РАТКО ДМИТРОВИЋ: Србија је још једном понижена, ако сада попустимо…

RATKO DMITROVIĆ: Srbija je još jednom ponižena, ako sada popustimo…

15 novembra 2015

Ratko Dmitrovic_4354Piše: Ratko Dmitrović

S kim Srbija uopšte razgovara i s kim se dogovara u Briselu? Kakva je tu uloga Federike Mogerini, visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, čemu ta Italijanka služi, koga predstavlja kad svaki Albanac s Kosova, kome tako nešto padne na pamet, može da povuče, poništi, obori… ono što je u prisustvu spomenute gospođe dogovoreno i potpisano u Briselu, kao Briselski sporazum, na primer.

Srbija mesecima izvodi prvu postavu na taj skučeni briselski teren, njeni pregovarači ulažu vreme, nerve, strahove, nadu, na kraju postignu nešto opipljivo, a onda se Albanci vrate u Prištinu i kažu da im se dogovoreno ne sviđa. I to je normalno, sve drugačije izgleda kad čovek prespava, ali Tači i kompanija ne miruju već natociljaju Aljbina Kurtija, lokalnog fašistu, pa ovaj uz sadejstvo s Haradinajem počne da divlja, najpre ulicama Prištine a onda i po dvorani gde zaseda njihov parlament; galami, baca suzavac, preti… i natera predsednicu toga što se u ovom obliku zove Kosovo (a ona se zove Atifete Jahjaga) da se obrati „Ustavnom sudu“ (što će reći da imaju i ustav) zarad ocene ustavnosti Briselskog sporazuma.

Ta adresa suspenduje Briselski sporazum, a da Beogradu ne bi ostavili ni kvadratni santimetar prostora za drugačije tumačenje, relativizaciju odluke, Albanci naruče da im na noge dođe potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček i na konferenciji za novinare kaže da je Briselski sporazum s pravom suspendovan „jer nije u skladu sa Ustavom Kosova“.

Otkud to? Kako ubediti nezavisnog posmatrača (ima li ih?) da je Ulrike u Prištinu došla po sopstvenom ubeđenju i pameti, da je ovo što je rekla samo njen stav? Federika Mogerini ćuti kao zalivena, ni glasa od „naših evropskih prijatelja“. Srbija je još jednom ponižena.

Možete li da zamislite kakva bi bila reakcija Evrope, njenih lidera, da je bilo suprotno, da je Beograd srušio neki dogovor potpisan u Briselu, da je neki srpski Aljbin Kurti u znak protesta blokirao centar Beograda, bacao suzavac po Narodnoj skupštini Srbije. U stvari, nije li vreme da se zapitamo kako to da Beograd nema svog Aljbina Kurtija?

Šta Vlada Srbije u novonastaloj situaciji oko Briselskog sporazuma može i treba da radi. Ništa. Treba uporno i strpljivo da čeka primenu Briselskog sporazuma, onoga što je potpisano u prisustvu Mogerinijeve. To je linija buduće pozicije Srbije u ovim pregovorima, pozicija u odnosima s Evropom. Ako sada popustimo, umesto nagrade dobićemo nove zahteve i ultimatume, kao što smo ih dobijali do sada. Bez izuzetka.

(Večernje novosti)

KOMENTARI8 komentara

 1. Meri says:

  Treba milosrdni gangster kradljivac srpskih penzija da ode sa vlasti. Sa njegovim odlaskom da se sasvim drugačije postavi prema EU integracijama.

 2. Svetislav says:

  Srbija je okupirana jos od 1944-te po planu zapada, dolaskom komunjara, koji nisu ni videli borbu nego su "postali" partizani kad su "istrosili" sve Srbe, zavadjajuci brata sa bratom. Sve je dogovoreno u Drezdenu 1929-te kad su komunisti sa zapadom, ustasama, dogovorili saradnju i cilj da je najveci problem Srbija i Srbi, i da dok mi postojimo oni nisu ostvarili taj cilj iz 1929-te. Sada potomci tih " zapadnih komunjara" koji jos vladaju Srbijom pod istim i zajednickim interestima zapada do potpunog unistenja Srba i Srbije.

 3. Nika says:

  Biselski sporazum je potpisan 19. aprila 2013. godine. Potpisao ga je Ivica Dačić, uz pritisak Vučića. Njime je predviđena mogućnost formiranjaa zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom. Sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština potpisao je Aleksandar Vučić sa premijerom tzv. Republike Kosovo u avgustu mesecu ove godine. Prema tome, gospodin Dmitrović laže kad kaže da je tzv. Kosovo suspendovalo Briselski sporazum. I jednim i drugim sporazumom u svim oblastima primenjuju se zakoni Kosova. Priča koju plasira Dmitrović, ali i vlast, služi samo za zamajavanje naroda. Suština je prikrivanje da je Briselskim sporazumom faktički priznata nezavisnost Kosova, na našu žalost. Neka Dmitrović u svojim Večernjim novostima objavi tekst Briselskog sporazuma i svih sporazuma potpisanih posle njega.

 4. Jolanda says:

  Nika, pre nego nekoga nazoveš lažovom valjalo bi da bar nešto znaš o tome. Večernje novosti, koje ja čitam za razliku od Tebe, objavile su tekst Briselskog sporazuma. Znači, ko laže? Nika.

 5. Nika says:

  1) Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu ustanovljuje se kao asocijacija/zajednica opština kako je i predviđeno Prvim sporazumom, Zakonom o ratifikaciji Prvog sporazuma i zakonima Kosova. 2) Na osnovu Prvog sporazuma, koji potvrđuje njenu posebnu prirodu, Vlada Kosova će usvojiti direktno primenljivu uredbu, koju će razmotriti Ustavni sud. Asocijacija/Zajednica će biti pravno lice definisano svojim Statutom, koji će obuhvatiti barem dole navedene elemente. itd. itd. Šta je predsednica Jahjaga tražila od Ustavnog suda? Verovatno ovo što je predviđeno članom 2 Sporazuma. Čiji se zakoni primenjuju po svim sporazumima? Izvinjavam se za izrečenu reč "laže", ali ja u drugim sredstvima informisanja, osim na nekim nezavisnim portalima, nisam mogao pročitati Briselski sporazum. Jolanda, pitaj svoje poznanike ko je od njih obavešten o sadržini Briselskog sporazuma. Što ga nije objavila nacionalna televizija? Ne čitaju svi Večernje novosti.

 6. Malo objektivnosti says:

  … i natera predsednicu toga što se u ovom obliku zove Kosovo (a ona se zove Atifete Jahjaga) da se obrati „Ustavnom sudu“ (što će reći da imaju i ustav) zarad ocene ustavnosti Briselskog sporazuma. ............................................................................ Ja, kao čitalac, ne znam da li tzv. Republika Kosovo ima ustav, mada na internetu pročitah da ga ima, ali znam da ima Ustavni sud, od sedam članova, a zamenik predsednika je Prof. dr Ivan Čukalović. I to je veoma lako proveriti.

 7. Jolanda says:

  Nika, slažem se s Tobom po pitanju ostalih medija, pre svega RTS-a, ali ovde je bila reč o Večernjim novostima, a nije lepo da pljujemo čoveka (Dmitrović) koji jedini, veruj mi jer čitam sve dnevne listove, pušta tekstove o Kosovu skoro svakoga dana i bori se koliko može i kako može. Novosti su list kojim upravlja Vlada Srbije, što znači da Dmitrovića mogu da smene kad im padne na pamet, jedino njega, jer su svi drugi listovi privatni. I šta mislite pod kakvim pritiskom taj čovek vodi Novosti.

 8. ARTILJERAC says:

  Kda su ubij-ani srpski policajci,vojnici i srbi i albanci koji nisu želeli u teror-iste onda su te ubi-ce bili borci za slobodu a sada kada takvi teror-isti ub-ijaju francuze onda su tero-risti. Dvoličnost i licemerje trule evrope nema granica. Sada se francuzi pozivaju na srpsko francusko prijateljstvo a zašto se nisu pozivali na to kada su nas bombardovali i bili na strani šipteror-ista??????? Srbi su zaboravili za 16 godina i sada zato što tako kaže dramoser idu i pale sveće ispred francuske ambasade. Zašto niste zapalili sveće za ub-ijenu Milicu i još mnogo srpske dece stradale od ter-orista i natoteror-ista ? Srbi sve više postaju dvolični kao i nacevropa. Srbijo stidi se zaboravila si svoje žrtve a oplakuješ tuđe. Uspeo je zapad kod nekih srba da ih ubedei da treba više žaliti tuđe žrtve a svoje zaboraviti. SRBIJO BUDI SE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *