RATKO DMITROVIĆ: Šta se krije iza odluke Ustavnog suda Hrvatske o upotrebi ćirilice u toj zemlji i imaju li Srbi razloga da budu zadovoljni

RATKO DMITROVIĆ: Šta se krije iza odluke Ustavnog suda Hrvatske o upotrebi ćirilice u toj zemlji i imaju li Srbi razloga da budu zadovoljni

20 avgusta 2014

Novosti_8Piše: Ratko Dmitrović

Bio je to Milanovićev ples na oštrici noža. I preživeo je. Pre nekoliko meseci, predsedmnik Vlade Hrvatske kazao je javno, pred novinarima, na jednom od brifinga, da referenduma o upotrebi ćirilice u Hrvatskoj neće biti sve dok je on premijer. Ne interesuje me broj prikupljenih potpisa, da ih je duplo više, osnovna ljudska prava moraju se poštovati, kazao je Zoran Milanović. Nedugo nakon toga Sabor je inicijativu iz Vukovara, da se u tom gradu zabrani upotreba ćirilice- osnaženu sa preko šesto hiljada potpisa Hrvata, širom države-uputio Ustavnom sudu na ocenu. Ta ocena objavljena je pre neki dan. Ukratko, zahtev „stožeraša“ iz Vukovara nije prošao na Ustavnom sudu, inicijativa je označena kao neustavna.

Znači li to da je sudstvo u Hrvatskoj pod kontrolom izvršne vlasti, da se osetljivije odluke, a spomenuta pripada takvima, donose u saglasju s poilitičkim vrhom države? Preciznije: da li je Zoran Milanović presudno uticao na Ustavni sud u vezi s ćirilicom? Što bi Srbi rekli: Može da bude, ne mora da znači.

Sud je svakako imao u vidu vrlo jasan stav premijera Milanovića ali i širi kontekst ovog slučaja. Naime, bilo je od početka jasno da se radi samo o institucionalnom armiranju mržnje, pokušaju brisanja i poslednjih tragova kulture i postojanja srpskog naroda na tlu današnje Hrvatske. Ustavni sud je imao dodatni motiv da spomenutom odlukom osnaži dignitet Hrvatske kao ozbiljne, pravne države; u slučaju da je odluka bila drugačija, da se išlo na referendum ( u ishod niko ne sumnja) ćirilica bi u Hrvatskoj bila i službeno inkriminisana, pojam nacionalne podele, merna jedinica nečije krivice. Nevažno je u ovom trenutku čime su se rukovodila sudije Ustavnog suda Hrvatske ali ova odluka bez sumnje je u interesu Hrvatske kao države.

Na drugoj strani, sudeći i po prvim reakcijama, stav da ćirilično pismo ne može na referendumsko ocenjivanje, dodatno je mobilisao veliki, desni deo hrvatskog političkog i društvenog spektra. Iz tih krugova dolaze ocene da je Ustavni sud samo potvrdio ono što se odavno zna a zna se, kažu portparoli ovog vida mišljenja, da je Hrvatska u rukama dece komunističkih zlikovaca, orjunaša, jugonostalgičara.

Ovo, razume se, nije tačno ali tako izražena srdžba jasno kazuje koliko je u toj zemlji jak negativan stav prema svemu što je u nacionalnom, verskom i kulturnom smislu različito od apsolutne većine, hrvatstva i katoličanstva.

„Stožer za očuvanje hrvatskog Vukovara“, tako se zove organizacija one bratije iz grada na Dunavu i Vuki koja je najpre razbijala i skidala ploče s ćirilicom a potom pokrenula inicijativu za referendumsko izjašnjavanje, tvrdi da stvar nije okončana, odnosno, da će se žaliti sudu u Strasburu. Pošto se ovde radi o prilično komplikovanoj materiji, u kojoj su neki pravni elementi na strani Stožera, ne bi predstavljalo iznenadjenje da iz Strazbura dođe nalog za održavanje referenduma.

Indikativno je da vrh HDZ-a još uvek ćuti povodom ocene Ustavnog suda. Nije mali broj onih koji tvrde da ta politička stranka u celosti stoji iza Stožera za očuvanje hrvatskog Vukovara, pomaže i određuje smernice njegovog delovanja i upotrebljava ga kao lakmus papir za naredna politička pozicioniranja, pa i sada pušta Stožer da ispipa teren, izazove određene reakcije, primi prve udarce.

Nedavno izabrani gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava, (HDZ) oglasio se mišljenjem da je odluka Ustavnog suda poraz demokratije, dodajući da hrvatski narod u svojoj državi može da donosi kakve god hoće odluke, čak i one koje su u suprotnosti sa zakonom jer , kaže Penava, čovek je stvorio zakone a ne zakoni čoveka. Tipično mišljenje jednog hadezeovca, identično sa stavom na kojem su stvorene HDZ i današnja Hrvatska; dozvoljeno je sve što je u hrvatskom interesu. Početkom devedesetih to se odnosilo i na goli život. Uostalom, pisali smo o tome, u nekoliko slučajeva sudske prakse (Sisak, Gospić, Split) sudije su ubistva Srba kvalifkovale kao čin motivisan hrvatskim interesima koji, kao takav, ne podleže kazni. Sutkinja u Sisku, Snježana Mrkoci, oslobodila je svojevremeno četvoricu branjitelja svake odgovornosti za ubistvo porodice Petra Mileusnića, iz Novske, izražavajući neugodu što uopšte mora da sudi hrvatskim braniteljima „u vrijeme kad se pale svijeće za Vukovar“.

Slučaj upotrebe ćirilice u Hrvatskoj i odluka Ustavnog suda s tim u vezi nije okončan. Pri tom ne mislim na obraćanje Stožera sudu u Strazburu, već na posledice koje realno mogu da se očekuju u samoj Hrvatskoj. Ćirilica nakon ovoga neće imati dodatna zelena svetla, naprotiv, postaće još omraženija među Hrvatima. Govoreći na ovu temu Milorad Pupovac je kazao da se na prostoru današnje države Hrvatske ne pamti takav odnos prema nekom pismu, uključujući odnos prema gotici. Ovo je potpuna demonizacija jednog pisma, naglasio je.

Pupovac je potpuno u pravu, čak i u kontekstu koji u priču uvodi Nezavisnu državu Hrvatsku, u kojoj je ćirilica bila zakonom zabranjena. Naime, poznato je da hrvatski narod za vreme vladavine Ante Pavelića nije imao takav odnos prema ćirilici kakav ima danas. Upotreba ćirilice u današnjoj hrvatskoj državi predstavlja rizik, ne od režima, kao što je bilo u vreme NDH, već od običnih ljudi, građana, što je i fenomen i povod za ozbiljnu analizu.

Ovde, nema sumnje, valja podsetiti kako je napad na ćirilicu u Vukovaru krenuo od postavke da je pod tim pismom, oznakama, JNA, skupa s pobunjenim Srbima, napadala i razarala Vukovar. Da bi se to potisnulo u dublje slojeve svesti Hrvata kao naroda- govorili su na početku inicijatori borbe protiv ćirilice, kasniji članovi Stožera-neophodno je da prođe bar pedesetak godina bez vizuelnog i svakog drugog prisustva ćirilice u Vukovaru.

Ćirilica sa vojnom operacijom u Vukovaru nema apsolutno nikakve veze. Napisao sam to već nekoliko puta ali u ovakvim slučajevima ponavljati se mora; Jugoslovenska narodna armija imala je latinicu kao službeno pismo a ekavicu kao jezičku varijantu. Nikada ni jedno vozilo JNA, tenk, kamion, borna kola, kampanjola…nije na sebi imala jedno jedino ćirilično slovo. Elem, sve je ovde savršeno jasno, od samog početka; radi se o udaru na Srbe, pokušaju da se na prostoru današnje Hrvatske izbrišu i zadnji tragovi tog naroda.

Samo dva dana pre nego što će Ustavni sud Hrvatsk saopštiti ocenu da je referendum o ćirilici neustavan, Večernji list objavio je intervju s predsednikom Županisjkog suda Zagreba, Ivanom Turudićem. Na prvo gledanje ništa naročito, čovek je značajna figura u hrvatskom sudstvu, doneo je neke od najinteresantnijih presuda poslednje decenije u Hrvatskoj, između ostalog osudio je i bivšeg premijera Ivu Sanadera. Ali…Ovde se radi o kontekstu i tajmingu.

Prvi put, na do sada nezabeležen način, jedan aktivni sudija dao je klasičan politički intervju, iznoseći ocene kakvih se klone čak i neki političari. Turudić, a to je mnoge iznenadilo, ocrnio je premijera Milanovića i aktuelnu vlast, odlazeći tako daleko da je kazao kako ove godine nije otišao u Knin, na proslavu godišnjice Oluje, da ne bi zviždao Milanoviću i Josipoviću. Drugim rečima, bili su u pravu oni što su na taj uličarski, stadionski način, ponizili politički vrh Hrvatske. Nije se Turudić zasutavio na toj oceni, bilo je i drugih, poput one da je Josip Broz Tito ratni zločinac, ubica Hrvata (omiljena mantra hadezeovaca već dvadesetak godina) pa je sve podiglo popriličnu prašinu, izazvalo reakcije čak i predsednika države, Josipovića. Turudić je otišao nekoliko koraka dalje, predstavljajući sebe kao nezavisnog sudiju na koga se režim ustremio zbog, eto, iznetih stavova. Tvrdi da hrvatska policija prati i prisluškuje njegove razgovore telefonom. Šta je ovde interesantno?

Turudić, rekoh, daje intervju Večernjem listu (medij izuzetno blizak desnim političkim snagama u Hrvatskoj) uoči obelodanjivanja ocene Ustavnog suda Hrvatske o ćirilici i referendumu i uz ostalo iznosi ocenu da Milanović godinama ima potrebu da utiče na sudstvo. Vrlo prosto, bila je to priprema terena za ocenu Ustavnog suda, pošto se nikako ne može odbaciti mogućnost da je Turudić, po logici stvari, mogao da sazna kakva će ta ocena da bude. Turudić je, opet suprotno dobrim običajima i nepisanom pravilu, hvalio određene političare, isključivo iz reda opozicije, HDZ-a, Tomislava Karamarka, na primer, što je u Hrvatskoj protumačeno kao preporučivanje za budućeg ministra pravde, nakon parlamentarnih izbora koji se, a to nije daleko od realnosti, očekuju u vanrednom terminu, već sledeće godine.

Prema najnovijim istraživanjima HDZ i dalje povećava razliku u odnosu na Milanovićev SDP. U toku je rad na okrupnjavanju bloka koji bi predvodila Hrvatska demeokratska zajednica, mada ta stranka i nema neku veliku potrebu da koalira s drugima. Izuzetak je Ruža Tomašić, ona sledbenica Ante Starčevića, blagonaklona prema tekovinama NDH, Hrvatica s neuporedivo najboljim rejtingom na desnom političkom krilu. Na strani Karamarka u ovom trenutku je i Hrvatska seljačka stranka, nekada druga po snazi u Hrvatskoj, partija čiji je ugled i uticaj odavno ispod pet odsto.

Pažnju javnosti u Hrvatskoj, ovih varljivih letnjih dana, izazvala je već pomalo zaboravljena Jadranka Kosor, bivša predsednika Vlade Hrvatske i HDZ-a. Govoreći o predsedničkim izborima, za koje su glavni rivali aktuelni šef države, Ivo Josipović, i Kolinda Grabar Kitarević, iz HDZ-a, Kosor je iznela nekoliko pohvala na račun Josipovića dok je za Kolindu kazala da, prema njenim informacijama, živi u inostranstvu, pa je pomalo nejasno kako jedna takva osoba može u neophodnoj meri da poznaje stanje u Hrvatskoj i da, u krajnjoj liniji, vodi zemlju. Kosorova je u ovom času nezavisni poslanik (zastupnik) u Hrvatskom saboru i sigurno je da priprema poziciju za sledeću podelu političkih karata u Hrvatskoj. Iz HDZ-a je izbačena, njena struja u toj partiji ne postoji, povratka nema, svoju partiju osnovala nije i razume se da tražiti novu obalu za pristajanje svog kanua jednoseda.

Da ne zaboravimo, Ustavni sud Hrvatske u Saopštenju povodom navedene odluka kaže da se primena zakona o korišćenju ćirilice prenosi na lokalnu samoupravu. Nakon nedavno održanih lokalnih izbora u Vukovaru, vlast u tom gradu u rukama je HDZ-a i Stožera.

(Pečat)

KOMENTARI15 komentara

 1. stojko says:

  Koji Srbi Ratko?Onaj ostatak ostatka ? Da pogađamo nastavak priče - proglasiće Vukovar kao grad posebnog pijeteta i zabraniće upotrebu ćirilice na 100 godina.Ko je kriv Srbima što nisu proglasili nakon WW2 čitavu Hrvatsku kao republiku od posebnog pijeteta umesto što su svojim dželatima skočili u zagrljaj?Pa Srem u kojem su ustaše činile nečuvena zverstva je podeljen između endehazije i Srbije.Baranju im je poklonjena kao i celo Podunavlje.I šta? U isto vreme u Vojvdoini je novohrvatski jezik u zvaničnoj upotrebi.Na RTV možeš da gledaš informativne emisije na jeziku na kojem NIKO živ ne priča u Vojvodini.Na kioscima možeš da kupiš ,,Hrvatsku riječ'' koja slavi ustaše tj. tzv branitelje Vukovara....a od čijih to para moj Ratko???' Ko to sve plaća????

 2. damir says:

  valja spomenuti kako se radi o zahjevu da se čirilični napisi ne stavljaju u gradu Vukovaru, a ne u cijeloj Hrvatskoj

 3. mitovi mitovi says:

  Treba im dati ista prava koja "uživaju" Hrvati u Srbiji ;)

 4. stojko says:

  kapiram..objavljujete samo CRO komentare .Hvala na pažnji i zbogom

 5. Miki says:

  U pravu ste Ratko,ponavljati se mora: "Jugoslovenska narodna armija imala je latinicu kao službeno pismo a ekavicu kao jezičku varijantu. Nikada ni jedno vozilo JNA, tenk, kamion, borna kola, kampanjola…nije na sebi imala jedno jedino ćirilično slovo."

 6. Srbin Torlak says:

  @mitovi mitovi Slušaj primitivni,glupi,neinformisani i mržnjom zadojeni ustašo...Hrvate u Srbiji niko ne ugrožava i niko ih ne napada,a prava imaju kao i ostali građani Republike Srbije!!! U mestima gde žive Hrvati hrvatski je službeni jezik,i niko od nas Srba zbog toga ne napada te ljude niti ih diskriminišemo!!! Takođe i katolička crkva normalno funkcioniše u svim delovima Srbije gde ima katolika,a groblja katolika i objekte katoličke crkve niko ne napada niti ih skrnavi! Kada bi Srbi iz Hrvatske imali samo mali deo prava od onih koja UŽIVAJU Hrvati u Srbiji,sve bi bilo u najboljem redu!!!

 7. Cypress Hill says:

  Srbin Torlak Oni u Hrvatskoj šire priču da Hrvati u Srbiji nemaju prava, da im nije dobro i da bi bilo dobro da Hrvatima bude jednako dobro kao Srbima u Hrvatskoj. Tu umobolnu ustašku izmišljotinu govori bez srama i sam predsjednik Josipović (ljevo krilo ustaškog pokreta). Srbi u Hrvatskoj ne da ne žive normalno, nego da podsjetimo; pobijeni su, na stotine hiljada, na najbrutalnije načine od 1941-1945, pa onda opet ubijanje i napad na Srbe 1991-1995. Broj Srba u Hrvatskoj je 1991 bio 12 % a do 1995 smanjen na 3 %. Najveće etničko čiščenje u Evropi poslije drugog svjetskog rata. Ovo što si napisao da Hrvati u mjestima gdje su većina imaju za službeni jezik Hrvatski, eto. Da ne spominjem da mi Srbi nikada nismo otvarali Jasenovce za Hrvate po Srbiji, otvarali Jadovna, izrađivali srbosjeke, imali logore za likvidaciju desetina hiljada hrvatske djece. i samo da se zna, da se vidi kako to zlo nikako da crkne podmeće; u Hrvatskoj se pokušalo izmišljati nekakve ''logore za Hrvate'' tokom 91-95 iako nikakvih konc logora tipa Jasenovac nikada nije bilo, znali su zarobljene hrvatske vojnike smjestiti u konačištima ali nikakvih logora za masovno istrebljenje Hrvata u Srbiji NIKADA nije bilo. a ovo što piše mitovi mitovi, to je taj oboljeli um, um uništen od fašizma i ustaštva. to je gotovo, tu nema ozdravljenja. Dobro da je tako. Neka zlo ode, samo obično prije počine zločine.

 8. damir says:

  Mi zapravo imamo sreće što smo se rješili vas besramnih, povjesnom mržnjom zadojenih "pravednih" Srba, koji nisu nikada učinili niti jedan zločin...

 9. mitovi mitovi says:

  Ako sam ja "glup i neinformiran", reci kak to da neznaš da su ti brača porušila u Hrvatskoj nekoliko stotina crkava dok su vaše netaknute ostale,da se u tvojoj "demokratskoj" Srbiji manjina čak bezobrazno niti od strane predsjednika (četnika deklariranoga) ne zove Bunjevačkom Hrvatima nego "Bunjevcima" ?! Pitaj se tko je sad neinformiram licemjerni majmune koji prešučuje istinu isto kao i vas 90%(svaka ćast iznimkama ali ih je jako malo na žalost !

 10. Srbin Torlak says:

  @ mitovi mitovi Otac ti je stara ustaška majmunčina,a ti si retardirani i neinformisani ustaša koji je zadojen mržnjom prema svemu što je srpsko!!! Izvini,ti nisi glup ,ti si MALOUMAN...Vi ste za vreme Drugog svetskog rata na teritoriji tzv. NDH pobili 1.000.000 Srba,i porušili ste na stotine pravoslavnih crkava,hramova i grobalja!!! Jedini ste u istoriji kulturne Evrope imali logore za malu decu!!! U ovom ratu ste isto rušili pravoslavne crkve,a i Srbi Krajišnici su rušili vaše katoličke... Šta ste drugo očekivali??? To je bila osveta,jer su se u svim vašim gradovima koji nisu bili zahvaćeni ratom, vršila monstruozna zverstva nad Srbima civilima, koji su bili lojalni vašoj državi!!! U Srbiji su Hrvati PRIZNATI kao nacionalna manjina i oni imaju sva prava kao i ostali građani,i niko ih ne dira i ne ugrožava! Hrvati imaju svoja kulturno-umetnička društva,svoje hrvatske partije i imaju Hrvatsko nacionalno veće!!! Pored svega toga,hrvatski jezik je službeni u mestima u kojima ima Hrvata,a postoje i mediji koji su na hrvatskom jeziku!!! Katolička crkva radi normalno i na nju niko ne vrši pritisak,npr. kao što se vrše mnogobrojni pritisci i napadi na Srpsku pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj!!! Srpska groblja se uništavaju,ruše i skrnave,a i pravoslavne crkve su stalno na meti vaših ustaških vandala!!! Hrvati se izjašnjavaju samo kao HRVATI,i u njihovu nacionalnost,kulturu i nacionalno ime se NE DIRA!!! Bunjevci su poseban narod i oni sami sebe zovu BUNJEVCIMA,i na to ih niko ne tera niti prisiljava!!! ONI SE SAMI TAKO DEKLARIŠU I IZJAŠNJAVAJU NA POPISU!!! Bunjevci NE ŽELE da budu Hrvati i protive se asimilaciji,i oni su priznati kao poseban južnoslovenski narod narod sa svojom autentičnom kulturom!!! Oni imaju svoj Bunjevački nacionalni savet, i imaju bunjevačka kulturno umetnička društva koja čuvaju bunjevačku kulturu,a izdaju časopise namenjene bunjevačkoj omladini!!!

 11. Cypress Hill says:

  damire pokazuješ svoje podlo lice jer tu i tamo te male srpske osvete za neviđene hrvatske zločine (u povijesti svijeta) prikazuješ kao zločine Srba pa kao ajmo izravnati sve. To je đavolji pogled na stvari, po meni. Ako tebe ili tvoju ženu, oca, brata neko ubije, pretuče, normalno moguće je da češ i ti iz očaja pokušati uzvratiti, to je prirodna reakcija. Srbi su vama Hrvatima vratili možda 2 % onoga od što su šte vi njima napravili a to je zato jer su narod sa velikom dušom, drugi bi vas zbrisali sa lica zemlje nakon nestanka NDH.

 12. Cypress Hill says:

  '''kak to da neznaš da su ti brača porušila u Hrvatskoj nekoliko stotina crkava dok su vaše netaknute ostale,da se u tvojoj “demokratskoj” Srbiji manjina čak bezobrazno niti od strane predsjednika (četnika deklariranoga) ne zove Bunjevačkom Hrvatima nego “Bunjevcima” ?!''' i čovjek se potpisuje sa mitovi mitovi (srpski kao) a pogledajte koje laganje i mitomanija. Malo činjenica:Hrvatski zločinci su uništili i sistematski popalili stotine pravoslavnih crkava, brojkom 299 je uništeno za vrijeme NDH, međutim nije samo to - oni su masovno i ubijali pravoslavne svećenike, često uz mučenja. Znali su ljude, stotine srpskih civila ugurati u crkve i onda ih ubijati, zapaliti tu crkvu itd. Šta današnje ustaše rade s tim ? Ništa, okrenu priču i izmisle da su Srbi popalili 200-300 katoličkih crkvi od 91-95., jednostavno izbaciš laž i briga te. To se u Hrvatskoj dešava od 1991. laži laži laži i jednom će proći....stara hrvatska finta. Vidite kako spominje Nikolića ? a svi hrvatski predsjednici bili su u zatvoru zbog hrvatskog fašizma, Tuđman, Mesić, Pavelića da ne spominjem, Josipović je prvi koji nije ležao zbog hrvatskog šovinizma. samo ukucajte ''Bog i Hrvati'' na yt.

 13. damir says:

  Nezna čovjek bili bi te žalio ili te poslao u neku stvar...sad bi ti da ja nabrajam srpske zloćine kroz davnu ili blisku povijest...ali meni se to neda...sve sam osim nacionaliste, ali to što smo se riješili takvih kao što si ti i na intelekrualnom i na bojnom polju, i što više nećemo s takvima imati nikakva posla, sada me ispunjava i ponosom i radošću.

 14. Srbin Torlak says:

  @ damir Ako sa nama ne želite da imate nikakva posla,onda se otkačite od nas i nemojte da visite na našim sajtovima i portalima,a vaša omladina ne treba da dolazi u Srbiju!!! Međutim vi ste licemerni i kolektivno bolesni,vi diskriminišete Srbe u Hrvatskoj,a sa duge strane bi hteli, da vaša omladina dolazi u Novi Sad i Beograd na provod i vikende...Pored toga opet ponavljam činjenicu da Hrvate u Srbiji niko ne ugrožava...

 15. Den says:

  Damire , nabroji ta zlodjela pa da ti se odgovori , nemozes nekoga optuzivati ,bez dokaza ...,tj. nedati nekome da ti odgovori, To sada ispade "rekla kazala" , (ja te optuzim a ti kako hoces. . . 0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *