RAT U NAJAVAVI: Porošenko obećava napad na istok Ukrajine svim sredstvima

RAT U NAJAVAVI: Porošenko obećava napad na istok Ukrajine svim sredstvima

26 maja 2014

Prorussian Ukraine 9382Porošenko je najavio da će Ukrajina nastaviti sa ofanzivom kako bi slomila proruske separatiste, uprkos opomenama Moskve da bi to predstavljalo „ogromnu grešku“, prenosi AFP.

„Nema pregovora s teroristima“, istakao je Porošenko, napominjući da je cilj pobunjenika da područke Donbasa pretvore u Somaliju. „Neću dozvoliti nikome da učini tako nešto našoj državi i nadam se da će Rusija podržati moj pristup“, naglašava Porošenko.

Prema rezultatima koje je objavila ukrajinska izborna komisija na osnovu rezultata izbora u više od polovine izbornih jedinica, Porošenko je osvojio blizu 54 odsto glasova, što je dovoljno za pobedu u prvom izbornom krugu.

Nemiri na istoku zemlje, u kojima je već registrovano najmanje 150 žrtava, sprečili su, međutim, održanje izbora u 24 izborne jedinice, a pobunjenici u tim oblastima odbijaju da priznaju rezultate glasanja.

Rusija, kojoj Zapad preti novim sankcijama ukoliko nastavi da se meša u ukrajinska pitanja, u međuvremenu objavljuje kako je spremna da sarađuje s novim ukrajinskim liderima. „Spremni smo za pragmatičan dijalog, sa jednakih pozicija, na bazi poštovanja za sve sporazume, naročito iz sfere trgovine, privrede i gasa“, izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, u prvoj reakciji Kremlja na rezultate ukrajinskih izbora.

„Kao što je predsednik (Vladimir Putin) rekao, poštujemo rezultat izbora ukrajinskog naroda“, ističe Lavrov, uz ogradu da su operacije Ukrajine protiv pobunjenika u dve istočne oblasti koje su proglasile nezavisnost, ogromna greška i poziv novim ukrajinskim vlastima da pregovaraju sa pobunjenicima.

U međuvremenu su pobunjenici rano jutros uspeli da preuzmu kontrolu nad aerodromom u najvažnijem gradu na istoku Ukrajine, Donjecku, nakon čega je taj aerodrom zatvorem.

Porošenko (48), bivši ministar u ukrajinskoj vladi, je danas izjavio kako će odmah početi da radi na obustavljanju pobune na istoku zemlje i na oporavku gotovo bankrotirane privrede pritisnute recesijom. On ističe kako mu je cilj da okonča haos i donese mir ujedinjenoj i slobodnoj Ukrajini.

S obzirom da petnaestak odsto biračkog tela na istoku zemlje nije imalo ni mogućnosti da glasa, neki postavljaju pitanje legitimnosti Porošenkovog predsedničkog mandata.

„Smatramo da je pobednik izbora predsednik Zapadne Ukrajine – on je pola predsednika“, ističe proruski kandidat na predsedničkim izborima Oleg Carov.

Osim teških političkih izazova, Porošenko će morati da pokrene bolne mere štednje, koje zahtevaju zapadni lideri u zamenu za 20 milijardi evra pomoći koja se daje da bi se izbegao bankrot zemlje.

MMF upozorava da će se u Ukrajini, koja je već pogođena recesijom, tokom ove godine verovatno registrovati privredni pad za pet odsto.

KOMENTARI3 komentara

  1. PETAR says:

    Dobili su priliku da se urazume i da sednu za pregovarački sto, da pokušaju demokratiji dati prednost. Ruska uzdržanost ne znači slabost nego razum . Ne može Rusima biti važnija budućnost Ukrajine od stanovništa Ukrajine. Zdrav razum govori da je bolje imati za prijatelja suseda Rusa nego neprijatelja i obrnuto.Rusi su pokazali da im je stalo da u Ukrajincima imaju prijatelje i saradnike. Neće. No-horašo- idemo dalje. Sad je na redu da se vidi kad imaš za neprijatelja nekog koje tako moćan i koje tako blizu, nekog ko ima milione sunarodnika u celoj Ukrajini. Ovo do sad je bilo ispipavanje i igra. Od sutra su karte na stolu. A po neki as i u rukavu.

  2. Kralj, car, bog na zemlji says:

    Jedina vojska Ukrajine je ekipa blekvotersa i slicne a regularna je u totalnom raspadu. Kad se Ceceni koji su otisli tamo, izbore sa blekvotersima, a hoce, nece ih niko vise zaustaviti da uzmu i Kijev.

  3. da-se-ne-zaboravi says:

    Proamer je dobio 54%! Grozno, katastrofa! Kao kod nas Koštunica 2000te godine. Šta mogu da rade Rusi sa prozapadnim narodom, isto kao i kod nas, u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *