РАТ У КАРАБАХУ СВЕ ОЗБИЉНИЈИ: Стижу добровољци из Француске и Грчке

РАТ У КАРАБАХУ СВЕ ОЗБИЉНИЈИ: Стижу добровољци из Француске и Грчке

15 октобра 2020

САВЕТНИК председника Арцаха (Карабаха) – Давид Бабајан – изјавио је да се борбе воде „безмало целом дужином фронта“.

Посебно је нагласио: „Осујећени су сви покушаји непријатеља да пробије нашу одбрану. Непријатељ је претрпео велике губитке у људству и ратној техници“.Ако је Азербејџан желео блиц-криг са – чишћењем целог Карабаха и ликвидацијом јерменског „безбедносног појаса“ – већ је извесно да то није постигао.

Тешко и да ће успети јер би то значило потпуни рат између Азербејџана и Јерменије, која стоји иза Арцаха као што Турска стоји иза Бакуа.

Постоје претпоставке да је права намера Азербејџана да низом офанзивних дејстава, која би трајала можда и неколико наредних година, изнури Јермене и војно и економски и да тек тада покуша са `завршним ударцем`.

На удару би за то време била пре свега „зону безбедности“ (укључујући Келбаџар и Лачин, који спајају територије Карабаха и Јерменије).

Азербејџан реализује офанзивни план „Шимшек“ („Муња“) који предвиђа нападе у четири конвергентна смера: 1) на северу, са стране планинског венца Муровдаг до Келбаџара; 2) на североистоку у правцу Тертер-Мардакерта дуж реке Тертер и гребена Муровдаг са излазом на границу река Тутхун и Буландихса са даљом везом код Келбаџара; 3) на централном правцу од Карабашке равнице у правој линији кроз Агдам до Коџалија и даље до Степанакерта дуж реке Каркарцхаи; 4) на југу од равнице Мил до Хоџавенда, Хадрута, Џебраила, Физулија и даље до Зангелана дуж Гајске степе уз иранску границу.

Почетни план Бакуа био је да што пре заузме „безбедносни појас“ и избије на границе бивше совјетске аутономије Карабах.

Сада се у Бакуу шири наивна верзија да је план пропао јер су га издајници претходно проследили у Јереван. Ово је сигуран знак да су у Азербејџану кренули процеси који могу прерасти у унутрашњу кризу. Чак и у односима између клана шефа државе Илхама Алијева и армијске елите који је углавном пореклом из Карабаха и његове околине.

Азербејџан није одмах успео да нападне гребеном Муровдага.

План је предвиђао употребу ваздушног напада и спуштање хеликоптерских група на одређене коте, али то није било успешно изведено, па је азербејџанска пешадија наишла на прву линију одбране коју су Јермени за 25 година претворили у неосвојиву тврђаву.

На централном делу фронта се 1. азербејџански корпус није померио ни метар напред. Уосталом, испред Агдама је најмање три километра широко минско поље.

У правцу Тертера, Азербејџанци су уз огроман напор дошли до Мадагиза и створили стварну претњу комуникацији Јерменије и Мардакерта.

На папиру, напредовање Азербејџанаца најужном делу фронта изгледа успешно, али су од значајнијих насеља успели да освоје само Џебраил.Критичари тврде да је Азербејџан – ако је хтео већи успех – морао у напад бацити и гардијску тенковску бригаду 4. корпуса, потпуно опремљену тенковима Т-90.

Тренутно Азербејџанци на југу угрожавају Хадрут чији губитак би Јермене лишио и Физулија.

Међутим, погоршање ситуације на фронтовима само је окупило Јермене, који су донедавно били спремни да пуцају једни на друге у центру Јеревана.

Има индиција да ЕУ врши притисак на Јереван и Карабах да предају Бакуу већи део „безбедносног појаса“ у замену за некакве безбедносне гаранције. Али, јерменско друштво није спремно за такве уступке.

Азербејџан би у Бриселу стајао боље да Турска није у Карабах довела своје терористе са севера Сирије. А овако, Француска безмало отворено подржава Карабах и Јерменију.

У помоћ Јерменима иду добровољци из Француске и Грчке.

Азербејџанци би, по свему судећи, великом својом победом прогласили и само заузимање Физулија, Џебраила и Хадрута.

Објавили би да су променили статус кво који је за њих више него непријатан безмало четврт века.

KOMENTARI5 коментара

 1. E.Lirsch says:

  Zov'te Lavrova na "pregovore" sa "zapadnim partnerima" Uspeli su u Ukraini, i na drugim mestima, uspece oni i u Armeniji. Veeeeliki je to PREGOVARAC, bre. Ako Jermeni budu cekali pomoc od VVP-a dozivece od Turcina jos jedan genocid. Kremaljska jajara ne zna vise sta radi.

  • VRSK says:

   Ne znaš šta govoriš u Jermeniji je već prisutna 102 vazdušna divizija. I svih ovih dana bombarduju teroriste iz Sirije na svim pozicijama. Od oružija,tehnike,ljudstva,satelitske i obaveštajne podrške Rusija pomaže i logistički i finansijski. Da nije tako odavno bi Jermeni poklekli. I usput...edukuj se malo nisi ostavio utisak da si inteligentan.

 2. Слободанка says:

  Кто вы, Никол Пашинян?- Ко сте ви Никол Пашињан. Овај текст говори колико се променила Јерменија након доласка сорошоидног Пашињанина на власт. Јерменија је данас отприлике што и Украјина. Јермени који живе на територији Русије постали су непожељни у Јерменији, грађани другог реда. Они су недостојни да учествују у политичком животу Јерменије. ( Ово нас подсећа на Милогору). Циљ сваке баршунасте револуције је да у кратком времену народу усаде мржњу према Русима и Москви. Јерменија се преко невладиних организација налази у зони утицаја Запада посебно САД, са свим последицама на образовање, културу, економију, традицију, војску и све остало. У Јерменији од 2,5 милиона становника ради 2500 страних НВО, већину њих финансирају владе САД, Велике Британије, Француске. То више није она пријатељска земља коју смо знали до пре две године уназад. Захваљујући и раду претходника и самом Пашињанину Влада Пашињанина је прилично под америчким утицајем. У влади Јерменије не сме бити руских Јермена, јерменска дијаспорау Русији је највећа има око 3 милиона Јермена, има их више у Русији него у Јерменији која има 2,5 милиона становника. На Јужном Кавказу мора бити потпуно елиминисан руски утицај, државу треба дестабилизовати и ставити је потпуно под америчку контролу. Јерменија је толико огромна земља да је амбасада САД друга по величини у свету, запошљава око 2.500 људи од којих 1200-1400 људи су представници америчких специјалних служби. Иначе највећа америчка амбасада је у Ираку. У Јерменији постоје три тајне биолошке лабораторије које су изграђене новцем Пентагона. У Јеревану се гради нови центар за обуку мировних снага на основу споразума са Пентагоном, заправо то је америчка војна база. Јерменија је на путу да истовремено има и руску и америчку војну базу. Зашто рат у Карабаху није изненадио већину западних медија данас. Зато што је тај рат неопходан САД-у. Глобални циљ овакве политике у Јерменији није Русија, него Иран. Од држава на јужном Кавказу практично стварају санитарни кордон који ће копнено да одвоји Русију од Ирана. Недостаје још само једна карика Јерменија. А судбина Карабаха. Авај јерменски и азербејджански народ га неће видети, американци планирају на Карабаху своју војну базу. Планински Карабах је идеална одскочна даска. Данас Москва надиграва Американце, а самим тим и Пашињанина, у ситуацији да одвија се рат на Карабаху. Амерички концепт будуће структуре региона: Јермени ће потпуно исцрпети своје људске и материјалне ресурсе, на крају примирје ће бити потписано под условима непријатеља. Још и ово Никол Пашињан је на Фејсбуку објавио фотографију свог деде који носи исто име. Са оисом да је служио у 554 јерменском пуку и погинуо као херој 1943. Али убрзо су пристигли коментари да је деда био војник СС трупа формираних у Јерменији, постоје и фотографије немачког картона из ког се види да је он био СС легионар.

 3. Слободанка says:

  Зато не изненађују заокрет у Ирану који је досадашњим сукобима подржавао Јерменију. Изјаве из Ирана сада у овом поново отвореном сукобу подржавају Азербејџан. Каспијску петорку чине: Иран, Азербејџан, Русија, Казахстан и Туркенистан, а не и Јерменија. Чувају оно што им је драгоцено: договор каспијске петорке да у тих пет држава неће бити страних војних база. Иран се граничи са Ираком, Турском, издвојеном азербејџанском облаашћу Нахчиван, са Јерменијом, са Азербејџаном, Каспијским језером, Туркменистаном, Авганистаном, Пакистаном, затим излази на Омански залив (Оман) и Персијски залив (Саудијска Арабија). Какве суседе има Иран? Све мој до мојега. Ми наивно оцељујемо како за разлику од досадашњих америчких председника Трамп није повео ниједан рат. Није га досад повео против Ирана само због могућих већих губитака у својој војсци. Али шта је све он досад предузео: једнострано повлачење САД из споразума ЈЦПОА, америчке санкције Ирану на које обавезује и своје европске партнере, виделу смо и Трампову бесомучну подршку преко твитера покушају обојене револуције у Ирану која није успела, али успела је обојена револуција у Јерменији, ликвидирао је ирансог генерала Касима Сулејманија, Помпео се залаже да се на незаконит начин продужи ембарго Ирану на увоза оружја, вероватно са циљем да не може да га добије од Русије. Још ако потпуно преузму Јерменију и разбију договор каспијске петорке, Иран ће изгубити копнену физичку фезу до Русије. Упорно праве од Ирана све згоднију мету.

 4. Слободанка says:

  Грчки добровољци, француски добровољци, то су добровољци из натовских земаља,ко зна ко је све међу тим добровољцима. Феанцуска и Грчка су у сукобу са Турском због отимачине либијске нафте, грчка има још више спорних тачака са Турском. Наше заблуде. Грчка је нама наводно пријатељска земља, али "пријатељска" је претворила Македонију у некакву Северину (Северну Македонију), да би је затим са лакоћом увукли у исту војну алијансу НАТО. У Грчкој тренутно има око 29 хиљада миграната. У Србији и БИХ могуће је да укупно има их више. Питање: Поводом миграната, или користећи мигранте као повод, да ли ће избити нови сукоби у БИХ? Затим ће утрчати НАТО да поспрема тај хаос и наравно јуриће Србе, а не мигранте.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u