RATKO DMITROVIĆ: Ništaci, čiji je život sazdan od pljuvanja u vis, plešu na grobu Dobrice Ćosića

RATKO DMITROVIĆ: Ništaci, čiji je život sazdan od pljuvanja u vis, plešu na grobu Dobrice Ćosića

31 maja 2014

Dmitrovic_620x0Piše: Ratko Dmitrović

Poslednji Srbin u kojem su bili objedinjeni vojevanje, literatura, politika, otpadništvo, stalna potreba za slobodom, uvažavanje sagovornika i strah od gordosti, Dobrica Ćosić, otputovao je zauvek s ovozemaljskog mučilišta. Ispraćen je u danima vodenih muka, sahranjen skromno, po sopstvenoj volji, daleko od aleja velikana i zaslužnih građana. Srbi još ne znaju, i ne razmišljaju, šta su i koga izgubili. Oni koji su mu ime izgovarali s poštovanjem, ćute.

Neki ne ćute; moralni termiti, nacionalni talog, netalentovana i zbog mnogo čega isfrustrirana a bolesno ambiciozna čeljad (malo ih je ali su glasni) već danima igra na Ćosićevom grobu. Raduju se što je umro, neskriveno, sa žarom u očima, tresu im se vilice od mržnje i zluradosti. Trijumf smrti, slava satane. Još jedan javni čas sunovrata ljudskosti.

Ćosić je uvek bio, sada posebno, visoko iznad njihovih malih netrpeljivošću prožetih života. Pišu i objavljuju romane maštajući da će neko jedared i za njihove sklepotine izgovoriti reči koje se izgovaraju u priči o, primera radi, romanu „Vreme smrti“ Dobrice Ćosića. Zalud.

Pišu novinske tekstove, daju izjave iz kojih kipi primitivizam, zavist i mržnja prema Ćosiću. Snuju da ih neko, kad se i biološki zauvek ugase, upamti, da ih se seti, ako ni po čemu drugom onda po tome što su likovali na vest o smrti Dobrice Ćosića. Imaju potrebu da pljunu na nešto veliko, visoko, nedostižno, bez obzira što im se to vraća u lice. Za obraz ne brinu, nikada ga nisu ni imali.

To pljuvanje uvis odavno je disciplina u jednom mračnom podrumskom sobičku srpskog društva. I gle, odnekud su svi ti pljuvači ujedno i veliki borci protiv srpskog nacionalizma (bez objašnjavanja šta to znači), srpske tradicije, istorije, srpske salate… svega što ima srpski predznak. Takvima je Ćosić dodatno kriv jer se davno odmetnuo od Tita, na vreme shvatio da je antisrpstvo tačka oslonca komunizma na Balkanu. Smeta im što je još 1968. godine progovorio, javno na sednici CK SK Srbije, kad je to bio veliki rizik, o tlačenju Srba na Kosovu i Metohiji. I likuju, ti isti, već nekoliko godina, od kada je Kosovo proglasilo nezavisnost.

Ne očekujete, valjda, da im spominjem imena. Gde njih da stavljam u rečenicu u kojoj je ime Dobrice Ćosića. Neću spomenuti ni imena one dvojice političkih lakrdijaša, narodnih poslanika (e, jadni narode) koji su napustili Skupštinu Srbije, u trenucima odavanja poslednje pošte Ćosiću kao bivšem predsedniku SR Jugoslavije. Ali se zato mora spomenuti Maja Gojković, predsednica srpskog parlamenta, koja tim povodom ništa nije preduzela. Ne da zaštiti Ćosića, odavno je oko njega večna zaštita, već nacionalni parlament od bljutave predstave lokalnih cirkuzanata. To joj je, između ostalog, posao. Za to dobija platu.

Sada je Ćosić u društvu Bore Stankovića, Crnjanskog, Andrića, Kiša, Mome Kapora, Brane Crnčevića… a kome je nas ostavio?

(Novosti)

KOMENTARI4 komentara

 1. ZoranM says:

  Veoma emotivan, nadahnut i ličan stav poštovanog novinara. Možete se sa njim slagati ili ne, ali sa njegovim ljudskim stavom nema spora: o pokojnicima sve najlepše. Pogotovo kada je reč o velikanu srpske književnosti. Istorija će pokazati koliko je značajan kao političar, ali dobre namere mu se ne mogu osporiti.

 2. Petrašin says:

  *Na mrtvoga lava i komarac onu stvar diže*-reče narod. Razni nedostojnici i ,zbog svoje beznačajnosti, nesretnici su se u svojoj maloj pameti i moralnosti dosetili da pokažu kako je ovo trenutak da se oglase, Osim što su zasmrdeli okolinu podsetili su nas kakva su izlučevina. Nisu morali. Znamo mi to. Vrlo dobro, I zato ih ne diramo. Smrdi, brate !!!!

 3. Nikola says:

  Kada procitas neke kvazi poznavaoce COSICA i njihova misljenja i analize njegovog zivotnog puta i rada zapitas se.Sta je sa ovima dali su mislili kada su ucili i gledali ili dali sada pokusavaju da misle a nista nisu naucili ni slusajuci ni gledajuci,a tako se svi zanati uce pa i zivot i politika.Ratko pratim tvoj rad i cestitam ti jer nisi u grupi gore navedenih.Istinu i to sustinsku si u zadnjoj recenici napisao otisao je Cosic u drustvo kojem pripada po svim mjerilima ljudskog zivota nasim umnim glavama koje su ostavile neizbrisiv trag u nasim umovima.

 4. KV says:

  Sreca NJEGOVA pa je umro,inace i njega bi u Hag.Samo ima nesto sto mi nije jasno,istinito ili ne,ono prorocanstvo o srbima i sljivi izgledada ce se ispuniti,ono ne bas u potpunosti ali ... Bice naravno na ovim prostorima i dalje nikih ljudi,ali vrlo malo ponosnih SRBA.Pa sve mi se vise cini da nebi turaka 500 god.mi bi odavno nestali.E,pa Dobriceto ti zameram sto nama jadnima i glupimne objasni.JA za ko su mi deda ,pradeda ,cukundeda,nadrljdeda,... NEKA TI JE VECNA SLAVA I NEIZMERNO H V A L A.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *