РАТКО ДМИТРОВИЋ: „Није Босна оно што је некад била – земља муслимана у којој су Срби гости“

RATKO DMITROVIĆ: „Nije Bosna ono što je nekad bila – zemlja muslimana u kojoj su Srbi gosti“

24 septembra 2016

Ratko-Dmitrovic_720

Piše: Ratko Dmitrović

Davno su pametniji od mene rekli da Bosna nije moguća kao država, posebno kao jedinstvena, centralizovana država. To je duboko podeljena zemlja, rasečena verskim mačevima i ništa tu Dodik nije dodatno podelio, ni prošlih godina ni ovim referendumom. Taj posao obavljen je davno, a Bosna je opstajala samo zato što je unutrašnje nemire, gustu, otvorenu ili podmuklu mržnju naroda u njoj kontrolisala ili velika sila sa strane ili ista takva sila iznutra.

Sredinom 15. veka, tačnije 1463. godine, u Bosnu i Hercegovinu provaljuje silna vojska Osmanlija, donosi nove adete i novu veru. Nalet i osvajanje kratko su trajali, sve je okončano smaknućem vladara Bosne, despota srpskog Stefana Tomaševića. Njegova sestra i brat prihvataju islam i ostaju živi. Od tada, do danas, Bosna sahranjuje one koji u njoj žive, i sebe samu.

Novi muslimani, u ogromnoj većini verski preobraćeni Srbi, u datim okolnostima, traže i nalaze bolji život, okićen povlasticama, ali i strašnom unutrašnjom mukom da se novim svetovnim i verskim poglavarima stalno i otvoreno dokazuju netrpeljivošću, mržnjom i na kraju zločinom nad do juče najbližom rodbinom, kumovima, komšijama. Te godine pretvaraju se u vekove u kojima nastaje i do danas živi nešto što bismo mogli da nazovemo begovski pogled. To je ono nekada samo cinično, češće potpuno otvoreno, neprikriveno omalovažavanje kaura, raje… Srba. Posmatranje istih kao niže vrste, manje vrednog dela društva.

Tako se nova svest, nastala dolaskom nove vere, ugnezdila kod starih a tuđih ognjišta, isterujući otuda domaćina, zauzimajući njegovo mesto i dajući mu do znanja da to više nije ni njegovo ognjište ni njegova zemlja. Iz te i takve svesti, evo već više od stotinu godina, intenzivno poslednje tri decenije, Srbi u Bosni i Hercegovini svakoga dana dobijaju poruke, opomene i pretnje da se primire, ćute i žive imajući na umu da je Bosna zemlja muslimana, a da su Srbi, pravoslavci, kauri, tu samo gosti.

Iz te i takve pameti nikle su sve nesreće zabeležene u Bosni od 1992. godine naovamo. Muslimani, Bošnjaci, kako god, ne odstupaju od stava da je Bosna izvorno njihova i zemlja i država, u kojoj drugi mogu da žive, ali ravnopravni onoliko koliko im bude dato i dozvoljeno iz Sarajeva. Sa mekanih šilteta, iz bašta opasanih visokim zidovima, čiju tišinu remeti žubor šadrvana i tiha sazlijska pesma. Razumljiva je ta begovska svest, ali nije razumljivo da oni koji joj ne pripadaju, ne žive sa njom, ćute pred pojavom koja otvoreno razgrađuje ovo što je ostalo od zemlje Bosne. Niti je Bosna ono što je nekad bila, niti su Srbi na trpljenje osuđena raja. Od nameta nema selameta. Treba razgovarati, a ne oholo, begovski naređivati.

(Večernje novosti)

KOMENTARI3 komentara

 1. Borko says:

  Srbi nikada nisu bili nikakvi gosti u BiH! Bosanska nacija je unistena kada su okupatori osvojili Bosnu. Turci su bili okupatori a muslimani njih slave. Muslimani u islamskoj zejednici i SDA se poistovjecuju sa Turcima, znaci okupatorima nase zemlje BiH. Logicno onda za nas Srbe muslimani su okupatori. Zato smo stvorili svoju RS. Koji crni begovi? Sirotinja je svuda po Bosni i Balkanu. Nije im dosta pola BiH na njih 1.7 miliona? Bolje im je da se smire i spuste na zemlju i grade svoju Federaciju BiH jer pozivanje na rat nece im donijeti nista dobro jer se na Balkanu vode ratovi do istrebljenja i ne vidim kako im to odgovora.

  • Svetislav says:

   @Borko....Odlican komentar i odlican clanak Dmitrovica!

 2. Mi says:

  Begove je zamenila nova kasta ljudi koji su do sukoba pripadali fukari, ali su se stvari obrnule pa je sada ta fukara neotesana neuka i nevaspitana sa krvavim rukama dospela( nasla se vila u cem nije bila)na vlast pa zari i pali sa neprikrivenim strahom do kada!? Oni se grcevito bore da ubede sirotinju muslimansku da im na dunjaluku nema vecih dusmana od Srba. Dok se kod njih vec pojavljuje sumnja pa se dogodi i podizanje glave... Po obicaju takav bude i skracen za glavu, ili ucutkan na neki nimalo nezan nacin. Ima tu primera vezanih za bogastvo Izetbegovica, koje potice iz ratnog perioda datog Muslimanskom zivlju od islamskog sveta kao pomoc. Bakir svestan da ako pocne prica o majci, zlatu i novcu prikupljenom za podrsku ratu protiv nevernika, od njegove vladavine nema da ostane kamen na kamen , a tu ce se pojaviti nezgodni svedoci o vrecama kojima se trag gubi... Suska se da krediti koje uzima federacija imaju veze sa tim svojevremeno prikupljenim novcem... Tako se serbez naseljavaju arapi, zahvaljujuci Alahu sto je stvorio takav raj na zemlji... Podrzavaju ga svi koji su okrvavili ruke, jer svaka promena moze biti fatalna. Ne preza se od ubistva, na razne nacine. Dobar deo civilizovanog sveta je davno jos za vreme ili neposredno po zavrsetku rata zapalio u beli svet. Bosnu gledaju na internetu , sa rodbinom po skype komuniciraju, svesni da ono sto nose u uspomeni nigde vise ne postoji....Pevaju se neke druge pesme, prica se neka nova prica, podrzava se ono sto nikada nije bilo za podrsku...Druih nacionalnosti je malo. Njima se niko ne bavi ozbiljno, osim ako je u sluzbi ovoga, onoga... Galijasevic to osudjuje svestan da je djavo odnio salu, ali biva ispljuvan i nagrdjen kao srpska ulizica....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *