РАТКО ДМИТРОВИЋ: Ето вам Јункера!

RATKO DMITROVIĆ: Eto vam Junkera!

25 juna 2016

Ratko-Dmitrovic_720Piše: Ratko Dmitrović

Ako postoje svetske zavere, ljudi i organizacije koje kreiraju istoriju, onda im se nešto otelo kontroli. Odluka Engleza da napuste Evropsku uniju, budimo iskreni, nije očekivana i dovela je celu Evropu u stanje šoka. Ono što sledi još manje je izvesno od engleskog referenduma.

Upućeni kažu da će najmanje šest država, članica evropskog saveza, u sledećih dvanaest meseci biti uzdrmane idejama o referendumu za izlazak iz EU. Preti raspad Ujedinjenog Kraljevstva, Severna Irska može da primeni i stare ideje i stare načine borbe za te ideje, sve ovo je pogonsko gorivo za separatističke pokrete u Evropi i van nje. Slon pušten u salon fine keramike, još devedesetih, pokazuje sve veću nervozu.

Neprirodno je nametati drugim narodima kako i na koji način treba da žive. To je imperijalna svest, a jedna stara i nekada zastrašujuće moćna imperija, što Britanija jeste, ne trpi da joj neko određuje koliko će da ulovi i preradi ribe, na primer. Da li je trebalo – i kome je trebalo – inaćenje Brisela sa Londonom, povodom izbora Žan-Klod Junkera za predsednika Evropske komisije, pre dve godine? Ima li smisla na tom slučaju tragati za odgovorima na neka stara i tek rođena pitanja?

Od pre dva dana Amerika je dodatno otrežnjena od osećanja da joj pripada kontrola možda ne baš kugle zemaljske ali Evrope svakako. Tone, gubi se zauvek ona do pre neku godinu neupitna pozicija Amerike na Starom kontinentu, obezbeđena američkom ulogom u Prvom i Drugom svetskom ratu. Kako će Vašington da reaguje u novonastaloj situaciji? Ima li tu razloga za strah i Evrope i sveta? Šta će da bude sa NATO alijansom?

Unija je opstajala na trouglastom postamentu: Berlin, Pariz, London. Jedan stub je izvučen, građevina se ljulja na golo oko. Hoće li Francuska, u kojoj su evroskeptici dodatno osokoljeni, pokazati stare rezerve prema Nemačkoj, odnosno, hoće li Nemačka povući za neke zemlje bolne poteze kako bi zaštitila svoje nesumnjive interese i koristi koje je imala unutar snažne, jedinstvene Unije. Niti je Unija više što je bila niti je taj savez – pokazaće se – raspoložen da povlađuje svakoj nemačkoj volji.

A Srbija? Britansko izjašnjavanje doneće Beogradu i korist i štetu. Korist u tome što se otvaraju nove mogućnosti za taktičko delovanje unutar pristupnih razgovora a štetu u smislu da će Srbija u datim okolnostima Briselu biti sve manje interesantna. Doduše, mnogi će u Srbiji i ovo knjižiti kao korist.

Čini se da bi najbolji izbor bio dobro osmišljeno usporavanje kretanja Srbije prema EU, pa još ako bi to podrazumevalo okretanje sebi, eto zbog čega se ne treba mnogo sekirati na veliku vest iz Engleske.

(Večernje novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. Radikal says:

    Eto vam dzankera, jedno obicno JUNK.

  2. kosovac says:

    Ne treba Srbija usporavati pregovore sa EU, treba ih obustaviti. A ako EU neće uvesti sankcije Britaniji, paralelno bi ih bilo sramota da uvedu sankcije zbog toga Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *