РАТКО ДМИТРОВИЋ: Ноам Чомски је рекао све о Сребреници

RATKO DMITROVIĆ: Noam Čomski je rekao sve o Srebrenici

10 jula 2016

dmitrovic chomsky 34Piše: Ratko Dmitrović

Ovo parče Balkana, zvano eks-ju prostor, odavno ima svoje dogme, postavke političkog predznaka oko kojih se ne raspravlja, neupitnosti na nivou Isusovog vaskrsnuća ili Muhamedovog učenja. Mnogi se iz godina sopstvenog života sećaju božanstva zvanog Josip Broz. Svaka kritika Najvećeg sina bila je kažnjiva višegodišnjim zatvorom, po Zakonu o zaštiti imena i dela Josipa Broza Tita. Isto je bilo, razlika je samo u nijansama, sa Rezolucijom Informbiroa. Višegodišnji boravak na Golom otoku dobijao je onaj ko je makar i posumnjao u bezgrešnost stava KPJ naspram Rezolucije.

Današnja dogma na prostoru od Dojranskog jezera do Alpa zove se Srebrenica. U toku je inicijativa da se donese zakon koji bi imao dejstvo u Bosni i izvan nje, po republikama bivše Titove Jugoslavije svakako, a kažnjavao bi svaku zapitanost nad postavkom – genocid počinjen u Srebrenici. Svako osporavanje iste vodilo bi u zatvor. Iskreno, mislim da ovo neće proći, ali… bili smo ubeđeni da se neće dogoditi ni druge gluposti pa su se dogodile. Eventualno pozivanje na neke presude Haškog tribunala, u kojima se zločin u Srebrenici kvalifikuje kao genocid, ovde nemaju ni smisla ni značaja jer se radi o sudu koji je Nasera Orića (da ne spominjem ostale) dokazanog ubicu iz Srebrenice, oslobodio svake odgovornosti. Taj sud je davno izgubio kredibilitet.

U Srebrenici nije bilo genocida. Zločina jeste, najpre nad Srbima srebreničkog kraja, pa onda nad Bošnjacima, kao vid osvete (nije i ne može da bude opravdanje) ali genocida nije bilo. Ako bismo terali mak na konac, neuporedivo više elemenata za postavku o genocidu ima na strani srpskih žrtava. Snage Nasera Orića bukvalno su satirale i zatirale Srbe u okolini Srebrenice: decu, žene, starce. Na drugoj strani, da se ne lažemo, toga ne beše.

Kad su Noama Čomskog, u intervjuu za državnu televiziju BiH, pitali o Srebrenici, on je kazao da tamo nije bilo genocida. Na više sugestivnih potpitanja, gotovo vapaja sarajevskog novinara, Čomski je kazao: „Ako hoćete da ono što se dogodilo u Srebrenici nazovemo genocidom, onda za pravi genocid moramo da nađemo neko drugo ime“.

Možda u ove srebreničke dane ne bi bilo bez pameti zapitati teoretičare srebreničkog genocida kako to da za vreme pregovora u Dejtonu niko nije spomenuo Srebrenicu. Čudno, zar ne. I još nešto: ako je Srebrenica po mnogo čemu sporna, a jeste sporna, zašto bošnjačka strana odbacuje predlog da se osnuje komisija UN koja bi zauvek utvrdila istinu o Srebrenici. Jednostavno: zato što je Srebrenica postavljena kao religijska dogma. Iz poznatih razloga.

(Večernje novosti)

KOMENTARI8 komentara

 1. Kulak says:

  To je slično kao mit o Bleiburgu gdje je pogubljeno 27 pripadnika ustaške crne legije po naredbi Josipa Broza Tita,da bi ustaška propaganda to napuhivala govoreći o stotinama hiljada pobijenih hrvatskih civila.Mit o Srebrenici se stvara i napuhuje po uzoru na ustaški mit o Bleiburgu.

 2. von zilc says:

  https://chomsky.info/20051113/

 3. padre says:

  Šta, bre, mešate čoveka u svaka govna, kakve veze on ima sa tim ratovima!I nije istina, da je bilo to strašno kažnjivo!Bogami je bilo viceva i šala na njegov račun, koliko hočeš!I on je, kao svaki pametan državnik znao, da narod mora da si da duška na neki način!Vi stvarno mislite, da nema više ljudi, koji bi pamtili, kako je bilo!U njegovo vreme postojali su Salazar, Franko, Duvalje, Makarti, Čaušesku, Enver Hođa, Papandreu, Pinoče, pa i drug Stalin, a Južnu Ameriku, Afriku i Aziju da i ne pominjemo, a vama je kao neki strašan diktator!

  • Jovan says:

   Jedino si pogresio za druga Visarionovica. On je satanizovan od Zapada iz istih razloga kao danas Vladimir Vladimirovic. Ili Milosevic pre.

 4. jugosloven says:

  genocid je napravljen u srbrenici nad srbima orlic sofer slobodana milosevica dog se vlada u srbiji ne promeni nece biti istine o genocidu nad srbima u jugoslaviji

 5. Sale says:

  Najvise muslimana u Srebrenici je ubio Naser Oric,izmedju 500 do 1000,kako tvrdi Ibran Mustafic i hrvat Drazen Erdemovic.....obadvojica na slobodi...

  • Jovan says:

   Sve sto je Dmitovic napisao stoji. Ti sto si dodao isto stoji. Aleksandar Dorin napisao knjigu o laznom genocidu. Holanski pukovnik isto negira da je pocinjen genocid. I mnogi postenih ljudi u sveti zna da je laz, ali to nista ne vredi kad raznorazni sljam iz zemlje Srbije od nvo do politikanata ucestvuje u propagandnom satanizovanju Srba. A ono najgore od svega sto sama vlast u Srbiji (ne mogu reci srpska vlast jer to nije) od 2000-te do danas ucestvuje u satanizovanju srpskog naroda izvinjenjima i ponavljanjem zapadnih lazi o Srebrenici da bi se dodvorili zapadnim mentorima.

 6. Ziko-Zupski says:

  Srebrenica, Srebrenica... Poenta zavere Zapada da se Srbi slome! Ako nas Turci, Austro-Ugari, Hitler i Tito nisu slomili neće moći ni bilo koja druga sila! Jedino da nas istrebe sa naše planete! A to se nikad neće desiti! Ostaćemo primer kako se boriti za vlastitu slobodu i integritet! Narod bez slobode nema svoju državu! Mi je imamo i nadamo je!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *