РАТКО ДМИТРОВИЋ: Могу ли Срби да преживе битку о којој се не прича?

RATKO DMITROVIĆ: Mogu li Srbi da prežive bitku o kojoj se ne priča?

14 aprila 2020

Piše: Ratko Dmitrović

Među desetinama “dosetki”, verbalnih stereotipa kojima se služe srpski javni delatnici, novinari, analitičari…postoji jedna rečenica, često je čujemo, koja glasi: “Posle ovoga u Srbiji ništa više neće biti isto”.

Svašta mogu da izdržim, naviklo se, ali kad neko izgovori citirano, želudac mi proradi. Ne postoji ništa besmislenije od ove rečenice. Upotrebljava se, valjda, u želji da određeni događaj, proces, dobije dodatnu vrednost, značaj, ko zna šta. Tako je, obratite pažnju, uoči dolaska Rolingstonsa u Beograd, jedan od poklonika ove engleske grupe, fan religijskog tipa, inače samozvani srpski publicista, napisao da nakon Džegerove svirke u Beogradu, u Srbiji ništa više neće biti isto. Šta u Srbiji nije isto nakon Rolingstonsa? Ne znam koji dan beše kad su svirali, uzmimo nedelja, pa šta to u ponedeljak u Beogradu, Apatinu, Surdulici, Čačku… nije bilo isto. Ili u sredu, ili mesec, godinu kasnije?

Tako je i ovih dana. Kad koroni zavrnemo šiju, vele srpski futuristi, ovde ništa više neće biti isto. Majstori, sve će, na žalost, da bude na svom mestu, sve isto kao što je bilo pre virusa.

Ovde se ništa ne menja, niti će, i zato Srbi tonu u živi pesak, odavno potpuno nesvesni da im se to događa.

Ostavimo politiku, ona je kod Srba, kao i u većem delu sveta, ista; u miru i nemiru, pre i posle velikih događaja, ratova, pandemija, odlazaka u svemir, poplava, seoba, ona je univerzalna disciplina, a promenjiva je (dugoročno) u meri količine i snage kulture koja joj se suprostavlja.

Tvrdim li ja to da nas, kao naciju, samo kultura može da spase? Da, samo kultura. U najširem smislu tog pojma.

Sve dođe i prođe. Samo su mene večne, ali šta posle? Koje su naše vrednosne vertikale? Šta nam je sveto, bilo, jeste i zanavek?

Koje istinske junake nismo izvrgli ruglu?

Imamo li ličnost čiji su život i delo za sve nas neupitni?

Na koga, na šta se osloniti kad svi fizički oslonci popucaju?

Sećamo li se, odajemo li poštu, poklanim precima? Ali, to nije kultura, već čujem! Itekako, to je kultura sećanja, na njoj sve počiva.

Proteklih decenija, tamo od, gle paradoksa, uvođenja višestranačja, skidali smo ciglu po ciglu iz stubova na kojima trajemo. Dodirujemo ledinu. Vidimo sve manje, jer smo sve niže.

Pa nije valjda ona, komunistička, država bila bolja? U mnogočemu jeste, u ovome svakako. Neuporedivo bolja; veliki romani, književnost uopšte, nezaboravne predstave, kult pozorišta, festivali, slikarstvo, filmska, televizijska, književna kritika, časopisi za kulturu, monografije, polemike, filozofske rasprave, umovi pred kojima su otvarane sve granice i sva vrata. Znalo se šta valja a šta ne valja. Ovo drugo nije prelazilo prag kuće samozvanog umetnika ili je bila podzemna pop-kultura. Za seoske vašare i drumska svratišta. Ali, bilo je ideološkog đubreta umotanog u formu pripovetke, romana, filma… Da, bilo je, ali se znalo da je đubre, i znalo se ko i zašto to đubre iznosi na trpezu.

Šta se danas zna? S kojom i kakvom umetnošću, u kakvoj kulturi, odrastaju naša deca, čime se hrani naša omladina, ovi koji će, po zakonu prirode, sutra preuzeti volan i menjač države Srbije?

Ko od njih sluša Dragana Stojnića, Nadu Knežević, Lolu Novaković, Arsena Dedića…? Čuli su, pretpostavljam, za Cuneta Gojkovića, a znaju li bar pet pesama koje je snimio? Znaju li ko je bio Sava Jeremić? Aleksandar Šišić?

Čitaju li Dučića, Rakića, Ilića, Pandurevića?

Šta im znače imena Svete Vukovića ili Dragiše Nedovića? Koje su pesme njihove mladosti? I da li su to pesme? Da li je, ovo što slušaju, muzika? Ovo što im se u ogromnim količinama servira sa važnih ekrana.

Jedna od definicija kulture kaže da je to stvaralaštvo retkih, odabranih, ljudi sa božanskom česticom. Umetnici stvaraju ono što drugi ne mogu, ne znaju, nije im dato.

Svako može da stvara ovo što danas u Srbiji tretiramo kao savremenu muziku. Svako, bez izuzetka. Tu ne treba talenat, niti ga ko traži. To je kompjutersko i glasovno zavijanje. Tekstove piše ko hoće, ko ima vremena i volje.

Ali, nije to glavni problem. Muka dolazi otuda što su diletanti, ambiciozni a netalentovani, preuzeli ne samo muzičku kulturu, već kulturu Srba uopšte. Kapa dole pred izuzecima ali oni su na margini, po hodnicima, u polumraku. Pred kamerama, na pozornicama, uglavnom su ovi što pojma nemaju ni o čemu, počev od padeža. Njihova skala vrednosti je broj pregleda na društvenim mrežama, količina plastike u gubicama i grudima i udaljenost destinacija sa kojih šalju slike, razgaćeni i preplanuli.

Snimamo filmove i televizijske serijale po uzoru na ono što dolazi iz inostranstva. Samo su toponimi i imena drugačiji. Nekoliko žanrovskih šablona, sa unapred poznatim raspletom. Gde smo mi? Naša istorija, velikani? Mali ljudi, naši, prepoznatljivi u prvom kadru?

Šta je danas srpska književnost? Ko su perjanice? Talenat je proteran, nepoželjan. Talentovanom može pasti na pamet da se pozabavi nacionalnom temom. Dominiraju po medijima, i niko im ništa ne može, niti sme, ovi što zapišavaju svaki srpski predznak a vazdižu evropejstvo i jugoslovenstvo. Mera literarnog “talenta” u Srbiji odavno je politički stav autora. Taj stav je poznat; “Srbija je kriva za sve. Srbi su razbili Jugoslaviju. Srbija mora da prođe kroz katarzu. Srbija je faktor nestabilnosti na Balkanu”. Ko ovo ponavlja, ništa mu drugo ne treba. Kakav crni talenat?

Ko još u Srbiji uči mlade da je slikarstvo, gle čuda, slika; pejzaž, portret, mrtva priroda. Da su vajari oni koji zaista vajaju, oblikuju kamen, glinu. U ovom domenu umetnosti odavno su primat uzeli (nimalo slučajno, dato im je) sastavljači instalacija. To je srpska savremena umetnost; stare palete, vodovodne cevi, felne točkova, wc-šolje, žive svinje, bodljikava žica, lanci na kojima vise kosturi. Ko misli da je ovo obično sranje, taj je u problemu, posebno ako to i kaže.
Cilj je da se u Srbima ubije osećaj za lepo. Za umetnost. Za spas.

Kakav boljitak očekujemo kad 95 odsto naše dece i omladine zna ko su Jeca, Kija, Ceca, Luna, Maja, Buba Koreli, …ali pojma nemaju ko je Milunka Savić. O prvima znaju sve, o Milunki ne znaju ništa.

U Srbiji, putem mas-medija, prostitutke drže predavanja o moralu, one su idoli naše dece. One su na naslovnim stranama, po zidovima dečjih soba.

U Srbiji je odavno sramota, i priličan rizik, spominjati nacionalnu prošlost, ličnosti sa kojima bi se ponosila svaka nacija.

U Srbiji je stvorena atmosfera u kojoj je, blago rečeno, neprimereno deklarisati se kao Srbin. Antisrbizam postaje ideologija.

Znamo li šta se krije iza imena Deževa i gde je to?

U Srbiji odavno, puni novca i raznih privilegija, žive spodobe čija je osnovna delatnost silovanje svake nacionalne ideje.

I kažete da posle korona virusa ništa više u Srbiji neće biti isto. Sve će ostati isto, dragi moji, jer neko je odavno shvatio da se presudan udarac Srbima može zadati samo na polju kulture.

Znači, nema spasa. Ima, ali to je druga, teška i složena tema.

(INTERMAGAZIN)

KOMENTARI54 komentara

 1. Mišo says:

  Sve što se začelo u vreme komunizma poraslo je sada u najgorem mogučem obliku. I tada su bile gologuze starlete ili kamenjarke po seksi čassopisima danas su samo dobile novu i jaču afirmaciju da ne govorim da se Milunka Savić nije ni spominjala sada je tek sahranjena na mesto gde joj zasluženo pripada na groblju velikana i sada postoje i filozofi i slikari i naučnici većina po belom avetu tako je i pre bilo nažaolst. Što se tiče mafije i ostalih lopova bilo ih je i tada i drugovi su krali šakom i kapom pa su ovi sada njihovi potomci samo krenuli sa malo većim saznanjem ili na osnovu iskostvu drugova da kradu još žešće.

 2. Portopranco says:

  Nas Srbe može jedino spasiti to da svi shvatimo da su nam rvati NEPRIJATELJI.I da će nam biti NEPRIJATELJI dok postoje.To je to.

 3. Kulak says:

  Ja sam Srbin i obožavam muziku našeg Srbina Arsena Dedića.

 4. Gagi says:

  Srbima je drzava na podmukao nacin oteta posle II sv. rata.Svi mi pamtimo rezirano ubistvo mladosti na Sremskom frontu.Posle toga goli otok, pa partijsko misljenje da je bracni drug podoban za zajednicki komunisticki zivot. Dodjose neki "drugovi" i donese nam "slobodu" u vec oslobodjenoj Srbiji, onog ko se za tu slobodu borio streljase da bi bili jedini oslobodioci. Niko od istoricara da izusti, odakle dodjose ti oslobodioci i ko ih je poslao da satiru Srbiju. U toj "slobodi" je nas narod glavom bez obzira bezao na zapad da bi preziveo i nesto zaradio. Ovde su dostojan zivot imali samo partijski "drugovi" koji su beskompromisno cuvali partijsku liniju i misljenje da je Srbija jedina kriva sto se borila protiv fasista. Svi ovi koji se nisu borili su mnogo bolje prosli, oni su bili povlasceni i nagradjeni.Slicno ocekujem i danas,ovi nasi strucnjaci i lekari koji se bore protiv ove svetske zavere zvane Korona ce najverovatnije sutra biti na stubu srama i drustveno marginalizovani.Oni su spasavali narod, to im je greska, ovaj narod je potrebno sludjivati, krasti i ubijati. Nije nepoznato da su upravo intelektualni plagijatori, krestalice i sav drugi moralni olos najvise nagradjeni od ovog drustva za njihov doprinos slamanja Srbije.Ko taj proces u nasem drustvu podstice, veliko je pitanje. Ocigledno je da ovde postoje nevidljivi centri moci koji sve ovo reziraju i podsticu da bi Srbija bila sto slabija. Niko od politicara koji su do sada birani od naroda, nije bio u stanju da se odupre tim centrima koji nam sve ovo reziraju. Nazdravlje Srbijo u digitalnom ropstvu i logoru gde je i nemoguce - moguce.

 5. Istina says:

  Srbija je kriva što su ostali narodi na balkanu, nastali od njenih izdajničkih ljudi, naravno Srbija je kriva što je sve te narode oslobodila i spašavala za vreme 1 i 2 svetskog rata. Srbija je kriva što i dan danas odplačuje kredite za koje se nije samo ona zaduživala a drugi to lepo koristili. Srbija je kriva što je širila Yugu a skraćivala samu sebe. Srbija je kriva, što su joj vlastiti ljudi okrenuli leđa i otišli u tuđinu. Srbija je kriva što je pomogla Slovencima da dodje do Klagenfurta uz pomoć Generala Majstra. Srbija je kriva što se lažno uzdala u krvnika Tita, koji je masovno uništavao Srbiju a pomagao Slovence i Rvate, Srbija je kriva što je ostavila pametne ljude da odu iz otađbine i dozvolila budalama da joj vladaju, Srbija je kriva što nema na TVju Branka Kockice nego se vrte Zadruge, Parovi i Farme. Neka ostane Srbija kriva što smo pomagali Crnoj Gori i Makedoniji za zemljotres, što smo hteli Bošnjacima dobro pa nam okrenuše leđa i udružili se sa Rvatima (kao u 2.sv ratu). Srbija je kriva što smo primali tadašnje migrante šiptare iz Albanije za vreme Envera Hodže, Srbija je kriva što je spasila preko 500 Američkih i Englezkih pilota za vreme 2sv.rata. Srbija je kriva što je Janez Janša izdao JNA vojne tajne 1989 godine i što je rat počeo u Sloveniji sa podplaćenom željom za odcepljenje od SFRJ. Srbija je kriva što nije dozvolila nasilno odcepljenje KIM od Srbije i što se borila do zadnjeg na karauli Košare. Srbija je kriva što ima izdajnički DoS i što Vučić ima Tony Blera za savetnika, Srbija je kriva, što Hrvati i Bošnjaci pričaju srbskim jezikom a veruju u Vatikan i Tursku, Srbija je kriva što ju je NATO bombardovao trebala je Srbija da pusti da je neprijatelj uništi.Srbija je kriva što veruje u pravoslavlje i jednog jedinog boga rodjenog od majke bogorodice Isusa Hrista, Srbija je kriva što postoji, da ne postoji nebih imali koga da okrive.

  • Istina says:

   I naravno Srbija je kriva za sve što se izdešavalo na balkanu zadnjih 30 godina,drugi su svi nevini i niko nije kriv za ništa...

 6. Kosovo says:

  Da,sve ce ostati isto,ako ne i gore;dakle ipak nece ostati isto. Pseudo kultura ce se tesko iskorjeniti kod Srba.Oni koji su imalo emancipovani na istinskim vrjednostima prije 40,50,god.tesko mogu shvatiti svu ovu skalameriju od pjesama,slika,skulptura,tkz.romana...ONI su time postigli svoj cilj,pa imamo tako da jedan bosko jaksic,potpisnik apela88,bude glavni komentator politike,da jedan glavni urednik NSPM i poslanik,koji sebe naziva i filozofom pusta komentare kakve se kaznjavaju i u,,parovima,,a autonacisticka glasila kao,,Danas,,Vreme,bivaju glavni izvori informisanja.

 7. Za Srbiju says:

  E, moj Ratko, još nisi shvatio da nama spasa nema. Ovo što imamo danas, to je rezultat vekovnog guranja u propast. Što je najgore, ništa nismo naučili ni shvatili. Nema više ko.

 8. Cp6a says:

  Pesimistično, razumem. I mene često to uhvati. Međutim ... Moja je generacija planski i sistematično anacionalno vaspitavana i obrazovana. Mnogo je resursa i vremena u to uloženo. Nikakvih rupa tu nije moglo da bude. Jasenovac se u školskom programu jedva pominjao. Istorija Srbije od oslobađanja od Turaka do Tita se uvek vešto preskakala stavljanjem u zadnjim lekcijama knjiga, koje redovno zbog kraja školske godine nismo stizali da pređemo. U vojsci mi nije bilo jasno zašto se neki "hrvati" druže isključivo sa nama, a ne sa Rupčićem i Rukavinom. Tek sam kao student ozbiljno shvatio da u Hrvatskoj i BiH žive Srbi, kad sam počeo lično da ih srećem. Eto, kad je od takve moje rokenrol beznadežne generacije nastalo nešto samosvesnih Srba, ovi današnji klinci ima da pokidaju. Klinci uvek imaju neke bezvezne zanimacije, lože se na "bižuteriju i ogledalca", ali sve posle dođe na svoje mesto. Nisam uopšte zabrinut, ali je obazrivost uvek neophodna.

  • Kosovac says:

   @ Srba, …..Da potvrdim ovo što si rekao, kada je kod nas bila ona „birokratska revolucija“ 1988. godine, u Kninu je napravljen jedan miting podrške. Ja sam tada začuđeno rekao „Pazi i ovi Hrvati su sa naše strane“. Neprijatno mi je što sam ovo priznao, ali kada su mi rekli da su to Srbi, shvatio sam šta je to indoktrinacija preko škole i medijuma. ...............Ovo što kažeš za Klince, i tu si verovatno debelo u pravu. To kažem zato što sam na snimcima litija u Crnoj gori zapazio da preovladava veoma mnogo mladih dostojanstvenih ljudi. Znači da ipak nisu toliko zaraženi zapadnjačkom kulturom i da su srpski pravoslavni. Uprkos velikom trudu koji sorošoidi ulažu u srpsko obrazovanje, umetnost i nauku.

   • Cp6a says:

    Tako je brate. Izgleda da iskrica istine može da zasija kroz svu namaknutu magluštinu, ali samo kad joj dođe vreme. Kad mlad čovek počne da se pita ko je. I to ovi zapadni monstrumi i kolonizatori znaju, pa se uvek drusaju i na najmanje naše bavljenje tradicijom i nacionalnim.

 9. Kosovac says:

  Jeste, Ratko Dmitrović, smetaju ti Ceca, Luna, Maja….., a ne smeta ti Mirjana Karanović, čak ste je odlikovali i Dobričinim prstenom. Možda ti i smeta, ali nemaš hrabrosti da kažeš. ……….Nemoj da se previše hvataš za nostalgičnu Jugoslaviju, deo umetnosti je tada takođe bio prožet komunjarskim umetničkim dostignućima. Nećeš valjda da slaviš vrhunskog umetnika Drugosrbijanskog slikara Miodraga Miću Popovića, koji je Vama izrekao onu njegovu čuvenu rečenicu: „Jeblo vas veslo koje vas dovezlo“. Preko Drine – u Beograd. ……….I tako dalje…..

  • Svetozar says:

   Ne bi bilo loše da pročitaš ceo tekst i da se skoncentrišeš. Pa nije Dmitrović dao Dobričin prsten Mirjani Karanović. Da išta znaš o Dmitroviću, znao bi da je on od onih koji najviše vode rat sa drugosrbijancima, i da je on jedan od omraženijih kod njih.

   • RASPUCHIN says:

    A što ste napali čovjeka kada je njegov komentar čak i korektniji nego što bih ja napisao a ja sam sa Banije , kao i Ratko , čak sam ga i sreo nekoliko puta i razgovarao sa njim krajem osamdesetih i početkom devedesetih? Da li Vam je poznato da Ratko izbjegava , tačnije prećutkuje , neke činjenice iz svoje biografije? On ima prilično visoko mišljenje o sebi a evo Vam jedan citat kao i link do teksta koji je napisao pa ga pažljivo pročitajte , kao što savjetujete "Kosovcu" , i to nekoliko puta : "... Tri godine kasnije, 1993. godine, juna meseca, zateknem se na Kninskoj tvrđavi. Prijatno veče, gusto crno vino, opuštena atmosfera u društvu važnih ljudi iz političkog i vojnog vrha Republike Srpske Krajine. Pričamo o ratu i politici – a o čemu bi drugom u to vreme i na tom mestu – i u jednom trenutku iznesem stav da Miloševiću RSK treba samo kao predizborna karta, da je neće braniti u slučaju hrvatske agresije, da se RSK sama ne može odbraniti, te da bi, a to sam naglasio nekoliko puta, Krajišnici morali rešenje svog problema da traže u važnim strukturama međunarodne zajednice, kakva god da je ta zajednica. Nastade muk. Shvatim da sam prešao neku nevidljivu liniju i ućutim. Još isto veče, nakon dobronamernog saveta jednog od visokih oficira Vojske RSK, napustim Knin. ... S tim je zauvek gotovo. Ostade samo sećanje." Uz malu napomenu , "oficiri Vojske RSK" su bili oficiri JNA koji su imali svoju ulogu u izdaji Krajine. Mogao bih Vam pisati i o Ratkovom veličanju Borislava Mikelića koji je bio član CK SKH ali i nasilnik kao i lopov. Zanimljivo je da Mikelića nikada nisu tražili ni iz Haga ni iz Zagreba? Bar za ozbiljno. Zanimljivo je da je u vrijeme kada je mikelić bio na čelu Vlade RSK , u novembru 1994.g. , počela pljačka robnih i ratnih rezervi RSK i prebacivanje za Srbiju i R. Srpsku? Mogao bih Vam još mnogo toga napisati ali potražite i sami i razmislite i ne nasjedajte na lijepe riječi jer , istini za volju , ima u njegovoj priči i nešto istine ali je sve to jako daleko od prave i pune istine o stradanju Srba i ulozi mnogih. A link je : https://srbin.info/politika/ratko-dmitrovic-milosevicu-je-srpska-krajina-trebala-samo-kao/

    • Svetozar says:

     I šta si ti sad napisao? Šta su argumenti protiv Ratka? To što je hvalio jedinog političara u RSK, a kudio zubara i milicajca? Jel on pogrešio ono što je 1993 predvideo kako će se završiti sa Krajinom? RSK je bila poznata po rezervama, Nemačka pa RSK u Evropi na listi najbogatijih sa rezervama. Ne razumem tvoj komentar šta zameraš Dmitroviću? Sve mi se čini da si ti od onih Srba koji mrze svoje komšije jer su poznati i uspešni

     • RASPUCHIN says:

      Napisao sam Vam ovo : "Mogao bih Vam još mnogo toga napisati ali potražite i sami i razmislite ..." ali , po svemu sudeći , niste u stanju kao što niste u stanju normalno komunicirati jer izvlačite iz napisanog samo ono što Vam odgovara a onda to izvrćete. Ta njegova "vidovitost" je njegova tvrdnja i to nastala mnogo vremena nakon izdaje RSK.

      • Svetozar says:

       Citiraću tekst koji ste sami napisali, odnosno citat Dmitrovića, gde on 1993. godine iznosi predviđanje da RSK neće opstati sama, jer Milošević ne želi da je brani, a sama RSK je nemoćna. Ja koliko znam 1993. RSK je još postojala i rat se vodio, 1993. godina nije bila mnogo vremena nakon izdaje RSK. Stvarno ne razumem vaše opštužbe? Ovo je vaš citat Dmitrovića: "Tri godine kasnije, 1993. godine, juna meseca, zateknem se na Kninskoj tvrđavi. Prijatno veče, gusto crno vino, opuštena atmosfera u društvu važnih ljudi iz političkog i vojnog vrha Republike Srpske Krajine. Pričamo o ratu i politici – a o čemu bi drugom u to vreme i na tom mestu – i u jednom trenutku iznesem stav da Miloševiću RSK treba samo kao predizborna karta, da je neće braniti u slučaju hrvatske agresije, da se RSK sama ne može odbraniti, te da bi, a to sam naglasio nekoliko puta, Krajišnici morali rešenje svog problema da traže u važnim strukturama međunarodne zajednice, kakva god da je ta zajednica. Nastade muk. Shvatim da sam prešao neku nevidljivu liniju i ućutim. Još isto veče, nakon dobronamernog saveta jednog od visokih oficira Vojske RSK, napustim Knin." Ja ništa ne izvlačim iz napisanog, čitam kako ste vi citirali Dmitrovića. Tvrdite da je mnogo nakon izdaje pravio se pametan, a on još 1993. rekao da će RSK pasti, dve godine pre pada RSK. A ta priča da je Dmitrović ovo, ono pričao, a nigde ništa ne citirate sem ovoga, a i tu ste pogrešili. Pronađite mi vi to za šta optužujete Dmitrovića. Ja i dalje ne razumem o čemu pričate!!!

       • RASPUCHIN says:

        "Ta njegova "vidovitost" je njegova tvrdnja i to nastala mnogo vremena nakon izdaje RSK." Tekst je iz 2015.g. i on u njemu tvrdi da je izgovorio citirano kao što sam i napisao. Da je RSK izdana , neki od nas su znali mnogo ranije kao što smo znali i kako je to rađeno a vrhunski novinar , njegovog kalibra , je to mogao "iskopati" a nije? U ostalom , nije li on radio na RTS-u izdajnika Miloševića? "Svetozare" (ili možda Ratko?) koncentrišite se na tekst komentara i pažljivije čitajte i razmišljajte o pročitanom. To što i dalje ne razumijete ili ne želite da razumijete je Vaš problem i ja Vam , stvarno , tu ne mogu pomoći kao što Vam ne mogu pomoći da savladate osnove pristojnosti.

        • Svetozar says:

         RASPUCHINE (ili možda Teofile Pančiću?), to što ti tvrdiš da neko laže ili da je mislio nešto drugo, to je sad već drugi par opanaka. I ja tvrdim da si ti Hrvat i da ovo pišeš iz Samobora, ali to ne mogu dokazati. Sedi sa svojim zemljakom pa raspravite šta je on mislio i šta je kad počeo da misli. Znam samo da je Dmitrović, kao i većina normalnih govorila da će RSK pasti, samo je pitanje vremena. Svakome normalnom je to bilo jasno. Očigledno ne pamtiš da je Dmitrović kratko bio na RTB. To što ti ne znaš da komuniciraš argumentima i što si jako slabo informisan, je tvoj problem i ja ne da ne mogu da ti pomognem, nego nemam nameru. Sve ostalo moraš da raspraviš sa svojim zemljakom Dmitrovićem, koji ti je izgleda trn u oku. Ovde prekidam raspravu sa tobom, jer mi postaje jasno kakva si ti vrsta ljudi (da ne kažem Srbina)!

         • RASPUCHIN says:

          Teofil Pančić ili 'rvat iz Samobora? Kada se odlučite ko sam , javite. Komunikacija argumentima? A koje ste Vi to argumente ponudili osim konstrukcija i izvrtanja mojih riječi? Niko meni nije trn u oku pa ni Dmitrović ali mi smeta kada neko manipuliše činjenicama i zamajava vlastiti narod a u isto vrijeme zna dosta činjenica koje su bitne. Da , ja sam jako loša , ovdje Vas citiram , : "vrsta ljudi (da ne kažem Srbina)!" Naravno , dodati ću da imam argumente ali bi time ugrozio i eventualno otkrio svoj identitet a to mi , vjerujte mi , ne pada na pamet. Trebao bih biti teški idiot da to uradim i da ugrozim vlastitu bezbjednost kao i mnogih drugih koji znaju pravu istinu o izdaji RSK. Evo i ja prekidam svaki vid komunikacija sa Vama.

  • Velika Metla says:

   Kosovac,između ovih izdajnika koji su došli s one strane Drine,i ovih domicilnih "srPijanskih" izdajnika ( u koje Dmitrović sigurno ne spada ) je u izdajstvu mrtva trka. Ne zna se sa sigurnošću ko je veće zlo od njih. A trude se da budu veće zlo. I to im ja nikako ne mogu osporiti.

   • Kosovac says:

    @ Velika Metla, …..Znači, kažeš dobro im je Mića Popović rekao? Verovatno si uočio i izdajnike koji su došli i preko Save i Dunava, ili sa bilo koje strane Beogradskog Pašaluka. ……………Ako si Srbin, nije ti dozvoljeno da ismejavaš i iskrivljuješ srpski jezik. Ako nisi Srbin, onda ti je sve dozvoljeno, ionako je tada tvoj poso da ismejavaš i ponižavaš srpski jezik svojim nepristojnim kovanicama, u čemu su Hrvati bolji majstori od tebe. ……………Ovako menjajući srpski pravopis samo ideš dušmanima na ruku. Srpski jezik je jezik najstariji, prirodno je da se on menjao i dopunjavao vekovima. A sada ste vas nekolicina dali sebi pravo da na brzinu nešto ispravljate, kao da vas je neki znalac rodno ravnopravnog jezika učio. Ponavljam, ovakvim ponašanjem idete na ruku lopovima srpskog jezika, da mogu nesmetano da ga kraduckaju. Ali ipak evo ti, pročitaj samo jedan deo priče o Srbima: ….......Ilirski Srbi se slažu u izvođenju njihovoga imena od slovenske reči SRP, koji čas označava žetelački SRP, a čas nož, kosir (francuski SERPE) planinskih drvoseča. Nije isključeno da je ta reč označavala one Srbe, koji su se za vreme rimskih zavojevanja udaljili od obale i zašli duboko u šume, gde su se, kao prvobitni USKOCI (Siprijan Rober upotrebljava baš taj izraz, napisan na francuski način OUSKOQUES), nasuprot naoružanim Slovenima po obalama, nazivali „LJUDI SA SEKIROM“ (les hommes de la hache), SERPI – SERBI. ……….Međutim, narod Ilirije ukazuje u svojim pričama na drugojačije poreklo imena Srbin. Oni kažu, da je Aleksandar Veliki posle dugih borbi protiv Ilirije, a pošto je od Slovena zadobio dve rane, ipak uspeo da ih pokori. Posle toga, on je između njih uzeo vojničku elitu, tj. najbolje vojnike na broju od pet hiljada i poveo ih je u Aziju. Tradicija kaže, da su to bili oni hrabri ljudi, koji su u Aleksandrovoj vojsci upravljali kolima sa srpovima. Kako su ti „Kosioci bojnog polja“ napravili čuda, počeli su ih nazivati po njihovom najmilijem oružju, SERPI. ….SRPI. ………………..Još da ti kažem da nije dostojno da upotrebljavaš izraz ni „srpijanski“, ni „srbijanski“. Zato što su Milo Đukanović i neki Beograđani uspeli da u žargonu izraz „srbijanski“ pretvore u pogrdni izraz.

    • Velika Metla says:

     Kosovac,za mene je srBski jezik,jer sam SrBin,a ne SrPin. Živ bio,i ne vodi računa o mojem "iskrivljivanju".

     • Kosovac says:

      @ Velika Metla, …..Pa i ja sam Srbin. Meni samo smeta to što me ismejavaš kada kažem da pričam srpski.

       • Kosovac says:

        @ Velika Metla, …..Praviš se blesav, ako. Verovatno si primetio koliko sam ja blesav, pa si se osilio. Da si samo jedan običan polupismeni Srbin, nije nikakav problem. Problem je što si se udružio sa rodno ravnopravnim kroatocentričnim ispravljačima srpskog jezika, pa samo gruvate. Srećom, ne uspeva vam baš nešto dobro.

        • Aleksandar bre says:

         Nisi,brate,razumeo. Izvrgava ruglu nakaradno delo ćopavog masona,i jednu od niza njegovih palatalizacija. One su već duže vreme tema diskusije, kao i jednačenje suglasnika koje izvrće koren reči. Masonska nametnuta "gramatika".

         • Kosovac says:

          @ Aleksandar bre, …..Ćopavi mason, misliš na JBT? U pravu si, nametnuo nam je rugobu Hrvatski jezik, pa je onda i vaspitao kroatocentrične stručnjake za srpsku gramatiku. Vidi se da je i tebe dobro potkovao.

   • Gagi says:

    Pitanje je sta je Mica Popovic mislio, poznato je da je oko 70 000 preobucenih ustasa doslo preko Drine, doveli ih da oslobode Srbiju od Srba.

    • Kosovac says:

     Ako računamo i tebe, onda je Drinu prešlo 70.001 ustaša.

     • Petar says:

      70.002...

      • Kosovac says:

       Sam si se prijavio, nemam ništa protiv da budeš evidentiran.

     • Gagi says:

      "Kosovac" Izvini sto sam povredio tvoje rvatstvo, znas li da se lazno predstavljanje kaznjava.

 10. Kulak says:

  Volim Srbiju

 11. Beli Orao says:

  Biće i dalje isto ili još gore bogati će biti bogatiji a siromašni još Goliji !!!

 12. maSi says:

  Vera u Boga je velika stvar. Kad čovek veruje u Boga onda voli i svoje roditelje, svoje ognjište, svoje srodnike, svoj posao, svoje selo, opštinu, svoju državu i otadžbinu. A neko ko ne voli Boga i svoju porodicu – ne voli ništa, jer, i otadžbina je jedna velika porodica… (Starac Pajsije Svetogorac)

 13. Pingback: R. Dmitrović: Mogu li Srbi preživeti bitku o kojoj se ne priča - Novi Standard

 14. vanja says:

  Spas je u kolektivnoj katarzi, kolektivnom pokajanju, molitvi za prastanje nasih grehova i grehova nasih predaka.

 15. petrovgrad says:

  Svi naturalizovani državljani Srbije koji su došli u njoj 90-tih dobro su došli. Moralna je obaveza da budu zahvalni onome ko im je dodelio ličnu kartu majke Srbije, odnosno primio ih u državljanstvo R Srbije. Realno je da budu zahvalni Dr.Miri Marković i njenim kadrovima koji su vodili nadležnu službu za prijem u državljanstvo Srbije. Mnogi Srbi iz bivše SFRJ primlili su državljanstva različitih država sveta od Austrije do Kannade od Italije do Australije. Medjutim nisam pročitao ni jednu izjavu da pljuju po državi koja im je dala državljanstvo. Prvo što kažu Ja sam Amerikanacm,Ja sam Kanadjanin, Australijanac Amerikanac i sl. nacionalna pripadnost je privatna stvar. Nedaj bože da opsuje državu. Mnogi kažu da bi im ga isčupali na sred ulice. Političara kažu možeš da psuješ, ali ako te dobije na sudu debelo ćeš platiti. Država je svuda svetinja osim kod ubačenih jugosa u Srbiji. Srbin ne psuje državu Srbiju. Ja je ne psujem, a za Jugoslaviju nebi da tvrdim.

  • Kosovac says:

   @ petrovgrad, …..Nisi jasan, koji su to „jugosi“? I kako su to oni Ubačeni u Srbiju? ……….Ne misliš valjda kao onaj nedopravljeni što reče, da su u Srbiju ubačene neke preobučene Ustaše? ……….Da, Srbin ne psuje svoju državu, ali svoju državu i te kako psuju Drugosrbijanci. I neke Nacionalne manjine. Žive u Srbiji, a to gde žive nazivaju Smrdija. I koliko si puta pročitao da neko ko se predstavlja Srbinom, napiše – „Mi smo glupi, ograničeni, verski talibani, nekulturni, iskompleksiran narod…..“. I kada im ja odgovorim „Da, vi ste takvi ako tako tvrdite, preporučujem Vam da se popravite i budete veličine kao Srbi“, mogi administratori to cenzurišu. Ne Intermagazin, drugi.

  • RASPUCHIN says:

   Dobro rezonujete ali zaboravljate emocije. Prognani u "Bljesku" i "Oluji" , kao i prognani početkom devedesetih iz gradova "lijepe njine" (van teritorije RSK) vjerovatno ponekad i opsuju Srbiju ali to ne čine zbog toga što je mrze nego su ubjeđeni da ih je Srbija izdala i ostavila na cjedili. I dan danas manipulišu tim ljudima kao i starosjediocima i zavađaju narod dok oni "skidaju kajmak". Vjerujte mi da su mnogo opasniji oni koji ne psuju Srbiju nego se ulaguju Srbiji jer su upravo oni j"U"sloveni , koje pominjete i koje i ja , kao i Vi psujem skupa sa tom njihovom državom. Da li ste čuli ikada da je Borislav Mikelić (kojeg sam pomenuo "Svetozaru") govorio loše o Srbiji? Ne. Upravo je taj Borislav Mikelić teški j"U"gos. Bio član "CK SKH" a kada je došao u Srbiju šurovao je sa "SK Pokret za j"U"goslaviju" kojeg su činili Brozovi oficiri JNA i visoki policijski službenici. Ta ekipa i dalje vlada Srbijom. Odnosno , oni su "naša" duboka država i postavljaju i smjenjuju vlasti. Mogao bih Vam još mnogo toga pisati o izdaji RSK a i Srbije koje su počele mnogo ranije nego što ogromna većina misli ali , kao što sam napisao "Svetozaru" , ne vjerujem nikome i to mi je pomoglo da preživim te devedesete. Potražite malo podatke o tim vremenima i vidjeti ćete da ima mnogo nelogičnosti a ja ću Vam dodati samo ono što mi je rekao čovjek koji je sa Mikelićem bio u domu za ratnu siročad. Taj čovjek je rekao da je Mikelić bio nasilnik prema slabijima u domu a da je cinkao one kojih se bojao. Takvi su bili izbor među Srbima za napredovanje u partijskom rukovodstvu i JNA. Ne iznenađuje onda Mikelićeva saradnja sa visokim oficirima JNA a posebno u "biznisu" koji je pravljen u snabdjevanju te "armije" prizvodima "Gavrilovića". Negativna selekcija se strogo provodila a rezultate toga vidimo i danas.

   • Svetozar says:

    Hahahaha...ja sam stvarno mislio da si ti obrazovaniji, a ti zapravo sirov. Eno Mikelića u kući, ne izlazi, čeka odobrenje od vlasti da može da se prošeta, ali upravlja Srbijom u slobodno vreme. To sve radi u dogovoru sa njegovim tastom generalom i još njih nekoliko, jako dobro se osećaju iako imaju preko 100 godina i promenili su adresu prebivališta. Ti si jedna obična kukavica, koja teorije razvija u svojoj glavi, ali ne sme ništa da uradi niti da kaže javno, nego samo za tastaturom. Pa što ništa nikad nisi rekao tom Mikeliću, što niste doveli nekoga pametnijeg tamo. Inače, RSK su vodile sve budale, na čelu sa milicajcem i zubarom idiotima, a najmanja budala vam je bio Mikelić. On je bio poprilično zlo, ali najmanje od svih koje ste imali na vlasti u RSK. Kad se samo setim ko su vam sve ministri bili...ne znam da li da se smejem ili da plačem. Sve imaš neke izvore, sve ti rekao ovaj ili onaj. Kao pljuješ one koji zavađuju Srbe, a upravo ti to radiš podlo. Sad sam ubeđen da si Hrvat ili hrvatski plaćenik, još i to što da se posle 25 godina ne možeš odreći "VIDJETI ĆETE"...pajcek, zaobiđi srpske portale, imaš Slobodnu Dalmaciju i hrvatska 24sata, Hercegbosnu...itd.

    • RASPUCHIN says:

     A zar Vi niste rekli da ste završili svaku raspravu sa mnom? Vidim dosljedni ste i uz to pristojni. Velika je šteta što nije došao Dmitrović ,pardon "Svetozar" , da vodi RSK pošto su je , kako Vi kažete , vodile budale. Naravno da znam mnogo toga a Vaš problem je što takvi postoje.

     • Svetozar says:

      Samo se ti sa Dmitrovićem dogovaraj. Zemljak ti nije sigurno, pošto si ti Hrvat, to je sad već jasno!

      • RASPUCHIN says:

       Hrvat , hrvatski plaćenik , Teofil Pančić , ...? Odlučite se. Oprobani recep starih "U"DBA-ša je proglasiti nekoga za neprijatelja ako se ne slaže sa njegovim stavovima. Isto radi i "vojvoda Vjekoslav" ali i mnogi drugi. Ovo su riječi koje ste propustili da komentarišete a napisao ih je Dmitrović i one se odnose na sudbinu RSK a iz teksta su koji je objavio 2015.g. i glase : "S tim je zauvek gotovo. Ostade samo sećanje." Za mene je RSK i dalje privremeno okupirana teritorija. Da li ćete i Dmitrovića častiti istim uvredama kao i mene? Da li bi ja Vas trebao "častiti" takvim riječima jer ste posprdno komentarisali robne i ratne rezerve RSK : "Nemačka pa RSK u Evropi na listi najbogatijih sa rezervama." Da su bila samo ona tri šlepera cigareta koji su Dodiku oduzeti u novembru 1994.g. kada mu je "premijer" Mikelić omogućio krađu i sudjelovao , malo li je? U to vrijeme smo mi borci VRS i SVK bili željni duvana. Bilo je , naravno , mnogo više od tih tri šlepera. Kao što je ta ekipa bila ugrana još krajem osamdesetih i početkom devedesetih. I još mnogo toga ali za kraj Vaše riječi su : "Očigledno ne pamtiš da je Dmitrović kratko bio na RTB.".Vi zaboravljate da je Dmitrović na RTB-u od najkasnije od početka septebra 1991.g. pa sve do kraja 1993.g. , dakle čak i u vrijeme koje je opisivao u tekstu , iz 2015.g. , koji sam citirao. Da li je i on bio u špijunskoj misiji u Kninu? I ne , nikada nećete uspjeti izvući od mene nikakav trag kojim bi dao naslutiti svoj identitet a što se tiče korištenja : "VIDJETI ĆETE" pa nisam neko ko pokušava na silu govoriti ekavštinu odričići se svog porijekla , kao što to neki čine pa čak , uz to , govore i da su porijeklom sa KosMeta , valjda se stideći rodne Banije?

       • Svetozar says:

        Hrvatski plaćeniku, imaš kompleks više vrednosti i imaš problem sa svojim zemljacima. To moraš sa Dmitrovićem i Mikelićem rešiti. Čak sumnjam da si pre Hrvata radio za SDF. Ti si jadan opterećen, lupetaš neke gluposti o šleperima sa cigarama, da li je Dmitrović bio špijun, a interesantno je kako ti SVE ZNAŠ? Otkud tebi informacije? Još samo da kažeš da je Drago Kovačević bio sjajan, sve će mi biti jasno u vezi tebe, mada je i ovako sve jasno!

       • Kosovac says:

        @ RASPUCHIN, …..Ovaj Svetozar kao da je Vuk Drašković. Drašković svog kuma čije poreklo odlično zna, tako i svakog ko mu nije po volji, naziva Hrvatom. Nije svestan da time vređa svoje Hrvatske gazde i prijatelje, zato sve to zvuči kao u ovom vašem razgovoru – „Sram te bilo, gori si od Hrvata“. ……….Inače, moj čukundeda je iz Gusinja sišao u Peć, U Peći je moj pradeda ubio Turčina na pijaci. Turčin se silio i jašući na konju kamdžijom udarao po raji. Mom pradedi pukao film, sobali Turčina sa konja, izvadi nož i žgrkne mu ga. U takvim situacijama, standardno je da sledi bežanje komplet sa familijom. Pobegao je u Prištinu, gde je rodio mog dedu. Moj deda je rodio mog oca, a otac je rodio mene. Ja sam rodio dva muška deteta, sve to u Prištini. Srpski komunisti su me 1969. godine oterali iz Prištine, snašao sam se ovde u Beogradskom Pašaluku. Tada mi je jedan sličan današnjim kolegama komentatorima rekao, time sam opteretio srpsko školstvo jer sam zauzeo dve klupe u školi, opteretio pekare da peku jedan leba više, a što je najgore, zauzeo dobro plaćeno radno mesto koje je mogao neki lokalni srpski stručnjak da zauzme. …..Inače, ekavštinu govorim od rođenja, a ijekavština mi nije bila strana (i danas) zato što su se samnom družili mnogi Crnogorci (Srbi). Kada sam primetio da i Hrvati pričaju ijekavicu, nekako mi se ijekavica otužila, a znam da to nije prirodno zato što sam od malena čitao narodne pesme koje je Vuk Karadžić sakupio, ijekavicom i u desetercu. Te pesme me i danas oduševljavaju. ……….Inače, u ovoj seriji komentara, potpuno se slažem sa činjenicama koje si izneo, naročito o Mikeliću i SKPJ. SKPJ sa Mirom Marković, jezuitskim generalima, Stevan Mirković, kosmati Aleksandar Vulin, Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Božidar Grubišić, Nikola Ljubičić, Branko Mamula, Petar Gračanin, Dušan Korać, Dušan Pekić, Stane Brovet, Momir Bulatović, Mirjana Marković, Dimitrije Baucal, Dana Milosavljević, Lordan Zafranović, ….., Nikola Matoški, Zoran Todorović Kundak, Zoran Čičak, Milivoje Tomašević, Miroslav Ivanović, Milutin Ojdanić, Petar Škundrić. Dragan Atanasovski, Vladimir Đurić, Snežana Božović radnica IMT, Vlada Arsić student. ….Vasiljević ….Etcra….etcra…. Onda onaj general Beara koji je zakuvao Srebrenicu, sve je to Jugoslav Petrušić objasnio. Grehota je da osuđuješ celu JNA, mnogi ofociri JNA i kao komunisti su se pokazali dostojni. Nisu oni krivi što su Milošević i lord Karington uvek kada Hrvati deru dupetom, sklapaju primirja. 13 primirja, „igre bez granica u sklapanju primirja“. ……………Ali si zaboravio da jedan dobar deo krivice prebaciš na vas Krajišnike, koji ste pokazali veliku neslogu, i kao rukovodioci i kao narod. Zato je Mikelić mogao da odvuče sa sobom mnoge njih, a imali ste 20 stranaka – izbori koje ste demokratski tamo organizovali bila je obična smejurija. Ili za plakanje svejedno. Zubar je tada bio odličan, on je pukao kasnije, ko zna kako su ga one sotone ucenile, njegova duša zna.

        • Svetozar says:

         Auuuuu...al' se kod tebe pomešalo voda i ulje. Kod vas u porodici muškarci rađaju, žene izgleda ne postoje, čukundeda ti bio Miloš Obilić, ubijao Turke kad mu pukne film, slušaš ludog Petrušića šta priča i veruješ mu. Koliko je zubar bio odličan, pokazao je kasnije. Niko normalan na vlasti u RSK nije bio, uključujući i Mikelića.

         • Kosovac says:

          Opa, ofirao se komunjara. Naravno da je za tebe Petrušić lud. To te se ofiralo i to te smestilo u onu grupu vojnih lica komunjara koja je sabotirala Republiku Srpsku Krajinu. A ja ti dao kompliment da podsećaš na Vuka Draškovića. Moguće je da si ti neko sa onog spiska SKPJ satrapa Stevana Mirkovića i Mire Marković. Tvoja fela ne priznaje da je Miloš Obilić postojao, ali zato veliča izdajnika sa Kosovskog boja, da bi opravdala savest zbog svog rada u Petoj koloni. ……….Ovo nešto o sebi sam napisao Raspučinu, da bih mu objasnio da sam zaista sa KosMeta i da mi Banija nije rodni kraj. A kako ćeš ti to da komentarišeš nije baš ni važno uopšte, velika stvar ako neki matori lažov komunjara ismeva moje poreklo.

          • RASPUCHIN says:

           I pretpostavio sam da ste sa KosMeta. Znam i da je na jugu Srbije a posebno na KosMetu uobičajeno reći za oba roditelja da su "rodili" djete , tako da mi nije ništa čudno u komentaru u kojem to pominjete. Ijekavicu koristim namjerno i iz jednog sasvim jednostavnog razloga. To je , isto tako , naš jezik kojeg su nam otimali 'rvati a ako im ga mi potpuno prepustimo automatski se odričemo svih teritorija na kojima se koristila ijekavica. U pravu ste za Jugoslava Petrušića jer on mnogo toga otkriva iz naše bliske prošlosti. Mnogo toga se nastoji sakriti od našeg naroda pa nas , kao što kažete , kada progovorimo komunjare proglašavaju stranim plaćenicima , ustašama i 'rvatima. Ne sporim ja da je bilo rodoljuba među oficirima JNA ali , na žalost , ogromna većina su bili i jesu i dalje ostali kod zakletve koju su dali Brozu.

 16. Gagi says:

  KOSOVAC // Srpski komunisti su me 1969. godine oterali iz Prištine, snašao sam se ovde u Beogradskom Pašaluku. "a što je najgore, zauzeo dobro plaćeno radno mesto koje je mogao neki lokalni srpski stručnjak da zauzme". Moze li neko ovo da razume? Najurili ga da bi mu dali dobro placeno radno mesto.

  • Kosovac says:

   @ Gagi, …..Naravno da to ne može da razume niko ko ima tvoj nivo inteligencije.

 17. Gagi says:

  Jeste, tako je, komunisti su svoje neistomisljenike unapredjivali. Kada ih najure oni im obicno izadju u susret. Nisu ih pratili i lomili im duh i koske po komunistickim kazamatima.Ti si dragi prijatelju??????????????

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *