RATKO DMITROVIĆ: Kako sam za samo nekoliko minuta doživeo klasičan verbalni nokaut u sudaru s jednim strancem

RATKO DMITROVIĆ: Kako sam za samo nekoliko minuta doživeo klasičan verbalni nokaut u sudaru s jednim strancem

6 децембра 2014

Ratko-DmitrovicPiše: Ratko Dmitrović

Krajem prošle nedelje dok se prvi sumrak spuštao s okolnih planina, nas nekoliko sedimo u zimskoj bašti, s pogledom na jezero, u jednoj od zemalja EU. Moja malenkost privukla je posebnu pažnju čoveka na pragu sedamdesete – primetno dobre kondicije, bistrih i živih očiju – čim je saznao da sam iz Srbije.

– Ja se vama, Srbima, divim – bila je njegova prva rečenica.

Osetih unutrašnju toplinu, obli me zadovoljstvo, pomislih: ovaj zna srpsku istoriju, sada će da nas veliča zbog Karađorđa, Prvog svetskog rata, doprinosa slamanju nacizma… pa još kad je dodao da na svetu nema države kakva je Srbija, počeh u sebi da hvalim Boga što u inostranstvu nabasah na takvog.

– A šta vas posebno oduševljava kod Srba – pitam, sav raznežen.

– To što ste vi narod koji živi izvan svih poznatih pravila, što praktično i nemate državu, što vas guta sivilo potpuno uništene ekonomije, što imate najmanja lična primanja na Balkanu, a živite kao da ste puni novca. Restorani u Beogradu su puni. Ja to uopšte ne mogu da shvatim – izgovorio je čovek u jednom dahu.

Sada već potpuno drugačijeg raspoloženja, svestan u kom pravcu razgovor može da ide, pitam sagovornika na osnovu čega to zaključuje.

– Često sam poslovno u Srbiji, a radim i u Hrvatskoj. Razumem vaš jezik, mislim da vas kao narod poznajem, ali vas ne razumem. Vi s jednim problemom živite godinama, tvrdeći da je to tako i ne može drugačije, iako je taj problem rešiv za nekoliko dana, a nešto što se drugima čini kao katastrofa vama je normalno stanje. Izgleda da kod vas niko ni za šta ne odgovara. Vaši putevi, uključujući auto-put, grozni su, ne znam za gore u Evropi, i tu se ništa ne menja. Jedne godine izgradite deset kilometara puta koji iduće godine renovirate. Kako je moguće da firma koja je pravila taj put i dalje postoji. Ko im daje poslove? Kako je moguće da nadzorni organi potpišu papir da su takvi putevi dobro napravljeni i kako ti ljudi i dalje rade kao članovi nadzornih komisija.

– Bio sam – veli – pre nekoliko dana u Beogradu i saznao da su neki vaši poznati biznismeni tražili i dobijali kredite u visini desetina i stotina miliona evra, dajući časnu reč kao garanciju. – Jesu – uskačem u reč – i sada su u zatvoru. – Dobro – kaže ovaj i pita zbog čega nisu u zatvoru oni koji su takve kredite odobravali. Oni su, naglašava, pravi krivci, oni su raspolagali novcem, njihove odluke su upropastile banke, a ne zahtevi ovih koji su iza brave.

– Ili – uporan je – sve do dolaska u Srbiju nigde nisam čuo da je moguće jedan stan u izgradnji prodati pet puta. Šta je s ljudima koji to rade, šta je s onima u državnoj administraciji koji su to omogućili, čujem da niko od njih nije pravosnažno osuđen. Ja to ne razumem – ponovio je stranac na pragu sedamdesetih.

– Znate šta je gore od svega toga – upitao sam stranca.

– Šta – podigao je obrve očekujući nešto spektakularno.

– Činjenica da u Srbiji niko više i ne pita zbog čega je stanje ovakvo kakvim ga opisujete.

(Večernje novosti)

KOMENTARI12 коментара

 1. Славољуб says:

  Таман тако. Недостаје само оно... ма нема проблема, решиће се...

 2. Danilo Petric says:

  Lepo ste se vi uhlebili vidim.Sjajno.O Drecunu i mnogim drugim zakletim rodoljubima da i ne govorimo.Kosmet vlasti izdadose djuture sa etnicki srpskim severom pokrajine niko bre rec da zucne ne sme u nacionalnim medijima.Srbija...heh...koja prokleta i od Boga zaboravljena rupcaga.Da sada udare Siptari da promarsiraju ibarskom magistralom sve do Slavije i Terazija niko ziv se ne bi osvrnuo nekmoli reagovao.Zato smo mi Srbi stoka.Nista vise ne moze da nas pokrene.Cak ni prazni budjelari i frizideri.Svako danas samo svoju bulju gleda.Zato stranci i trebaju da nas satru.Ja bih im se prvi pridruzio u toj raboti ako treba.Da ovaj komad Balkana naseli neki kvalitetniji soj naroda a ne genetski skart od Srba.

 3. rodoljub zaharijevic says:

  treba ga kandidovati za pulicerovu nasgradu,raznezio me da ne znam gde se nalazim,pa nemoj nas zajebavati i ti dosta sto nam to radi vlada.

 4. rale says:

  E, JESI NAM OČITAO LEKCIJU SVAKA TI ČAST,SVE SAMA ISTINA...

 5. Nebojsa says:

  Da covek moro da ide u inostranstvo na obalu nekog jezera u Evropi da mu tamo neko rekao sta se ovde desava. STRSNO na kakve sve tekstove moram da trosim vreme!

 6. Марко says:

  Незнам зашто Данило Петрић толико мрзи Србе. Можда због тога што и није Србин. Господин у седамдесетим нигде не наводи своју мржњу према Србима. Зашто је све тако, треба питати господина у седамдесетим, јер је он и његови Западњаци довео Србе у такву ситуацију! Сатанизација Срба почела је крајем осамдесетих од стране Запада са циљем да се Југославија растури а Срби обесчасте. Зашто Срби? Па они су криви за постојање Југославије, јер су је они створили! Код осталих народа у Југи, постојао је велики број оних који су сматрали да ће отсепљењем учинити своје државице рајем на земљи, а видите шта је урађено! Сви су постали вазали изгубивши и оно мало самопоштовања које су имали у Југи. Само још Србе нису успели потчинити и то раде већ више од 30 година. Ето, одговора "господину у садамдесетим"!

 7. vesna says:

  Bravo Marko, to je pravi odgovor.

 8. Nebojsa says:

  Danilo posedije klasican sindrom poturice sa komunistickim mozgom. Sramota ga je sto nije ostao Srbin nego je prodao veru predaka i zato mu oni koji su ostali verni pradedovskom nasledju smetaju. Jos je i dodao komunisticku ideologiju koja znaci pljuvanje po necemu sto je bilo njegovo, a cega se odrekao zarad nekog mondijalizma koji mu na zalost nije doneo bolji zivot.

 9. Šumadinac says:

  Dublje i sistematičnijke igre se tu igraju.Masi je bilo bitnije da li je ko i koliko bogatstva od funkcionera stekao a od toga nisu videli šta je tim montažama Zapad hteo da postigne.Ovim ne amnestiram profitere.Naručene radove na rasturanju Juge u Srbiji proveo je slavljeni vlasnik bulevara na N.B.Zato se školovaso u Nemačkoj,glavnom izvođaču od USa planiranih radova.Masa je na ulicama bila slepo oruđe.Sad ti isti najviše ispaštaju od "dobrotvora" iz EU i USa.

 10. Šumadinac says:

  Zato ih je letargija uhvatila a oni u vrhu koji treba da vuku poteze to ne mogu jer se bore sa opozicijom (važi za svaku opoziciju)koja ne gleda interes zemlje nego samo kako da se popne na vlast.Svi su režimi do sada bili zauzeti sobom radi ostanka na vlasti.Kako će biti sa ovim režimom-živi bili pa videli.Ako je suditi po Vučiću možda nešto i bude,akoje suditi pom Babiću,piši Pišta nikom ništa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u