RATKO DMITROVIĆ: Hoće li Srpska pravoslavna crkva i Moskovska patrijaršija dati blagoslov papi da dođe u Beograd?

RATKO DMITROVIĆ: Hoće li Srpska pravoslavna crkva i Moskovska patrijaršija dati blagoslov papi da dođe u Beograd?

5 јула 2014

Dmitrovic_620x0Piše: Ratko Dmitrović

Nešto krupno događa se na liniji Beograd – Vatikan. Tajna diplomatija zategnuta je kao najtanja žica na tamburi i sve se poslednjih meseci ubrzava. Ministar inostranih dela države Srbije, Ivica Dačić, primio je prošle nedelje u Beogradu sekretara Svete stolice za odnose s državama, nadbiskupa Dominika Mambertija, i nakon sastanka izjavio da je papin dolazak u Srbiju državni interes ove zemlje. Predsednik Nikolić, na iznenađenje mnogih, takođe se sastao s Mambertijem i nakon toga otišao korak dalje od Dačića; kazao je da će mu biti drago da kao predsednik Srbije poželi dobrodošlicu papi. Znači, gotova stvar: eto pape među Srbima!

Ne. Da bi došao u Srbiju, papa prethodno mora da dobije blagoslov Srpske pravoslavne crkve, a to, zasad – podvlačim, zasad – nije ni u nagoveštaju. Tačnije, SPC se oko toga ne izjašnjava, bar ne na adresi Svetog sinoda. Istina, poseta pape može da se izvede i mimo Srpske pravoslavne crkve, s obzirom na to da Vatikan u međunarodnom pravu ima status države, papi su podređene zakonodavna, sudska i izvršna vlast, pa bi u ovakvoj projekciji ulogu domaćina mogao da odigra predsednik Nikolić.

Kakve su šanse da papa u dogledno vreme sleti u Beograd? Šta to može da donese Srbiji na međunarodnom, a šta na unutrašnjem planu? Kako će reagovati Srpska pravoslavna crkva?

Dolaskom pape u Beograd Srbija bi, tu nema dileme, dodatno popravila poziciju u međunarodnoj zajednici, posebno kod država s katoličkom većinom, pri čemu se ne sme zanemariti ogroman, gotovo nesaglediv uticaj Vatikana u političkom i poslovnom svetu. Ali… ko god da je na vlasti u Beogradu, taj u ovom slučaju, neće kontra stava Srpske pravoslavne crkve, da ne kažem naroda. To je nezamislivo. Šta u vezi s tim pitanjem možemo da očekujemo od SPC?

Istorijski okvir jezivo je krvav: Jadovno, glinska crkva, Drakulić kod Banjaluke, Jasenovac… stotine hiljada pobijenih Srba i na svakom stratištu ostao je i beleg Katoličke crkve. Sindrom Miroslav Majstorović Filipović. Prema dokumentovanim nalazima, poimeničnim navođenjem, Komisija za zločine NDH, međunarodnog karaktera i sastava, utvrdila je da je 1.400 sveštenih lica Katoličke crkve okrvavilo ruke brutalno radeći na ciljevima ustaške države. Šta s tim? Kako to prevazići? Postoji li način?

U međuvremenu, dogodilo se nešto od nemale važnosti za razumevanje ove priče: patrijarh Srpske pravoslavne crkve, Irinej, poslao je u ime SPC pismo Vatikanu u kojem se traži obustava postupka kanonizacije Alojzija Stepinca. Identično je uradio i Tomislav Nikolić.

I još nešto, ne mogu mali (ili malobrojni) narodi bez velikih. Pravoslavni svet nema vrhovnog verskog poglavara, ali Srbi pravoslavci znaju da jednu tako krupnu odluku, kakva je dolazak pape u Beograd, ne mogu doneti bez saglasnosti Moskovske patrijaršije.

(Novosti)

KOMENTARI5 коментара

 1. Vera Nastasovic says:

  "ko god da je na vlasti u Beogradu, taj u ovom slučaju, neće kontra stava Srpske pravoslavne crkve, da ne kažem naroda"- e ovo nije tačno. Naša vlada i predsednik zajedno sa SPC SVE rade protiv naroda, pa što ne bi i ovo. Izdali su Kosovo, ne mogu da kažem prodali pošto pare za to nisu dobili, ali su ga predali. Njima ništa nije sveto, pa neće bojim se, biti ni žrtve iz Jasenovca i Jadovna. Nama se veliko zlo piše, ubrzava se predaja a narod ćuti, kao anesteziran, a dokle će?

 2. Nenad 2 says:

  SPC je samo formalni naziv. Odavno tu nema nista srpsko, a i ono C je postalo prilicno visak. Ta SPC ili PC ili P, sta god, nema veze ni sa narodom, vise radi sa vlastima, i tajkunima. Stoga zakljucujem da nece dozvoliti da dodje papa, jer znaju da bi to cak i ovom glupom narodu otvorilo oci bar donekle. Bilo bi dobro da dodje papa i da se raduju njegovi ljudi koji su u okviru ove P.

 3. gago says:

  Не верујем да ће папа икада доћи у Србију,без обзира шта нам је власт оваква каква је.Сва срећа,не питају се само они (политичари и поједине владике!) иначе би било за очекивати грлење и љубљење са осведоченим србомрзитељима као што то чине са НАТО злочинцима и шиптарима!

 4. s@Ša says:

  Nešto se u pozadini sprema o čemu mi smrtnici možemo samo da nagađamo,činjenica je da vladajući režim u Srbiji zadnjih dana kroz mala vrata pokušava da progura ideju o tome da je papo dobro došao na svetu Srpsku zemlju pri tome prvenstveno ispitujući puls naroda šta o tome misli a ne SPC-a jer mislim da oni o tome već imaju dogovor, takođe ne treba zaboraviti ni san Vatikana da papina noga kroči na Srpsku i Rusku zemlju i sve će učiniti da se to i ostvari a Beogradske jajare će za dan skraćenja puta ka Briselu prodati i dušu a kamoli pristati na dolazak papana u Srbiju,znači sad zavisi od naroda da li će sebi dozvoliti ovo poniženja!!!

 5. Pingback: Хоће ли Српска православна црква и Московска патријаршија дати благослов папи да дође у Београд? | Јадовно 1941.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u