РАТ СЕ РАЗБУКТАВА – ПОСЛЕДЊЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Напади дроновима и артиљеријом, међу рањенима пуно цивила! ТУРСКА СТАЈЕ ИЗА АЗЕРБЕЈЏАНА

RAT SE RAZBUKTAVA – POSLEDNJE INFORMACIJE: Napadi dronovima i artiljerijom, među ranjenima puno civila! TURSKA STAJE IZA AZERBEJDŽANA

27 septembra 2020

Za nekoliko sati ratnih dejstava u Karabahu oružane snage Azerbejdžana izgubile su 4 helikoptera, oko 15 bespilotnih letelica, uključujući udarne, 10 tenkova i borbenih vozila pešadije, saopštila je pres-služba Armije odbrane Karabaha.Erdogan Alijevu: Računajte na našu punu podršku

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je telefonom predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva povodom eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu i obećao mu punu podršku Ankare.

Baku: Oslobodili smo šest sela; Jerevan sumnja u to

Azerbejdžanska vojska zauzela je nekoliko strateških punktova u Nagorno-Karabahu i uspostavila kontrolu u šest sela, saopštilo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane.

Pres sekretar Ministarstva Anar Ejvazov naveo je tačno o kojim selima se radi.

U Jerevanu, međutim, sumnjaju u to. Predstavnik jermenskog Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan sa ironijom je prokomentarisao navode o „oslobađanju“ šest sela.

„Šest sela… ma, idite na više – 10 gradova. Niste, dođavola, naučili ni kako se pravi fotopšop grada Fizuli“, rekao je on.

Azerbejdžansko Državno tužilaštvo saopštilo je o 14 ranjenih civila usled zaoštravanja situacije na kontakt liniji u Karabahu.

„Zbog intenzivnog neprijateljskog granatiranja sela Gapanli Terterskog okruga, Čiragli i Orta Gervend Agdamskog okruga, sela Alhanli i Šukurbejli, Fizulinsko okruga, Džodžug Mrdžanli Džebrailskog okruga i nekoliko sela Geranboskog i Daškesanskog okruga, među civilnim stanovništvom ima poginulih i ranjenih. Takođe je naneta značajna materijalna šteta brojnim kućama i civilnim objektima, uništena je i sitna i krupnija stoka i poljoprivredni objekti, uništena su vozila“, saopštila je pres-služba Generalnog tužilaštva.

„Do sada je među civilnim stanovništvom 14 osoba zadobilo povrede različitog stepena i bilo hospitalizovano“, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana: Uspešna kontraofanziva u Karabahu

Azerbejdžanski ministar odbrane Zakir Hasanov izjavio je da azerbejdžanske oružane snage sprovode uspešne kontraofanzivne operacije u Karabahu i, prema njegovim rečima, neprijatelj se „potpuno povlači“.

„Uzimajući u obzir operativne uslove, azerbejdžanska vojska izvodi kontraofanzivu. U drugim pravcima azerbejdžanska vojska izvodi uspešne ofanzivne operacije, a neprijatelj nije toliko jak i potpuno se povlači“, istakao je Hasanov na sastanku Saveta bezbednosti zemlje.

Lavrov odmah reagovao

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarao je telefonom sa azerbejdžanskim kolegom Džejhunom Bajramovom o drastičnom pogoršanju situacije u Nagorno-Karabahu.

On je tom prilikom izrazio zabrinutost zbog vatre koja je otvorena duž linije razdvajanja, što je za posledicu imalo ljudske žrtve.

„S ruske strane istaknuta je neophodnost što hitnijeg prekida vatre. Navedeno je da će Rusija zajedno sa ostalim kopredsedavajućim Minske grupe OEBS predložiti posredničke napore usmerene na stabilizaciju situacije“, saopštilo je Ministarstvo.

Premijer Jermenije: Eskalacija u Karabahu mogla bi se proširiti van granica regiona

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan obratio se građanima povodom najnovijeg razvoja događaja u Nagorno-Karabahu. On je pozvao međunardne organizacije da iskoriste sve poluge uticaja kako bi zaustavile Tursku od potencijalnog mešanja u sukob. To bi, kako je rekao, definitivno destabilizovalo situaciju u regionu.

„Odlično razumemo da azerbejdžanski režim može da počne sa zločinačkim delovanjem prema granicama Jermenije i pribegne provokacijama što bi izazvalo nestabilnost u celom regionu. Zločinačko ponašanje će dobiti dostojan odgovor“, rekao je Pašinjan.

On je rekao da je to rat koji je objavljen jermenskom narodu, njegovoj slobodi i nezavisnosti.

Pozvao je zemlje kopredsedavajuće Minske grupe OEBS da ne dozovle širenje konflikta i prelivanje izvan regiona.

„Mi smo spremni za taj rat jer smo svesni da mržnja koja se promoviše u Azerbejdžanu protiv Jermena nije mogla da dovede do drugih rezultata, nego do rata“, poručio je Pašinjan.

Azerbejdžan predložio jermenskom garnizonu u Karabahu da položi oružje

Azerbejdžanska strana ponudila je vojnom rukovodstvu jermenskog garnizona u selu Agdere na kontakt liniji u Karabahu da položi oružje i preda se, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

„Kako u potpunosti ne bismo uništili garnizon jermenskih oružanih snaga smeštenih u selu Agdere, u cilju izbegavanja povećanja ratnih gubitaka, vojna komanda Azerbejdžana predložila je jermenskoj komandi da ne pruža otpor u tom pravcu, položi oružje i preda se“, ističe se u saopštenju.

Takođe se dodaje da komanda azerbejdžanske armije da će se prema ratnim zarobljenicima i civilnim taocima postupati u skladu sa zahtevima Ženevske konvencije i drugim normama međunarodnog prava.

„Ukoliko se pokaže otpor, neutralisaćemo svakog naoružanog čoveka“, ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane.

KOMENTARI12 komentara

 1. Portopranco says:

  Da,Erdogan uvijek i u svim ratovima otvoreno podržava muslimane bez obzira da li su u pravu ili krivu,dok se Putin postavlja neutralno.Zato Putinu i Rusiji niko i ne želi biti saveznik.Šta će ti saveznik koji se kad dođe stani-pani ponaša neutralno?

  • Suzuki Vitara says:

   Putin je civilizovan covek, a sta mislis kako se Nagorno Karabah u kome su vecina Jermeni odrzao vec skoro 40 godina? Bez nesebicne pomoci Rusije? Ti imas neke druge saveznike, bolje od Rusije? Da li nas je Rusija ikada bombardovala ili mislis da je bolje da jeste, jer bi nam tada bili veci saveznici?

   • dinki says:

    Polako,korak po korak pa će i tajo Erdogan dobiti po njušci,baš onako kako zaslužuje.

   • Rista says:

    Pa pitanje je da li je bolje ili gore što nas nije bombardovala. Ako se posmatra sukob Tita i Staljina posle II Rata, kada su ruski tenkovi špartali oko Srbije na granicama sa Mađarskom i Rumunijom, možda bi nam bilo bolje da su nas tada bombardovali i rasturili Titovu Jugoslaviju, ali, nažalost, nisu. Da su oni to onda uradili, danas bi Srbija bila bar ko Mađarska ili bar kao Bugarska. Sigurna i bez novog genocida i bez Bondstila. Samo teorija, ali aj da malo razmislimo šta bi bilo da je bilo. Ameri nisu bombardovali ni jednu zemlju Varšavskog pakta. Osnove i ekonomskog i političkog razvoja koje su ostale iza SSSRa u svim državama Varšavskog pakta su danas doprinele da su te sve države daleko bolje stojeće države od Srbije, koja nije bila član tog pakta. Bez obzira što je Jugoslavija navodno bila daleko razvijenija od tih država, one i danas postoje, ali Jugoslavoja je prošlost. Dakle te dosetke o ruskom NE bombardovanju nikada nisu bile baš najpametnije.

    • Kosovac says:

     @ Rista, …..Pa jeste Rista, bilo bi bolje da nas je i Rusija bombardovala. Da nas je bombardovala, nikad se ne bismo ovoliko mučili i patili po svetu. Kako kaže Ciga, za sve je kriv Hitler, što ne pobi sve nas Cigane, pa da se više ne mučimo i patimo po ovome svetu. ……………E jebi ga, ti bi hteo da Srbija bude bar kao Mađarska ili Bugarska. Konjušari Evropske Unije?

     • Rista says:

      Aj baš kasi tolko navalio. Bugarska je kad treba Evropski konjušar a kad treba Ruski konjušar. Mađarska je neki tamo andrmoljak skoro isti kao Bugarska, mada ih ja ne volem ni najmanje. A usput, samo sam spomenuo da se ne zna "šta bi bilo da je bilo" i to je jedan od obaveznih tokova razmišljanja svakog velikog vojnog stratega, pa čak i mene.(hehe)Inače, u svakom slučaju Mađari i Bugari nisu imali tolike žrtve kao Srbi, nisu proterivani niti je nad njima izvršen genocid. To je sve samo pogled sa strane. Jope, u svakom slučaju, istorija manje boli njih nego Srbe. Recimo, činjenica je da su Nemački konjušari Hrvati dobili ogromnu državu, a činjenica je i da je srbija izgubila svoju "ogromnost". Stvar gledanja, prijatelju, ali nema veze. Svejedno ostajem kandidat za savetnika. Skoro nikad ne napišem neki komentar a da on nema solidne osnove. Drugo je to koliko nam se sviđa, dal su osnove aluminijske ili čelične. Ja ipak nisam veliki strateg.

   • mialnm says:

    Šta mu odgovaraš kad vidiš da je krkan.

   • Kosovac says:

    @ Suzuki Vitara, …..Nije potrebno da budeš toliko grub prema našem kolegi „Portopranco“ koga veoma cenim. ……….Putin je svoj čovek, pa shodno ima pravo da sa Erdoganom sklapa saveze, pa čak i protiv Amerike. Ima i moralno pravo, ima i pravo jačega. A „Portopranco“ se eto osetio zapostavljen od tatka Putina, a zaboravio je na primer Kadirova, muslimana velikog prijatelja Rusa. I sada Putin treba da otkači Ramzana Kadirova, samo zato što je Kadirov musliman i Portopranco je ljut na njega? Pa to ne bi uradila ni glupača Hilari Klinton.

   • persida says:

    Dobro si rekao, ali putinofili ne cuju, imaju vatu u usima.

   • persida says:

    Nije nas bombrardovala, samo je DOZVOLILA da nas bombarduju. Brat bratu...

  • persida says:

   Dobro si rekao, ali putinofili ne cuju, imaju vatu u usima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *