RATKO DMITROVIĆ: Nije problem što su iz srpskog nastali novi „jezici“; hrvatski, crnogorski, bošnjački, već što ih država Srbija priznaje i uvažava

RATKO DMITROVIĆ: Nije problem što su iz srpskog nastali novi „jezici“; hrvatski, crnogorski, bošnjački, već što ih država Srbija priznaje i uvažava

2 avgusta 2014

Ratko-DmitrovicPiše: Ratko Dmitrović

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti priprema „Rječnik crnogorskog jezika“.

Skandal! Cirkus! Bogami nije; ako priznato od drugih postoji nešto što se zove crnogorski jezik, onda je logično da to ima i rečnik. E, sad, što je takvom sočinjeniju adekvatan jedino naziv „Rječnik srpskog jezika kojim se govori u Crnoj Gori“, nije, izgleda, ničiji problem.

Početkom dvadesetog veka, 1909. godine u Crnoj Gori, tada samostalnoj kneževini, organizovan je popis stanovništva i 94,38 odsto stanovnika izjasnilo se kao Srbi. Ostatak su Albanci. Crnogorca nijednog. Srpskim jezikom govorilo je 95 odsto popisanih, ostali albanskim.

Dolaskom na vlast 1945. godine komunisti sve Srbe preimenuju u Crnogorce. Jezik nisu dirali. To je uradio njihov baštinik, Đukanović.

Tako smo dobili i crnogorski jezik a dobićemo i gore spomenuti rečnik. Leka nema, taj proces je okončan.

Hrvati su do sredine 19. veka govorili čakavski i kajkavski. Onda su vođe Ilirskog pokreta donele odluku da Hrvati kao narod za službeni jezik uzmu srpski, da pređu na štokavicu. Ljudevit Gaj je o tome otvoreno govorio, postoje i pisani tragovi, naglašavajući da su Hrvati prihvatili srpski jezik kao svoj. I Josip Juraj Štrosmajer to priznaje. Posao je po kratkom postupku okončan Bečkim dogovorom, 1850. godine. Taj dokument spada u red najznačajnijih u istoriji utemeljenja hrvatske nacije.

Bošnjaci kao posebna etnička grupa, povezana religijskim nitima (islam), stvorena je u drugoj polovini 19. veka u glavi Benjamina Kalaja, austrougarskog namesnika za BiH. Posle svega što se u međuvremenu dogodilo, Bošnjaci su danas narod i govore, tako kažu, bošnjačkim jezikom. Ne piju ni kafu, ni kavu već kahvu. Dovoljno za novi jezik – bošnjački. Samo da nije srpski.

Međunarodna lingvistika svaku jezičku podudarnost na procentu većem od 75 odsto tretira kao jedan jezik. Gore spomenuti „jezici“ podudaraju se sa srpskim na procentu od svega 100 odsto. Što reče onaj aforističar: Šta će Crnogorcima srpski jezik, kad oni imaju isti takav.

Ali, nisu istorijske činjenice najveća muka ove žalosne priče. Svi jezici rođeni iz srpskog imaju u Srbiji status posebnih jezika, pa tako, pisali smo o tome, neki delija iz Novog Pazara vozi Ibarskom magistralom 130 na sat i kad ga policija zaustavi, da naplati kaznu, on traži prevodioca. Kaže, ne govori srpski već bošnjački. Narod bi rekao da se pravi lud. Što i ne bi kad mu je država Srbija dala tu mogućnost.

Srpska akademija nauka i umetnosti, Institut za srpski jezik, već godinama predano radi na Rečniku srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika. Srpskohrvatski kao jezik postoji još samo u glavama nekih Srba.

I otkud onda Srbima pravo da okrivljuju druge za sve svoje muke i nevolje?

(Novosti)

KOMENTARI7 komentara

 1. SENTINEL says:

  BRAVO GOSPODINE DMITROVIĆ! To Ja govorim več godinama ljudima da ne govore sto pričas hrvatskim recima itd kakvim hrvatskim to je nas jezik sa malo drukcijim dialektom! Sami Srbi pomazu u svemu jao jesmo glup i prodan narod.

 2. Za Srbiju says:

  Pecamo se uvek na iste fore. Izgubili smo nacionalno osećanje po pitanju jezika, pisma, državnih teritorija i državnosti, srbskog identiteta i bića, po pitanju terorisanja i pogroma Srba u regionu, pa i u Srbiji.

 3. nikola.m says:

  Niko nikoga ne moze za..bati, dok se sam ne za..be.

 4. triglav says:

  ne, problem je u tome, što su se svi ti jezici razvili iz ruskog pa i ona država to priznaje ...

 5. rale says:

  Pa imamo slabu vladu(ne samo ovu)slabu akademiju,sve sami slabi srbi koji svoje nepoštuju.

 6. dušan says:

  jezik je živa stvar i kao takav podložan je promenama ali i željama da bude još nečiji... ne bih se čudio da za sto godina bude ovde i Šumadijsku jezik pa onda da bude i Vojvođanski jezik itd itd Čude me Australci i Ameri koji tvrde da govore Engleski a što se tiče nacija na ovim prostorima... pa kada COCA_Cola ili neka druga velika sila kupi deo neke teritorije predpostavljam da će kao nacje da budu npr. -Coca-Colci, koji govore kokakolijanski koji će definitivno da ima 99% srpskih reči -Microsoftijanci- koji govore mikrosoftijanski sa 90% srpskih reči itd otd

 7. Vladislav Đorđević says:

  Tekst je uglavnom u redu. Ali dok autor pametno brani srpski jezik dotle ne piše srpskim pismom ćirilicom. A vidim i komentatori - sve veći Srbin od Srbina- a niko ne piše ćirilicom. Što reče jedan komentator: "jesmo glup i prodan narod." Problem je što je su te reči autoreferentne. Što bi Rimljani rekli: De te fabula narratur.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *