РАТ СВЕ БЛИЖЕ! УКРАЈИНСКИ ТЕНКОВИ СТИГЛИ У ДОНБАС

RAT SVE BLIŽE! UKRAJINSKI TENKOVI STIGLI U DONBAS

25 aprila 2021

Narodna milicija samoproglašene Luganske Narodne Republike zabeležila je dolazak više od 40 tenkova Oružanih snaga Ukrajine u naselje Podlesno koje je pod kontrolom Kijeva.

– U zoni odgovornosti 92. brigade Oružanih snaga Ukrajine naša izvidnica zabeležila je dolazak 43 tenka i tri oklopna borbena vozila u naselje Podlesno, kao i tri oklopna borbena vozila i dva oklopna transportera u naselje Loskutovka (pod kontrolom Kijeva) – saopštio je predstavnik pres službe milicije LNR.On je dodao da je u blizini stambene zgrade u Rejgorodoku, koji kontroliše Kijev, primećeno razmeštanje protivvazdušnog raketnog sistema 9K33 „Osa“.

– Jedinice Narodne milicije neprestano prate neprijatelja, strogo se pridržavajući uslova trenutnog prekida vatre, i u pripravnosti su da, po naređenju komande, odmah reaguju na promene u situaciji – precizirao je portparol.

Narodna milicija ranije je optužila ukrajinske snage za razmeštanje protivvazdušnih raketnih sistema „Osa“ u stambenim delovima niza naselja pod kontrolom Kijeva u Donbasu.

Situacija na istoku Ukrajine

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. O rešavanju situacije razgovara se na sastancima kontakt grupe u Minsku. Strane su usvojile nekoliko dokumenata usmerenih na rešavanje sukoba, ali se razmena vatre nastavlja.

Od 27. jula prošle godine na snazi su i dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu pucanja, razmeštanja naoružanja u naseljima i u njihovoj blizini, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Osim toga, predviđena je disciplinska odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju biti na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti.

Međutim, od kraja februara u regionu su počele da se povećavaju tenzije: OEBS izveštava o značajnom povećanju broja kršenja prekida vatre, a ustanici navode da Oružane snage Ukrajine u granatiranju koriste artiljeriju. Samoproglašene republike smatraju da Kijev priprema veliku ofanzivu.

KOMENTARI10 komentara

 1. milanm says:

  Dan D za napad, blic nešto, bi bio na dan Pravoslavnog Uskrsa ili koji dan oko toga datuma.

 2. Pingback: RAT SVE BLIŽE! UKRAJINSKI TENKOVI STIGLI U DONBAS – Prava istina o svemu

 3. M says:

  Ma to nije moguće!Pa Šojgu je najavio-naredio povlačenje Ruske vojske s granica prema Ukrajini,jer vježba je gotova!?!Ali zato USA-NATO dovlači svoje vojne snage i počinje početkom petog mjeseca svoje velike vojne vježbe na širokim prostorima prema Rusiji i njenim interesima!A možda Ruska vojska sada zapravo vježba povlačenje,da ne kažem bežaniju,iliti prepuštanje Rusije bez borbe,bez ispaljenog metka,pred udarom nutarnjeg i vanjskog neprijatelja,kao novu,podilazeću doktrinu?!?Pa da prežive u mišjim rupama dok se ne pojavi dugoočekivani Veliki Ruski Car i povede ih u Pobjede i Slavu Velike Svete Rusije?!?To su varijante 2 i 3,a varijanta 1 je da Šojgu(Rusi)glume budale,ne povlače se i čekaju kad će preventivno udariti prvi!?!Što će biti od toga Velikog,to ne znam točno u detalje,ali mi se čini da neću trebati dugo čekati da to saznam!?!Možda već i ove godine?!?Mislio sam da je vrijeme puno teže pogoditi od događaja,zapravo nemoguće,ali sad proizlazi da se vrijeme počinje samo polako razotkrivati?!?Kao tuča na ulici,kad ne znate tko će udariti prvi i vjerovatno pobijediti,ali znate da će jedan udariti prvi,i to ubrzo!

 4. Vjatič says:

  Računaju da medijski optužbe Ruse kad budu uzvratili na provokacije ukra iz naseljenih mesta. A ne znaju da će "brzi voz" opeglati sve do Kijeva i neće stići da z i n u. Rusi su p r e s t a l i da ratuju na svojoj zemlji. Ne isplati se.

 5. Rista says:

  Već poduže vreme primećujem neke nepravilnosti u izveštajima iz Ukrajine. Jedino što nam se javlja je ukrajinska priprema, ali nema ni reči o tome kako se i da li se pripremaju i dve otcepljene regije. To nekako vodi ka dizanju ruke od tih delova. Jednostavno, kao da ne postoje više. Neko sprovodi neki neoznat plan, ali taj plan je podosta sumnjiv i nekako smrdi, iako ga ne znamo. Sećam se kako je bilo nekad i kakve izveštaje smo dobijali. A onda sve zamrlo i ostali samo izveštaji o Ukrajini. Neću da zalazim dublje, jer se mnogima neće svideti moje mišljenje o tome ko je zamro ili izveštaje o pripremama Dombasa, ili priprema uopšte i nema ili prepušta Dombas mutnoj vodi radi svojih interesa na vrhu. A nije da ne mislim tako već poduže vreme. Mislim da ćemo se silno razočarati kao i u Nagorno Karabahu gde su Alija i Erdogan slavili na kraju a Jermeni proterani.

  • Mile says:

   U ruskim medijima vesti iz Donjecka i Luganska su na dnevnom nivou, redovne su. Ama otkad su truli mediji u Srbiji kompas šta će se dešavati u svetu.

 6. Čist je ko Suza says:

  Znaju ukrajinske baćuške da negde sa proleća treba da probude rusku mečku Božanu i mečka Božu. Da mi platiš i onoliko, ne bih ja išao tim tenkom na Donbas.

  • joka says:

   kad bajdan rece tada ce tenjkovi da pale granate na ruse

 7. uddu says:

  Para vrti gde burgija neće ! Nožda su rusi prodali Donbas kao i nas 99-e!Ako je onda Jeljcin bio pijan,nisu bili valjda pijani i svi njegovi savetnici a i generali !Lično ne verujem da će ukrajinci napasti Donbas ako nisu stoposto sigurni da rusi neće intervenisati !!

  • Miraš says:

   Za režim u Kijevu obnavljanje rata u Donbasu je bukvalno poslednja šansa zato što propašće u ekonomskom smislu ako proradi Severni tok 2. Ekonomski nije u pitanju samo gubitak prihoda za Ukrajinu od tranzita ruskog gasa, nego ako to uspe slično tome izmedju Eu država i Rusije direktno (bez posrednika, tojest bez vodećih globalnih kontrolora van Evrope) razviće se i drugi značajni poslovi. Ukrajinska vladajuća elita Ukrajinu vidi kao odbranu Evrope od varvarske Rusije, isto tako i njen šef Amerika, a to je naglašavao i Mihail Sakašvili poznati američki šraf u Ukrajini. Sigurno ni Velikoj Britaniji koja je napustila EU ne odgovara eventualno jačanje ekonomskih (time i političkih) veza Moskva-Berlin-Brisel. Takodje takvo bliže povezivanje ne odgovara ni Turskoj, koja nikad neće biti primljena u EU, a koja sebe isto vidi kao značajnu silu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *