РАТ СЕ НАСТАВЉА: ЕУ продужила санкције Русији!

RAT SE NASTAVLJA: EU produžila sankcije Rusiji!

22 juna 2015

eu-russia 54756756Ministri inostranih poslova država članica Evropske unije dogovorili su se jutros u Luksemburgu da za šest meseci produže sankcije Rusiji zbog narušavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajini.

Odluka je doneta jednoglasno, saopštila je novinarima preko svoje portparolke visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Sankcije, koje su uvedene zbog podrške Rusije proruskim snagama u Ukrajini, trebalo je da isteknu sutra, ali ce nastaviti da važe do 23. januara 2015.

Pročitajte još:

NEMAČKA PUCA: Sankcije Rusiji – udarac za Nemce

AMERIKANCI PRIZNALI: Sankcije, pritisci i cena nefte ne mogu Rusiji ništa

ANDREJ KONČALOVSKI: Sankcije Rusiji ne mogu ništa, Rus zna da živi ni od čega

Prošle nedelje je već produžen odvojeni paket sankcija Rusiji zbog aneksije Krima koje su takođe bile pred isticanjem, ali će važiti do juna sledeće godine.

Pored situacije u Ukrajini, glavna tema sastanka u Luksemburgu je pomorska akcija EU usmerena na zaustavljanje talasa izbeglica iz Afrike i sa Bliskog Istoka koji preko Mediterana pokušavaju da se domognu Evrope, a biće reči i o političkoj krizi u Makedoniji.

PESKOV: Rusija će uzvratiti istom merom!

Pres sekretar ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, ocenio je danas da su sankcije Evropske unije Rusiji neosnovane i nelegalne, a da će Rusija na njihovo produženje odgovoriti po principu reciprociteta.

– Više puta smo rekli, osnova našeg pristupa u razmeni sankcija je princip reciprociteta – kazao je Peskov.

On je dodao da Rusija nikada nije bila i nije inicijator mera sankcija, preneo je TASS.

Ta praksa, kako je rekao, škodi interesima ne samo učesnika privrednih aktivnosti u Rusiji, već i evropskih zemalja i njihovih poreskih obveznika.

TASS navodi da Peskov nije mogao da odgovori da li je slučajna podudarnost da je odluka o produženju sankcija doneta 22. juna, na godišnjicu napada Nemačke na SSSR.

Putinov pres sekretar je predložio da se takvo pitanje uputi činovnicima EU.

Ruska agencija podseća da je danas Savet EU na nivou šefova diplomatije produžio važenje ekonomskih sanakcija Rusiji za šest meseci, do 31. januara 2016. godine.

– EU je produžila ekonomske sankcije Rusiji do 31. januara 2016. godine, radi potpune implementacije dogovora iz Minska – rekla je predstavnica Spoljnopolitičke službe EU Suzan Kifer.

Zapadne zemlje su od marta 2014. godine već nekoliko puta uvodili sankcije Rusiji zbog pozicije prema Ukrajini, a poslednji put to su učinile SAD u martu ove godine.

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *