RATKO DMITROVIĆ: Posle Krima, Dalmacija može da se pripoji Italiji, Republika Srpska Srbiji, pravo na nezavisnost imaju Katalonci, Škoti…

RATKO DMITROVIĆ: Posle Krima, Dalmacija može da se pripoji Italiji, Republika Srpska Srbiji, pravo na nezavisnost imaju Katalonci, Škoti…

15 марта 2014

Dmitrovic_620x0Piše: Ratko Dmitrović

Hoće li Ukrajina ostati u granicama skrojenim daleke 1954. godine, u kabinetu šefa komunista SSSR-a, Ukrajinca Nikite Hruščova, sve sa Krimom (otetim od Rusije) unutar ukrajinske državne avlije? Teško. Ko će oterati ruskog vojnika s te strateški možda najvažnije tačke u Crnom moru? Da neće neki NATO dvojac, sličan Solani i Klarku, podići avione i krstareće rakete, i poslati ih, umesto ka Beogradu, ovoga puta prema Moskvi? Neće, naravno, sve je ovih dana i nedelja u crnomorskom basenu drugačije nego na Kosovu devedesetih godina. Ovo je velika igra s velikim igračima, igra koju je Rusija već dobila.

Skupština autonomne oblasti Krim pozvala se na mišljenje međunarodnog suda u Hagu – koji smatra da su Albanci na Kosovu i Metohiji imali pravo na samoopredeljenje, samim tim i na odvajanje od Srbije – i raspisala referendum.

Mečku s Kosova pustili su 2008. godine da luta svetom i evo je sada na Krimu. Pre toga smo je videli u Abhaziji i Južnoj Osetiji. Angela Merkel tvrdi da Krim i Kosovo nisu isto. Jasno je da nisu, Kosovo su 1999. od NATO armade branili jadni, mali, siromašni Srbi. I Kosovo je oteto. Krim bi trebalo oteti iz ruskog zagrljaja, što baš i neće ići. Moglo je s Jeljcinovom Rusijom, s ovom Putinovom ne može.

Slušamo ovih dana evropske ali i neke srpske „eksperte i analitičare“ kako zajapureni ponavljaju da Evropa i Amerika nigde više neće dozvoliti promenu granica, pa ni u Ukrajini. Kao, sa tim je završeno. Ko je zgrabio, zgrabio je. Smešno. To je isto kao da bi kazali da nikada nigde više nećemo videti rata. A hoćemo, nažalost.

Ako su Albancima na Kosovu dopustili – i vojno presudno pomogli – da razbiju Srbiju i naprave još jednu albansku državu, ko je taj ko će sprečiti Katalonce, na primer, da jednoga dana naprave svoju prvu državu. Da neće NATO, ako ga tada uopšte bude, ili Amerikanci, doći da silom osujete takav razvoj događaja? Ko u to uopšte veruje? Mislite li da Baski ne sanjaju svoju nacionalnu državu? Ako Albanci imaju dve, zašto oni ne bi imali makar jednu. Isto govore Srbi u Republici Srpskoj. Ali to je promena granica. Tačno, a kako se drugačije prave nove države?

U Južnom Tirolu nemačko-austrijski separatizam i dalje je živ. Ogroman broj Italijana sanja povratak Dalmacije u sastav italijanske države. Svake četiri godine u Italiji biraju gradonačelnike nekoliko „okupiranih gradova“ na danas hrvatskom primorju (Zadar, Rijeka, Šibenik…), uz napomenu da se čeka vreme povratka Dalmacije u sastav Italije. To su otvoreno podržavali, ili podržavaju, i poznati, savremeni italijanski političari i državnici: Đanfranko Fini, Karlo Čampi, Đorđo Napolitano… Mađari u Transilvaniji traže punu nezavisnost. Kurdi decenijama ginu za ideju velike nacionalne države, koju već vide na delovima današnje Turske, Iraka i Irana. Taj proces nije moguće zaustaviti, šta god mi mislili.

A one koji tvrde da smo za veke vekova okončali crtanje državnih granica podsećam na latinsku maksimu, koja glasi: „Sve dođe i prođe, samo mena večna jeste“. Ovo bi Srbi stalno trebalo da imaju na umu, bar kad je Kosovu u pitanju.

(Novosti)

KOMENTARI8 коментара

 1. mitovi mitovi says:

  -D -D A može i Vojvodina Hrvatskoj ili ista Mađarskoj ;)

 2. Мишко says:

  Дубровник да се одцепи и направи Дубровачку републику и да се присаједини Србији. Бока Которска и шире да се присаједини Србији , такође!

 3. re: mitovi mitovi says:

  Ukoliko ti ubedis 76 % tvrdokornih Vojvodjanskih Srba, Vlaha, Romuna i Buljevca koji podrzavaju Srbe da glasaju za pripajanje onda i treba da se pripoji. Nego razmisaljaj koji ces deo hrvatske pripojiti Srbiji umesto dela ratne odstete za genocid nad Srbima.

 4. Rex says:

  Ovo neka bajka ili što? Dalmacija italiji? Na koji način? Tko bi glasao za pripojenje italiji kad su dalmatinci hrvati, italija je ovdje bila samo okupator pa čak i rim je bio okupator jer su okupirali ilirske zemlje. Dalmacija i Istra su zemlje koje pripadaju hrvatima i to neče nitko promjeniti. Hrvatima pripada i Boka kotorska tamo tisučljetni kamen progovara čija je to zemlja i kome su je oteli. Nepričajte gluposti Krim ima osnovu da se vrati pod Rusiju to je sasvim druga stvar, talijani i srbi biti če dočekani paklom i vračeni nazad u mrtvačkim vrečama. Srbi i talijani cilu povjest lažu i otimaju teritorije čini se da bi to stalo hrvati trebaju deratizirati okolinu jednom za uvijek.

 5. ПЕТАР says:

  Rex Says: Ви крвати сте еталон истине. Само је ваша *истина* истина, а све је друго лаж. И кога ће те ви, шако јада и беде, враћати у врећама? Како ће ту вашу силу размахати кад сте се укопали у аналне отворе ваших *пријатеља*, те вам само прљава стопала вире ? Ви сте добри само за топовско месо када вас ваши *пријатељи* пошаљу да за њих обаваљате *дератизације*. Само се припазите да се не предозирате.

 6. СтеванВ says:

  @mitovi mitovi: Може и Војводина Крватској или Маџарској, али кад проценат Србаља падне испод 50%... Значи, Мало сутра!

 7. tzar says:

  Ajde mi samo objasni Kako Vojvodina moze da se pripoji hrvatskoj ako hrvata ima svega 2% a Madjara ima 13% dok Srba ima cak 70%?

 8. Watra says:

  Vojvodina hrvatskoj? Teško... Vojvodina je bila deo Mađarske, ne Hrvatske, pa teško da bi 70% Srba (minimum) htelo ikakvo otcepljenje u narednih 30 godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u