla bi da krene svojim putem.

Ukrajinci bi bili srećni da se ponovo ujedine sa svojom matičnom državom ili bar da se sprijatelje sa Moskvom. Neće biti potrebe za razmeštanjem ruskih trupa u Kijevu ili negde drugde. Ima dovoljno Ukrajinaca da vladaju i kontrolišu situaciju i da se nose sa preostalim ekstremnim nacionalistima.

Sa druge strane, Putin je prihvatio raspad SSSR-a. Ne pokušava da rekonstruiše sovjetsko carstvo niti ga posebno zanima Ukrajina.

Dva puta je dozvolio ruskim neprijateljima da odnesu Ukrajinu: 2004. i 2014. Pokazao je da bi više voleo da ima što manje veze sa Ukrajinom.

Budući da je pravnik po obrazovanju, Putin ima pravni um. Smatrao je da su Minski ugovori dovoljno dobro rešenje za sve zainteresovane. (Ugovor iz Minska bi „federalizovao“ Ukrajinu) Nije očekivao da će Kijev samo ignorisati ugovore, ali to se dogodilo. Nije mu stalo da pripoji bilo koji deo Ukrajine, ali bi mogao biti prinuđen da to učini pre ili kasnije.

U poslednjih nekoliko nedelja američko-ruski odnosi su se znatno pogoršali. Rusija je duboko uvređena nedavnim razvojem događaja i neće se vratiti „uobičajenom poslovanju“. Zašli smo u neistražene vode i ne postoji način da se predvidi šta će se dalje dešavati završava analizu Izrael Šamir.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI16 komentara

 1. Pingback: RAT SAMO ŠTO NIJE POČEO: Ako ruska vojska pređe ukrajinsku granicu, neće se zaustaviti u Donbasu… – Prava istina o svemu

 2. Kosovac says:

  Još nije vremenska distanca, ali vidimo da je ipak moguće uporediti vreme vladavine Donalda Trampa sa vremenom vladavine sorošoida. ……………I da se po stoti put zapitamo, šta je to što gura sorošoide u avanturu protiv istočnog dela čovečanstva. I da naši zaključci stignu do takvog stepena da su sorošoidi opasnost za čitavo čovečanstvo, a da je primerom Donalda Trampa moguća borba protiv ove pošasti i u redovima zapadnog dela čovečanstva. Oni, obični ljudi, sve više primećuju da postoji neki Tajni centar zavere protiv čovečanstva, i koji neodoljivo podseća da je tu ustoličen onaj nepomenik.

  • Gagi says:

   Kosovac... Ako si primetio, stalno pisem o nastojanju jednog centra za unistavanjem ili "regulisanjem" zivota na ovoj nasoj planeti. Ta "centrala" egzistira i opstaje vekovima unazad, njihov zivot i opstanak su zasnovani na paganskom obicaju mucenja i prinosenje tudjih zrtava zarad svog dobra. Danas je Soros, juce su bili tito i staljin, prekjuce hitler i ostali fasisticki uposlenici. Jos ranije napoleon i ... uvek ima onih koji rade za "centralu". Treba procitati memoare Napoleona kada je bio izgnan na Sv. Jelenu, nedvosmisleno se obratio svojoj nekadasnjoj "centrali" i konstatovao da nisu bili fer prema njemu a ucinio je sve sto je mogao da osvoji Rusiju. Nas najveci nacionalni problem je taj, sto su najslabiji u nasem rodu poverovali u "dobre" namere nasih vekovnih neprijatelja. Doduse, te "dobre" namere su se ostvarivale Golim otocima i masovnim streljanjima uglednih domacina nase drzave po Sumadiji koji su "drzali" i sacinjavali nasu drzavu. Znaci, bio je totalni reset nase svesti i zivota, pod okupacionom silom nas narod je slomljen za njegovo "dobro". Sta reci... sve se nastavlja u nesto izmenjenim oblicima, tehnologija okupacije je sada daleko usavrsenija i promenjena. Sada smo svi na, izvolte, nema vise nacionalnih tajni jer je sve dostupno, svi zive lepo, nisu gladni i uzivaju u projektu "savrsene" slobode digitalne okupacije. Sve TO kosta, tek ce da nas kosta, sami cemo prodati drzavu da bi bili u "trendu" savremenih okupatora.

   • Kosovac says:

    Sorošoidi su danas vidljivi verovatno zato što su se oni osetili dovoljno jaki, pa su odstupili od svoje tradicionalne opreznosti. Naravno, zahvaljujući njihovim medijumima kojima smo eto i mi pristupili i pročitali ih. Sada se oni hvataju za glavu i pokušavaju da svoju neopreznost zabašure. Ali na njihovu žalost, događaji ih prestižu, vidim da se i na medijumskom prostoru spotiču. Spotiču se o logiku. U Srbiji trenutno, spotiču se najviše u mreži silovatelja nevinih starica nerotkinjama glumica i nevinim kol gerlama, koje se prisećaju svojih seksualnih odnosa sa javnim ličnostima na koje su im sorošoidi skrenuli pažnju aktiviranjem specijalnog naloga. ……………Znači vidimo, i Napoleon je ostavio tragove o „centrali“ koja kao nije bila fer prema njemu. Posle je fleku izvadio Lenjin, ali ne kao okupator, već kao „oslobodilac“. I Lenjin je bio sorošoid. Tu se iz Rusije javlja jedna velika komponenta definicije sorošoida da je potrebno povezati savremeno Jevrejsko pitanje, a onda i prošlo pitanje Protokola Sionskih Mudraca. Treba jednostavno uočiti nacionalno poreklo vladajuće garniture u Sovjetskoj Rusiji, i vladajuće garniture u savremenoj Sorošoidnoj Junajted Stejts of Amerika.

 3. Milan says:

  Bridlav kaže da Ukrajina ostaće sama u sukobu, Zelenski traži sastanak sa Putinom. Uz to ne ide otpočinjanje rata.

 4. Kulak says:

  U ovom tekstu ima lupetanja koliko hoćeš.Prvo i osnovno,ukrajina i pojam "ukrajinci" se ne može gledati kao nešto jedinstveno i kompaktno.Tamo živi 8,3 miliona etničkih Rusa,a više od 50% stanovništva je ruskojezično.Domicilno stanovništvo ruskojezične Odese i ruskojezičnog Harkova razmišlja sasvim drugačije od pokatoličenih unijata iz Žitomira ili Lvova na zapadu ukrajine.I to je jako bitno.

  • Milan says:

   Bitno je samo toliko da ako sad izazovu Rusiju, Ukrajina će ostati bez izlaza na Crno more. Izlaz na Crno more i Azovsko more čine četiri (od 22) oblasti Ukrajine sa kojima ona de fakto vlada, u 22 ne računam oblasti=samoproglašene republike Donjeck i Lugansk. Te četiri čiji je gubitak najnepovoljniji su: Zaporoška oblast- Zaporožje severoistočno od Krima i zapadno od Donjecka, zatim Heronska oblast-Herson koja je severno tik od Krima i zapadno od Zaporožja, zatim pored nje dalje na zapad je Mikolajivska (Nikolajevska) oblast - Mikolajiv( Nikolajev) i još zapadnije je Odeška oblast-Odesa. Tako smanjena Ukrajina sigurno više ne bi bila interesantna za Ameriku, ni za druge članice NATO-a, jer izgubili bi pristup sa mora. A ni za EU više ne bi bila interesantna. Ali glavno je da Ameriku interesuje kako da našteti Rusiji, a ne kako da sačuva Ukrajinu. Vlasti u Kijevu su pod najvećim pritiskom, jer ako sad krenu Ukrajina će puno izgubiti. Za njih je to ravno nestanku Ukrajine. Ker iz Kijeva je dobio lanac, i sad samo može da reži sa lanca.

 5. opet ja says:

  Kao što u tekstu i kažu, izgleda da će Putin, pre ili kasnije (a možda i veoma skoro) morati da vojno interveniše u Ukrajini i na taj način zbaci tzv. nacionaliste, a u stvari obične zapadne plaćenike. Nadam se samo da će sve to biti izvedeno uz minimalne žrtve na obe strane.

 6. rade says:

  Rusi nece preci ukrajinsku granicu,niti ce Rusija ucestvovati u eventualnom ratu.Donbas je dobro naoruzan ljudstvom i tehnikom tako da se moze nositi sa ukrajincima.Amerika zeli da Rusiju uvuce u rat,da ih tako oslabe i proglase agresorom.Ovaj citav americki show sa gomilanjem trupa je ustvari lazna podrska ukrajini za rat.Amerikanci nece u tom ratu ucestvovati,naravno.

 7. M says:

  Ako Rusi vojno uđu u Ukrajinu,vjerovatno se neće zaustaviti u Donbasu!Ako i USA-Zapad vojno jače uđe u Ukrajinu,odmah ili vjerovatno nešto kasnije,onda će Rusi vjerovatno udariti i po njihovoj urgentnoj logistici izvan Ukrajine,a možda i produžiti dalje prema Zapadu,što bliže granicama Zapadnih A-država!Pa da oni(Rusi)za promjenu njih A-ugrožavaju iz blizine,odnosno drže u šahu ili neobranjivo napadnu i unište ako treba!To bi bila interesantna situacija,za promjenu!

  • Kosovac says:

   @ M, …..Odlična analiza, Prosta, logična i bez zamešateljstva.

  • Miraš says:

   Rusija se postavila spremno u poziciju za napad, takodje i za odbranu. To deluje odvraćajuće na Kijev u pogledu napada na Donbas, takodje i na Ameriku u pogledu njihovog učešća u sukobu. Sukoba u Donbasu ima i sada, biće ih i nadalje ali manjeg intenziteta. To znači ništa od ozbiljnog rata. I dok to tako traje (u tom vremenu natezanja) na drugoj strani biće završen Severni tok 2.

   • test01 says:

    sve ovo se i radi da se zaustavi severni tok 2 i sumnjam da ce duboka drzava odustati od toga - zato su i planirali atentate i da udju u Belorusiju (ali su im planovi propali). Licno ocekujem drugi talas organizovanih demonstracija u Belorusiji pa i u Rusiji i nastavak pritisaka na Rusiju da izazovu sukob... Ovo sa Ukrajinom JOS nije zavrseno !!

    • Miraš says:

     Ne samo to. U SAD žele da Putin ode sa vlasti i da u Rusiji uspostave svoje marionetske vlasti. Tekst: PRVI KORACI NOVE VLADE od 22. aprila Izveštaj Atlantskog saveta i Gozmana o tome kakva će biti „Lepa Rusija budućnosti“ posle pada Putinovog režima. Atlantski savet (SAD): Rusija posle Putina. Prvi koraci nove vlade Nije poznato kada će i kako tim na čelu sa Vladimirom Putinom napustiti vlast, ali pre ili kasnije će se to dogoditi. Nadamo se da će se to dogoditi bez velikog rata i da će razumni i odgovorni ljudi doći na vlast u Rusiji. A onda će se pojaviti zadatak restauracije i izgradnje - na ruševinama. Ispod su koraci za koje smatramo da ih je potrebno preduzeti što je pre moguće. U svom novom izveštaju, dr Anders Aslund i dr Leonid Gozman daju preporuke o tome šta treba učiniti nakon završetka Putinove vladavine. Na polju osiguranja vladavine zakona i pravde 1. Oslobađanje političkih zatvorenika, tačnije svih koji su u zatvoru zbog politike, reči ili vere. Treba osloboditi i političke protivnike nove vlade. 2. Obnova političkih i građanskih sloboda. Sva ograničenja za političke i društvene aktivnosti moraju se odmah ukinuti, sva ograničenja slobode govora, savesti, okupljanja itd. 3. Raspuštanje FSB-a. To će morati da se uradi odmah, inače će ova struktura ne samo sabotirati reforme, već će ih učiniti nemogućim.... 4. Raspuštanje Istražnog odbora. 5. Ukidanje represivnih zakona. Već u prvim danima trebalo bi da bude suspendovanje represivnih zakona, poput zakona o stranim agentima Dime Jakovljeva, o klasifikaciji podataka o imovini državnih zvaničnika, itd. 6. Civilna kontrola kazneno-popravnog sistema. Trenutni sistem kontrole očigledno nije efikasan. Kao privremena mera, nova vlada može da prenese kontrolu nad mestima lišavanja slobode na opštinske i regionalne poslanike. 7. Komisija za istinu. Nova vlada moraće da stvori „Komisiju za istinu“ (po analogiji sa Južnom Afrikom) koja će analizirati zločine koje je režim počinio. 8. Kažnjavanje zločinaca. Ako razmišljate o budućnosti, preporučljivo je smanjiti progon vođa prethodnog režima. Međutim, direktni zločini ne mogu proći nekažnjeno. .. 9. Pravni sistem. Nedostatak nezavisnih sudova i, uopšte, slabost pravnog sistema jedan je od centralnih problema Rusije. Nove vlasti moraće da reformišu pravosudni sistem, tužilaštvo i druge elemente pravnog sistema odozdo prema gore. 10. Novi izbori za zakonodavna tela na svim nivoima. Moraju proći istovremeno, najkasnije tri meseca nakon dolaska novog rukovodstva na vlast. Postojeće izborne komisije treba raspustiti, a nove, koje uživaju poverenje javnosti, javno formirati. 11. Usvajanje novog Ustava. Ovaj zadatak se ne može brzo rešiti. Ali treba najaviti da su je nove vlasti prepoznale kao prioritet i započeti rad na pripremi ustavne (konstitutivne) skupštine. 12. Decentralizacija, izgradnja federacije. Mnogi ruski problemi povezani su sa činjenicom da, formalno, federacija, funkcioniše kao unitarna država. Nova vlada bi trebalo da odbije da se meša u formiranje državnih organa u regionima, kao i da osigura njihovu finansijsku nezavisnost. Istovremeno, povećanje centrifugalnih tendencija je moguće sve do želje za otcepljenjem od Ruske Federacije. Prioritet nove vlade ne bi trebalo da bude očuvanje teritorijalnog integriteta, već blagostanje naroda. Zbog toga je neophodno odmah započeti sa razvijanjem postupaka koji će, ako separatističke težnje u bilo kom regionu deli većina stanovništva, omogućiti da se proces razdvajanja odvija mirno, bez kršenja prava građana i, ako je moguće, postavljanja temelja za buduće dobrosusedske odnose između odvojenog regiona i Ruske Federacije. 13. Prelazak na parlamentarnu republiku. Tri decenije koje su prošle od raspada SSSR-a pokazuju da je Rusiji isplativije da bude parlamentarna, a ne predsednička republika. 14. Političko finansiranje. Treba promeniti zakone i propise o političkim finansijama kako bi postali transparentni i u skladu sa evropskom praksom. 15. Pružanje mogućnosti za takmičenje. Rusija je postigla solidnu makroekonomsku stabilnost, njena ekonomija je tržišna, ali njen razvoj otežava nedostatak poštene konkurencije. 16. Zaštita imovinskih prava. Nesigurnost imovinskih prava koči razvoj Rusije ni manje ni više nego korupcija i politička samovolja. Bezuslovna zaštita imovine trebalo bi da postane jedan od prioriteta nove vlade. 17. Privatizacija. Nacionalizacija ruske ekonomije prelazi sve razumne granice. Nova ruska vlada moraće da prođe kroz novi ciklus privatizacije. Ovog puta vreme privatizacije možda neće biti tako tesno kao na samom početku reformi. U ovom slučaju, kvalitet privatizacije je važniji od njenog tempa. 18. Kremlj i kancelarija FSB. Kremlj treba osloboditi prisustva tamošnjih vlasti i pretvoriti ga u muzej otvoren za sve. Kabinet predsednika trebalo bi da se nalazi u običnoj poslovnoj zgradi. Zgradu FSB-a na Lubjanki trebalo bi predati za javne potrebe; u delu ove zgrade može se nalaziti muzej terora. 19. Nekropolu na Crvenom trgu treba zatvoriti, sve tamo sahranjene, uključujući Lenjina, ponovo sahraniti u skladu sa tradicijom zemlje. 20. Spomenici i toponomija. Svi spomenici vođama komunističkog režima, direktno ili indirektno povezani sa terorom, treba demontirati, njihova imena, takođe, ne bi trebalo da budu prisutna u imenima gradova, ulica i trgova. 21. Državna himna. Trenutna himna izaziva direktne asocijacije na staljinistički period postojanja zemlje. Preporučljivo je vratiti se Glinkinoj „Patriotskoj pesmi“... PS1. Program je divan. On na najbolji način reklamira Putinov režim, pošto će manje-više adekvatna osoba sagledati takve predloge i „prelepu Rusiju budućnosti“ i razumno pomisliti „Putin je bolji od ovih“. PS2. Nije teško uočiti da domaće budale-dekomunizatori deluju u potpunosti u skladu sa idejama Gozmana i Atlantskog saveta. U stvari, oni rade na postizanju ciljeva programa naših prekookeanskih „partnera“ za izgradnju „Lepe Rusije budućnosti“.

 8. Ivke says:

  Pa ako krenu onda srecan put braco i cekamo vas u Pristini

 9. uddu says:

  Od kad je stvorena korona,imam utisak da i rusi i amerikanci samo igraju neku predstavu za nas,to jest za gledaoce sa jeftinijim kartama !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *