РАТ У ТУРСКОЈ: Курди убили 8 турских војника и прогласили аутономију покрајине Тунџели!

RAT U TURSKOJ: Kurdi ubili 8 turskih vojnika i proglasili autonomiju pokrajine Tundželi!

21 avgusta 2015

Kurdish-security 5435Na jugoistoku i istoku ove države situacija iz dana u dan je sve turbulentnija. Radnička partija Kurdistana je sa svojim gerilskim vojnim krilom, uspela da uspostavi kontrolu nad pojedinim delovima regionalnih puteva i da počne da kontroliše saobraćaj u ovoj pokrajini. Počevši od ponedeljka, postavljeno je nekoliko barikada na kojima se vide uniformisani Kurdi sa dugim cevima.

Turska vojska i policija reagovala je tako što je uputila dodatne snage u ovaj region pokušavajući da situaciju zadrži pod čvrstom kontrolom. Međutim, izgleda da oni sa tim pokretima u velikoj meri razvlače svoje snage pred geografski velikim prostorima gde su Kurdi većina.

Pročitajte još:

Da li je vreme da se stvori država Kurdistan?

KURDI UZVRAĆAJU UDARAC: Turska u panici, ubijena tri vojnika!

I pokrajina Agri koja se nalazi prema jermenskoj granici, je postala veoma nestabilna. I tamo je kurdsko stanovništvo izašlo na masovne demonstracije tražeći samoupravu. Takođe, u ostalim sredinama gde su Kurdi većina situacija polako izmiče kontroli i preti da preraste u širi konflikt pa čak i ustanak.

Turski mediji saopštavaju da situacija nije ni izbliza tako teška, te da će se turske bezbednosne snage uspešno obračunati sa naoružanim banditima. Međutim sa lica mesta dolaze veoma kontadiktorne vesti….

Već smo pisali o situaciji u okolini grada Varto, gde se isprva pomislilo da su turske snage brzo završile posao ponovnim preuzimanjem ovog grada. Međutim, tamo situacija nije nimalo rasčišćena, jer se i dalje puca po okolnim visovima, a turske snage sve češće bivaju uvučene u borbe sa RPK odredima. Kurdski gerilski odredi napadaju na njihove patrole, presecaju komunikacije, ruše postavljene punktove.

Recimo u provinciji Sirt se u poslednja 24 časa vode žestoke borbe, od kada je u zasedu upala jedna kolona sastavljena od turskih vojnika. Nezvanično, tom prilikom Kurdi su ubili 8 turskih vojnika, a više desetina ranili.

U provinciji Dijarbakir su tokom današnjeg dana izbile nasilne demonstracije, a na ulicama grada je u toku policijski čas. Takođe došlo je do puškaranja i po  Carigradu (Istanbulu) u kojima ima ranjenih…

Borbeni Efektivi )

KOMENTARI2 komentara

  1. Goran says:

    Niko tu nikog nije napao , to je samo dio rezije koja se kuha u istoj onoj ratno-huskackoj kuhinji sto sve ratove i nemire kreira

  2. Svetislav says:

    Amin Boze daj, da se kazne nakaze koje su dosli na nasu zemlju i svetu Vizantiju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *