„Rat u SFRJ pokrenuo London“

„Rat u SFRJ pokrenuo London“

22 aprila 2013

milosevic-tudjman-2Stvaranje velike Srbije i velike Hrvatske na uštrb Bosne bilo je dogovoreno između Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana, tvrdi hrvatski general Ivo Jelić. On kaže da je rat u SFRJ pokrenuo London.

Hrvatski general i komandant Četvrte gardijske brigade Ivo Jelić tvrdi da su se dvojica nekadašnjih predsednika sastajala tokom ratnih godina 42 puta.

„U slučaju Tuđmana i Miloševićeve ponude suština je bila podela Bosne, to je bio jedini razlog njihovog sastajanja. Iz tog saveza trebalo je da nastanu velika Srbija i velika Hrvatska, s granicama na rekama Bosni i Neretvi, kao što pokazuje i Tuđmanova salveta koja je danas u Hagu“, kaže Jelić za Slobodnu Dalmaciju.

Prema njegovom obrazloženju, „uoči rata Srpska akademija nauka i umetnosti ocenjuje problem Kosova kao najveću rak-ranu Beograda, koju konačno treba razrešiti i to stvaranjem velike Srbije“.

„Da bi to postigli, bio im je potreban partner na Balkanu, a to je Zagreb. Partneru je ponuđena velika Hrvatska, koja je trebalo da uzme čitavu zapadnu Bosnu, po uzoru na nekadašnju Banovinu Hrvatsku, ali je Zagreb bio zadovoljan i zapadnom Hercegovinom. Beograd je želeo rat kako bi Srbe iz kninske i bosanske Krajine preselio na Kosovo i tako promenio tamošnju krvnu sliku“, kaže Jelić.

On tvrdi i da je rat pokrenut iz Londona jer je britanska prestonica „pokretač svih geopolitičkih događanja, ratova, kriza, naftnih šokova pa su tako i ratovi u bivšoj Jugoslaviji deo britanskog geopolitičkog projekta kao što je to i kompletno arapsko proleće“.

Jelić smatra da je cilj Londona bio rušenje komunizma, a bilo im je svejedno hoće li se Srbi i Hrvati pobiti.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *