РАТ СЕ ТЕК ЗАХУКТАВА – ЦИА пребацује Курде из Сирије у Украјину

RAT SE TEK ZAHUKTAVA – CIA prebacuje Kurde iz Sirije u Ukrajinu

3 jula 2023

CIA se bavi regrutacijom kurdskih boraca u interesu ukrajinske vojske. Ovo se dešava u svetlu neuspešnog razvoja događaja u Ukrajini za Džoa Bajdena.

Koje su posebnosti ove regrutacije, koje sume Amerikanci obećavaju borcima i kako se druge zemlje Bliskog Istoka odnose prema tome?CIA pokušava povećati obim regrutacije onih koji žele da se bore u redovima ukrajinske vojske. Kako je izvestio vojno-diplomatski izvor RIA „Novosti“ u Damasku, ovo se dešava u svetlu neuspešnog toka konflikta na teritoriji Ukrajine za administraciju predsednika Džoa Bajdena.

Pregovori se vode s predstavnicima kurdske jedinice za samoodbranu (YPG) i šeicima nekoliko arapskih klanova. Borcima se nudi oko dve hiljade dolara mesečno.

Izvor je podsetio da su „krajem maja, agencije izveštavale sa referencom na Rusku spoljnu obaveštajnu službu da SAD koristi bazu Et-Tanf u Siriji za obuku boraca sa ciljem izvršenja terorističkih napada u Rusiji“.

Prema turskoj štampi, pripadnici kurdskog YPG-a ratujuu Ukrajini od proleća 2022. Od 2014. godine sticali su iskustvo u oružanoj borbi protiv ISIS-a. Prema turskom mišljenju, YPG, kao i Radnička partija Kurdistana, predstavljaju terorističke organizacije. Prema proceni zapadnih stručnjaka, u Ukrajini se može nalaziti jedna do dve hiljade članova YPG-a.

SAD aktivno angažuju strane državljane za učešće u ukrajinskom konfliktu. Prošlog leta je izveštavano da Pentagon u Kaliforniji obučava bivše avganistanske pilote sa ciljem da ih zatim pošalje preko Poljske u Ukrajinu.

Govorilo se o pilotima koji su napustili zemlju zajedno sa američkim vojnim osobljem u avgustu 2021. Potrebu za angažovanjem avganistanskih pilota objašnjavaju činjenicom da je kvalifikovano letno osoblje aviona MiG-29, Su-27 i Su-25 ukrajinske vojske praktično eliminisano.

Ukrajinska vojska (VSU) koristi usluge stranih vojnika od samog početka ruske specijalne operacije u Ukrajini. U zemlji je formiran „Strani legion“ u koji su se učlanili hiljade plaćenika iz različitih zemalja.

U aprilu 2022. godine, Rada je usvojila zakon koji omogućava strancima da rade u obaveštajnim službama i služe u vojsci zemlje. Međutim, prvi put je dozvoljeno strancima bez ukrajinskog državljanstva da služe u VSU potpisivanjem odgovarajućeg zakona 2016. godine od strane Petra Porošenka.

Ove nedelje, usled preciznog raketnog udara na privremeno smeštene položaje 56. odvojene motorizovane pešadijske brigade VSU u Kramatorsku, uništeni su ne samo visokopozicionirani ukrajinski vojni zvaničnici, već i strani plaćenici. Oni su učestvovali na štabnom sastanku koji je okupio nekoliko generala VSU.

Ruski Istražni komitet nedavno je pokrenuo postupak protiv 160 plaćenika iz 33 zemlje koji se bore na strani Ukrajine. Sakupljeni su dokazi o učešću plaćenika iz preko 30 država, uključujući Gruziju, Sjedinjene Američke Države, Letoniju i Švedsku.„Na teritoriji Ukrajine već su bili borci koji su prethodno učestvovali u redovima kurdskih levo-radikalnih grupa tokom ratova u Siriji i Iraku. To su građani SAD-a, Velike Britanije i drugih zemalja. Predstavnici kurdskih grupa takođe mogu stići u Ukrajinu“, smatra Kiril Semenov, stručnjak Ruske savetodavne grupe za međunarodne poslove.

Semenov sumnja da će šeici arapskih klanova pristati na saradnju sa CIA-om. „Nemaju nikakvu potrebu da se uključe u sve to. Nemaju ideološke podsticaje. Međutim, neke kurdske grupe na razne načine sarađuju s Amerikancima i zaista mogu biti prisutne u Ukrajini“, dodaje sagovornik.

Osim Sirije, regrutacija se može odvijati i na teritoriji Iranskog Kurdistana u severnom delu Iraka – tamo se nalaze članovi grupa koje „dele proameričke poglede“. On je primetio da je ponuđena plata Kurdima od 2.000 dolara veoma visoka suma po lokalnim merilima. Obično kurdski borci za učešće u borbenim dejstvima dobijaju oko 500 dolara mesečno.

Međutim, politikolog Mais Kurbanov je uveren da Arapi nisu zainteresovani za regrutaciju. „Šeici neće ratovati protiv Rusije. Islamske zemlje ne žele protiv Moskve. SAD mogu pregovarati samo s pojedinim predstavnicima arapskog sveta koji su njihovi klijenti. Ali ostatak islamskog sveta se neće složiti s tim“, smatra Kurbanov.

Bilo je očekivano da SAD počnu regrutovati predstavnike kurdskih odreda samoodbrane, dodaje politikolog. „Amerikanci i Evropljani ratuju u Ukrajini protiv Rusije uz podršku svojih saveznika, među kojima se nalaze terorističke organizacije. Ono što se dešava ukazuje na to da su SAD već na poslednjem izdisaju i pokušavaju upotrebiti sve što imaju protiv Rusije. Svi koje Amerikanci mogu regrutovati postaće topovsko meso u Ukrajini“, dodaje stručnjak.

Prema rečima istočnog stručnjaka, SAD će biti vrlo teško pronaći željne da se bore za VSU u drugim zemljama Bliskog istoka. „Svi smo bili svedoci kako SAD gube na Bliskom istoku, kako su Amerikanci bežali iz Avganistana, kako su izgubili u Iraku, Siriji i čak u Jemenu. Bliskoistočne države su otvoreno počele odbacivati Ameriku“, uveren je Kurbanov.

Andrej Rezčikov za Politički kaleidoskop

Prevod i adaptacija: Webtribune.rs

KOMENTARIJedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *