РАТКО ДМИТРОВИЋ: Унучићи Стеве Крајачића, у „српским“ Новостима

RATKO DMITROVIĆ: Unučići Steve Krajačića, u „srpskim“ Novostima

2 maja 2020

Piše: Ratko Dmitrović

Decenijama kod velikog broja Srba,  uključujući visokobrazovane, kojima se razumno, zrelo nacionalno opredeljenje ne može osporiti, živi simpatija za „momke iz splitskog nedeljnika Feral Tribjun“. Oni su bili na strani Srba kad drugi nisu; oni su najglasnije napadali HDZ i Tuđmana; oni su prvi javno i glasno progovorili o zločinima nad Srbima u Hrvatskoj; oni su izvrgavali ruglu svaku obnovu ustaštva…itd.

Da li su ove ocene tačne? Da, osim jedne; Feral nikada nije bio na strani Srba.

Znam, ovo zvuči čudno, čak nelogično, posebno ako potvrdim da se slažem s ostalim konstatacijama.  U objašnjenju odlazim korak dalje i tvrdim;  oni koji su pokrenuli i uređivali Feral – Viktor Ivančić, Boris Dežulović i Predrag Lucić – ne samo da nikada nisu bili na strani Srba, oni sve vreme drže i brane liniju antirsbizma, prisutnu kod hrvatskih komunista čiju kolonu su davno oformili i predvodili, Ivan Stevo Krajačić i Andrija Hebrang.

Feral je, još u predratno vreme, kad se pojavljivao kao humoristički dodatak splitskog dnevnog lista „Slobodna Dalmacija“, svoju uređivačku politiku zasnivao na brutalnoj, često primitivnoj kritici političkog angažmana jednog dela članova „Srpske akademija nauka i umetnosti“ (Ćosić, Bećković, Isaković, Krestić, Medaković, Tadić…)  srpskih  pisaca; Crnčević, Kapor, Rakitić, Drašković, Komnenić… a ustavnu promenu koju je Srbija, na čelu s Miloševićem, izvela kako bi Kosmetu i Vojvodini oduzela pravo ucene Beograda, snagu veta na sve odluke donete u Skupštini Srbije, feralovci su označili kao početak rušenja Jugoslavije.

Napadali su i ruglu izvrgavali Srpsku pravoslavnu crkvu, što je, budimo iskreni, za antiklerike normalno, ali nije bilo normalno da su istovremeno, par godina pre rata, napadali i Jugoslovensku narodnu armiju, optužujući je da služi interesima Srbije, Miloševića, velikosrpskog koncepta… Koliko je takav stav bio neutemeljen, zlonameran svakako, potvrdili su kasniji događaji i ponašanje JNA, pre svega njenih nauticajnijih generala, Kadijevića i Adžića, koje su u Hrvatskoj doživljavali kao Srbe a oni su to bili samo poreklom. Doduše Kadijević ni to; on je bio polutan, rođen u Hrvatskoj (Imotski) od oca Srbina i majke Hrvatice.

Prvu veliku satanizaciju Srba i Srbije, krajem 80-ih, skupa sa zagrebačkim nedeljnikom „Danas“, izvršili su urednici Feral Tribjuna.

Nema nikakve sumnje da feralova trojka, Dežulović, Ivančić i Lucić (ovaj poslednji preminuo je  u januaru 2018. godine)  pripada tzv. hrvatskoj levici. Oni su suverenisti, državotvorni Hrvati, titoisti, protivnici ustaštva a time i HDZ-a, stranke koja je, osvajanjem vlasti u Hrvatskoj, nakon raspada SFRJ, gradila novu hrvatsku državu na endehazijskim temeljima. Feralovci nisu imali ništa protiv samostalne, međunarodno priznate Hrvatske, ali im se nije sviđalo da ta Hrvatska bude ustaška. To je jasno i tu nema nikakve dileme, ali…baš tu dolazimo do objašnjenja gore spomenute nelogičnosti.

Dakle, ako su Ivančić, Dežulović i Lucić  bili takvi, a jesu, zašto su onda govorili o stradanjima Srba u Hrvatskoj? Vrlo jednostavno; zato što im je to bio jedini način da se argumentovano bore protiv HDZ-a. Ta nova Hrvatska (HDZ) temeljila je svoje postojanje, slično kao i Pavelićeva država, na mržnji prema Srbima, kao „nosiocima jugoslovenstva i hegemonizma“, stavila ih je u poziciju građana drugog reda, oduzela im pravo na ćirilicu, opet kao Pavelić, otpuštala s posla, palila im kuće i lokale i na kraju, fizički likvidirala, gde god je za to postojao smanjeni rizik, kao u slučaju Merčepa, Glavaša i sličnih.

Bez spominjanja terora nad Srbima, Feral nije mogao da vodi borbu protiv HDZ-a. Bez spektra tih činjenica, oni nisu imali ni jedan argument protiv HDZ-a. Mogli su, i jesu, da im spočitavaju manjak demokratije i lopovsku privatizaciju, ali koga je to u ono ratno veme interesovalo.

I još nešto; sve to vreme, od dodatka u „Slobodnoj Dalmaciji“ do pretvaranja u posebno izdanje, 1993. godine, „Feral Tribjun“  je sve Srbe, u Hrvatskoj, politički angažovane  i stranački organoizovane (SDS, JSDS,SPH-PJO), one koji su bili protiv HDZ-a, tretirao kao militantne elemente, bandite, pobunjenike, Miloševićeve marionete, divljake, budale…ne dozvoljavajući pravo Srbima u Hrvatskoj da se politički organizuju na nacionalnoj osnovi. Čak ni onima, kao što je nesretni Milan Đukić, koji su nameravali da baštine politiku Svetozara Pribićevića.

Feral nije mogao ni da zamisli srpsku politiku u Hrvatskoj. Srbe je gurao u Račanovo krilo, posebno nakon što je Račan, u maju 1990. godine, srpske glasove iz prvog kruga izbora odneo na sto Franje Tuđmana, uz zdravicu za novu hrvatsku državu. Nakon rata, sve do prestanka izlaženja, Feral ne menja svoj odnos prema Srbima u Hrvatskoj; oni su tu, ne treba ih ubijati, ali treba voditi računa da ne umiru od gladi i valja, inostranstva radi, održavati njihova groblja, bar tamo gde su bili ogromna većina.

Vreme i okolnosti sahranili su splitski Feral Tribjun a spomenuta trojka pisaniju nastavlja po listovima, portalima bivše Jugoslavije, čija se uređivačka politika temelji na postavkama: Srbija je izazvala rat; SANU je zločinačka organizacija; Srpska pravoslavna crkva je militantna, velikosrpska organizacija; Srbija je izvršila agresiju na Hrvatsku i Bosnu; Srbi su u Srebrenici izvršili genocid; Srbija je i danas javeći faktor nestabilnosti na Balkanu….Ima toga još, sve crnje od crnjeg.

Privezujući vazda osedlanog konja, za tarabe medija od Rijeke, Splita i Zagreba, preko Sarajeva, Beograda, do Podgorice i Prištine, Dežulović i Ivančić modeliraju svoj antisrbizam  po slikama vremena koja prolaze. Ima tu raznih doskočica i sprdnji na račun hrvatskih ministara, živog ustaštva, miloitantnog islama, ali negde nema generalizacije osim kada su Srbi u pitanju; njihova država Srbija, uvek je problematuična, opasna za druge, a njihova crkva (SPC) samo je mantija ispod koje proviruju četnici s kamom u zubima.

I jedan i drugi, Boro i Viktor, orgazmiraju ovih dana na događanjima u Crnoj Gori i Srbiji, nekontrolisno, sladostrasno udaraju u želudac i pedalj ispod pupka, svde tražeći reči i asocijacije kojima bi jasno dali do znanja kako zlo i dalje živi u Beogradu (čuju li se redovno sa Hadžihafizbegovićem) nastanjeno pod kupolama Skupštine Srbije i Patrijaršije. Ništa novo, skoro da ne zaslužuje pažnju da nije jedne platforme koja raznosi taj antisrbizam. A platforma je srpska, doduše uslovno rečeno, ali jeste srpska. U pitanju je tjednik (nedeljnik) „Novosti“, glasilo Srpskog narodnog vijeća, iz Zagreba. Za neupućene, to je medij Srba iz Hrvatske, tako ga krste, finansiran od strane Vlade Hrvatske. Dežulović i Ivančić u“ Novostima“ imaju stalni angažman (kolumne)  a osim njih tu je još nekoliko bivših novinara Ferala. Ustvari, „Novosti“ su neka vrsta reinkarnacije splitskog pokojnika. Koliko podmukle, stare, duboke mržnje, neuspešno zamotane u tobož kritiku aktuelnosti oko korona virusa, leži u poslednjem sočinjeniju Borisa Dežulovića, osvedočite se sami, „KRATKA ISTORIJA SRPSKOG POSTREALIZMA“ , uz napomenu da je u tekstu Novak Đoković dobio epitet „dokona budala“.

Da li je ovaj tekst- moj, ne Dežulovićev- nastao s ciljem da se objasni, razveje srpska zabluda iz prve rečenice? Delimično. Sve ovo je i da bi smo se zapitali zbog čega „Novosti“, kao srpsko glasilo, koliko god ovo čudno zvučalo, učestvuju u dohrani i stalnom održavanju antisrbizma? Iz kojih pobuda? Dobijaju novac od Vlade Hrvatske? Tačno, ali to, bar meni, nije objašnjenje. Ovakvim tekstovima i ovakvim Novostima, koje nikada do sada nisu objavile ni jedan pozitivan tekst o Srbiji, Milorad Pupovac, prvi čovek Srba u Hrvatskoj, dovodi sebe u težak položaj (Srbe da ne spominjem) dajući  ustaškim elementima da mu na kritiku svake iskazane mržnje prema Srbiji i Srbima, gurnu pod nos njegov, Pupovčev list, s tekstovima Dežulovića, Ivančića i ostalih, uz napomenu: Pa, vi sami pišete sve najgore o Srbiji i Srbima. Mi samo razrađujemo vaše ocene i mišljenja.

Kako god objašnjavali stav i poziciju „Novosti“, jedno je jasno; da bude što biti ne može, da odnekud na ovaj svet bane, Ivan Stevo Krajačić, bio bi ponosan na uređivačku politiku „Novosti“.

(Intermagazin)

KOMENTARI36 komentara

 1. Zoran says:

  Ti si bio ou Novostima.

  • Filip says:

   Ne bi bilo loše da pročitaš tekst pre nego što ostaviš komentar, jer ovako samo pokazuješ koliko si glup. Ne radi se o istim Novostima! Nemam Bog zna kakvo visoko mišljenje o Dmitroviću, ali ovde je u pravu, Hrvati mogu da se svađaju međusobno ali su uvek jedinstveni u vređanju, šikaniranju i napadu na Srbe. I ovo govno Milanović, kao napustio obeležavanje Bljeska, a baš je Bljesak jedna fašistička, ustaška, genocidna akcija. Nema boljeg mesta za uzvikivanje "ZA DOM SPREMNI" od obeležanja Bljeska.

  • Biogradlija says:

   Tim hrvatskim levičarima je Dražen Petrović vrlo simpatičan kad se za njega kaže da je veliki hrvatski košarkaš.Ali im je puno manje simpatičan kad se kaže da je njegov otac Jovan Petrović,Srbin iz Trebinja.Onda krenu priče da je to nekakav "jole petrović" i slično.

   • Kulak says:

    Jovan Petrović,otac košarkaša Aleksandra i Dražena Petrovića je Srbin iz Trebinja.Jovan Petrović je kao mladi Srbin milicioner po prekomandi premešten u Šibenik.Tamo je upoznao hrvaticu Biserku koju je oženio i s njom dobio dva sina,Aleksandra i Dražena.Ona ga je nagovorila da izmisli da se zove "jole" i da ne govori da je Srbin.Ovo prvo ju je poslušao,a za ovo drugo nisam siguran.Meni je jedan čovek iz Šibenika koji se preziva Gulin rekao da je Jovan Petrović u Šibeniku radio u miliciji i da se uvek izjašnjavao kao Srbin.Svi u Šibeniku to znaju.

    • Blagoje says:

     Ne znam kakav problem imate sa imenom Jole. Treba da znate da je to staro srbsko ime u Istočnoj Hercegovini,bilo vrlo često i nije bilo izvedeno od imena Jovan, nego je bilo pravo ime.

 2. Pingback: R. Dmitrović: Unuci Steve Krajačića u „srpskim“ Novostima - Novi Standard

 3. danka says:

  zasto urednice Intermagazina forsirate ucenje samo nemackog jezika? zasto cenzurisete tekstove i po kom principu, zasto ne objavljujete moj tekst?

  • Lejdi Rarara says:

   Auu majke ti! Dokona budala. Nije dokon, trenira, da baš ispade budala u ovo zadnje vreme, on i Jeca, ispade. Šta da se radi??? Nije trebao da se javlja šta radi, šta jede, šta peva, šta misli. Nije to dobro. Teniser igra tenis i dovoljno!

 4. Sasulja says:

  Srbi su najludji narod na planeti zemlji.Praviti zajednicku drzavu sa ustasama,mimo svake pameti. Uzeli ste titu za vodju a on pobio vise Srba,nego sto ih je izginulo u svim ratovima.Danasnja srpska vlada (citaj vucic),ima savetnika ratnog zlocinca (blera).Srbi,nikako cudo nije,sto ste tu, gde jeste.

 5. Kulak says:

  Nema velike razlike između hrvatske desnice i levice kad su Srbi u pitanju.Njihovi desničari bi nas Srbe ubijali topom,a levičari puškom.Svima njima smetaju Srbi,Srbija,Srpska Pravoslavna Crkva i sve što je srpsko.Pričao sam sa tzv.hrvatskim levičarima.Svima njima smeta ako Srbin iz Knina,Drniša ili Benkovca navija za ZVEZDU ili PARTIZAN.Smeta im ako bi Srbin iz Šibenika,Zadra ili Zagreba hteo da piše ĆIRILICOM.Smeta im ako Srbin maše SRPSKOM ZASTAVOM.Smeta im da Srbin iz Korenice i Vojnića kaže da govori SRPSKIM JEZIKOM.Ako postoji Srbin koji toga nije svestan,taj je krajnje naivan.

  • RASPUCHIN says:

   Imate tih naivnih koliko god želite. I sam sam u osnovnoj školi imao problema zbog pisanja ćirilicom i navijanja za CZ. Inače , jako je malo Srba u "lijepoj njinoj" navijalo za Partizan. Na žalost , niko ne sluša nas koji smo starim porijeklom iz RSK već samo nekolicinu bliskih vlastima u Beogradu od 1990. g. do danas. Mi smo tamo 'rvate djelili samo na "crvene" i "crne" ustaše i mala je razlika među njima. Bez tih "crvenih" ustaša , tj. njihovih komunista , ne bi bilo svega ovoga iz devedesetih.

   • Portopranco says:

    Tačno.Imam isto iskustvo.Dobro pamtim sve to.

  • harry neron says:

   U ovom tekstu se krije jedna činjenica o kojoj svi srbski "slepi guslari" neču ni da čuju: razlika između etničkog i političkog. Srbi u Hrvatsko nisu stradali radi svog etničkog podrekla, nit radi pravoslavnog hriščanstva nego radi toga jer su se politički vezali na Beograd iako mnogi od njih nikada ni nisu bili u Beogradu ili Srbiji i žive zapadno od Drine več vekovima. Srbi u hrvatskoj i Bih bili su izkorišteni od nekih beogradskih političkih krugova, onih koji su 1903. izveli genocid nad porodicom Obrenović, kao trojanski konj za izvođenje bludnjih ideja međunarodnih tutora tih beogradskih političkih krugova. Da je bilo sve skupa spremljeno unapred i izrežirano, barem prve dve godine poslenjeg balkanskog rata ( 91. i 92.) ukazuje ponašanje JNA u vreme balvan revolucije u Hrvatskoj. JNA se tada nije mrdnula a moral bi baš ona da preuzme kontrolu nad cestovnim i želežničkim komunikacijama ali toga nije uradila nego samo sa strane posmatrala događanje. To je bio signal da SFRJ više ne postoji de facto i da svako neka se znađe kako ume i razumije. Neki su to shavtili i prošli kroz taj proces relativno bezbolno a neki, mnogim od njih ni danas još nije sve jasno, su ispravljali "krive Drine".

   • Filip says:

    Samo dve činjenice pobiju ovaj ceo tvoj glupi komentar...porodica ZEC nije bila politički angažovana. Da li su deca u ustaškim logorima bila politički angažovana? Sedi ustašo! Kako volim kad se nacisti sami otkriju!

    • harry neron says:

     Ali je bila trn u oku nekim biznismenima. Logori su bili formirani radi toga jer su srbi u ono vreme večinsko kao svoju vlast smatrali Beograd a ne Zagreb, i u drugom svetskom ratu i u poslednjim balkanskim ratovima, čiji su građani bili. Sbi su se radi tog i takvog ponašanja smtrali 5. kolonom građana Hrvatske. Na isti način na srbe gledaju oni nemci i frasncuzi koji kreiraju politike jer su bili od strane srba konstantno kroz jedan celi vek varani. Sa primanjem Rumunije i Bugarske pronašli su rešenje za kopneni put prema orientu i od tog momenta dalje država Srbija postaje crna rupa na mapi, nebitna za bilo koga jer radi svoje infrastrukturne odsečenosti od interesnih pravaca nije opasnost za nikoga više i takođe odsečena od direktnog kontakta sa svojim tutorima iz 20. veka, britancima i rusima, tako da ne može ni da pravi bilo kakve probleme bilo kome.

     • Filip says:

      Nacisto, kome su smetala deca ubijena u dečjim logorima u Hrvatskoj? To ti meni nisi rekao, a ove gluposti što si nalupetao, o tome neću ni da diskutujem...

      • RASPUCHIN says:

       Filipe , A šta očekujete od nekoga koji može konstruisati tezu kao "genocid nad porodicom Obrenović"? Sljedeće je njihovo neprekidno insistiranje na "balvan revoluciji" koju su prihvatili svi drugosrbijanci i komunjare iz Beograda jer opravdava njihovo ponašanje i skrivanje činjenica o životu i "suživotu" u "lijepoj njinoj". I dalje se u Srbiji (pa i u R. Srpskoj) favorizuje ideja "bratstva i jedinstva" zasnovana na lažima pa se te iste laži i dalje plasiraju. Mnogo prije "balvan revolucije" , koja je bila reakcija naroda , jer zvanična država nije reagovala , na akcije kroato-ustaša koje su počele mnogo ranije nego što se u medijima plasira. To je morao znati i autor ovog teksta ali on , iz nekog razloga , zamagljuje priču. Postoje pouzdani dokazi da su , mnogo prije prvih "balvana" u željezari Jesenice ali i željezari u Sisku počeli praviti zapreke za oklopna vozila "ježeve". Dovoljno je samo pomenuti "mas-pok" koji je bio , kako neki tvrde , "generalna proba" za devedesete. Nije to bila generalna proba već organizovana akcija u kojoj su učestvovali ustaška emigracija u saradnji sa 'rvaCkim komunistima a kada nisu uspjeli spasio ih je lično Broz. Možemo se vratiti i malo dublje u prošlost (ruku na srce čini i se da je autor nešto stidljivo i pisao o toj temi) i početak "političkog" uzroka nestanka Srba iz "lijepe njine" jer je davno zacrtana takva ustaška politika za koju su , naravno , okrivili Srbe. Najlakše je okriviti žrtvu.

       • Filip says:

        Ja od ustaša ne očekujem ništa. A šokira me vaše saznanje da je pre "balvan" revolucije postojala organizacija kod Hrvata i želja za samostalnom Hrvatskom. Jel ste vi sigurni u to što pričate? Imate pouzdane dokaze? Ja prosto ne verujem u to da su se Hrvati spremali za tako nešto. "MAS-POK"...o Bože, pa vi ste sjajni, vi imate neverovatna saznanja. Evo vam još jedna proverena i bitna informacija, kiša na filmovima je lažna kiša!

        • RASPUCHIN says:

         Ooo , pa "Filip" je u stvari "Svetozar". I oba su šokirani saznanjima.

         • Filip says:

          Kod tebe se pomešali ulje i voda, malopre si otkrivao toplu vodu a sad te više ništa ne razumem

     • Blagoje says:

      Ajdee..., ma šta nam to reče?!

 6. XXX says:

  Ovoj gluperdi su Novosti u Srbiji isto sto i Novosti u Hrvatskoj-citaj Ustasiji. Malo ukljuci mozak, ako ti nije zaribao prekidac.

 7. JVuO says:

  Kapor je prezime albanskog porekla, a Pupovac je przime italijanskog porekla.

 8. Pingback: Ratko Dmitrović: Unučići Steve Krajačića u „srpskim“ Novostima – Srbski kulturni centar „Ćirilica“ Beograd

 9. Dražen Jovan Petrović says:

  Bravo Ratko!Dmitrović odlikaš!Ovo je najbolji tekst o takozvanim hrvatskim ljevičarima ikad napisan.Da,to su oni kojima strašno SMETA ako Srbin iz Šibenika,Knina ili Benkovca navija za Partizan ili Crvenu zvezdu,ali im je jako SIMPATIČNO kad katolik iz Livna,Posušja ili Vareša navija za zagrebački Dinamo.Ti takozvani hrvatski ljevičari prodaju naivčinama nekakvo svoje lažno građansko lice,a zapravo su itekakvi licemjeri kad smo mi Srbi u pitanju.

 10. Kulak says:

  Da.Ti hrvatski levičari strašno na primer cene kantautora Arsena Dedića.Ali kad kažeš da je njegov otac Jovan Dedić,Srbin iz Šibenika,eto ti problema.Još kad kažeš da je njegov otac Jovan Dedić bio veliki vernik Srpske Pravoslavne Crkve u velikom si problemu.A kad dodaš da je njegov otac Jovan Dedić bio i dugogodišnji predsednik Srpske Pravoslavne Crkvene Opštine u Šibeniku i da je sahranjen na pravoslavnom groblju Sv.Spasa u Šibeniku u maksimalno velikom si problemu sa tim hrvatskim levičarima.Nekako im se baš neda da tu i takvu istinu čuju.

  • RASPUCHIN says:

   Evo Vam jedan link (ako Vam ovo nije , eventualno , poznato) pa pročitajte a posebnu pažnju obratite na pretposljednjni pasus : https://www.vecernji.hr/premium/zapovjednik-satnije-hrvatski-umjetnici-i-dragutin-tadijanovic-je-htio-u-rat-936483

 11. Portopranco says:

  Da su ti takozvani hrvatski levičari nekakvi pozitivni tipovi je najobičnija laž koju su po Srbiji širili drugosrbijanci.Ratko Dmitrović je ovim tekstom tu laž u potpunosti razotkrio.

 12. maSi says:

  Tisućljetni tobogan ka paklu. Feljton. Posle Jasenovca - Lora (2)

 13. Miroslav B Mladenovic Mirac, nastavnik matematike u penziji, Vlasotince says:

  Ratko Dmitrović nema neku intelektualnu vrednost među intelektualcima u pogledu intelektualnog I ličnog morala; ali ovog puta ću mu dati za pravo u jednom suženom uskom analitićko-kritičkom tekstu na 2relaciji"Srbin-Hrvat-Ustaša! Pošto sam u 20.veku iz vremena komunističkog jednoumlja bio u nemilosti moći BIROKRATIJE I samoga vrha SKJ-e(zbog pokretanje zagonetne likvidacije partizanskog komandanta u Crnoj Travi na jugu Srbije I španskog borca-ĆIĆKA(Ratko Pavlović-Ćićko,s.Berilje, Prokuplje, jug Srbije, filozofski fakultet.likvidiran 1943.g po nalogu TITA(prab+vi Tito je bio Mustafa Golubič)-aJosip Broz radnik(nije imao dva prsta-Hrvat) je pravi JOSIP BROZ, poginuo u Prvom svetskom ratu I njegova KRŠTENICA je pozajmljena za ovog NAŠEG(bio sam I ja u 20.v.TITOISTA I onda kada sam bio kao dissident 6-g iz prosvete-radio kao pečalbar zajedno sa Hrvatima, Albancima, Srbima, Mađarima u Hrvatskoj I Crnoj Gori da preživi porodica na jugu Srbije. Dakle,mogao sam da dođem do arhivskih dokumenata da se NAŠ JOSIP BROZ prezivao ABROZ kao vanbračno poljske grofice...Nemam prava kao čovek da dajem sud o tom vremenu, ali sam kao siromašno dete partizana eadio po Hrvatskoj, Bosni Vojvodini, Crnoj Gori, Sloveniji, Makedoniji da bi se iškolovao I sve nacije I narodnosti sam gledao prvenstveno kao ljude, a šovinističko-nacionalistička ideologija nam je nanela zla I danas su ovo posledice ZAROBLJENOG UMA(Česlava Miloša). Kao I etnolog mogu mnogo ćega da kažem I o svojim Srbima I Hrvatima, onnda verama, ali se to zloupotrebljava za neke druge ciljeve I jedino bih sada kao pensioner mogao da kažem da sam imao lepe uspomene kao pečalbar I vojnik u Hrvatskoj. Oni koji su ZALUTALI iz ljudskoga roda(a svi smo po poreklu SLOVENI) samo stvaraju mržnju I seju je na sve strane kako bi lakše vladali narodom I prividno bolje živeli. Treba sačuvati različitosti u običajima, jeziku I pismu odnosno kulturnu baštinu SLOVENA ma gde da žive u svetu. Mi smo mali, a kao ATEISTA bih poručio GLAVEŠINAMA Pravoslavne I Katoličke crkve da se ujedinimo I prestanu raskoli I mržnja kako bi sačuvali naše biološko prisustvo kao SLOVENI I sa ostalim narodima bilo koje vere ili nacije ili uverenja sačuvali život na planeti I samu prirodu. Miroslav B Mladenović Mirac, pensioner, Vlasotince, Srbija

  • Profesor dr Krkan Mali says:

   Pa od kuda ste izmislili Mustafu Golubića? Pravi Tito je bio sin Petra I Karađorđevića, a otac Vučićev bio mu je vambračni sin sa Šiptarkinjom.

 14. Miroslav B Mladenovic Mirac, nastavnik matematike u penziji, Vlasotince says:

  Mlada generacija ne zna da Mlada generacija ne zna da je IVO STEVAN KRAJAČIĆ("unučići" iz Hrvatske upravljaju VEČERNJIM NOVOSTIMA) je trebalo da likvidra"Josipa Broza-NAŠEG -a on je nqažalost prema ARHIVAMA iz KRŠTENICE samo POZAJMIO ime I prezime I nacinalnost HRVAT) STEVO KRAJAČIĆ nije ga likvidirao! STEVAN KRAJAČIĆ("unučići" iz Hrvatske upravljaju "srpskim" VEČERNJIM NOVOSTIMA) je trebalo da likvidra"Josipa Broza-NAŠEG -a on je nqažalost prema ARHIVAMA iz KRŠTENICE samo POZAJMIO ime I prezime I nacinalnost HRVAT) STEVO KRAJAČIĆ nije ga likvidirao! Po nalogu STALJINA NAŠEG TITA je trebalo da LIKVIDIRA Ivo Stevan Krajačić, koji je "ucenjivao" LAŽNOG PO IMENU JOSPIA BROZA_TITA I kažu da je bio toliko bahat da je kod njega "nogom" otvarao vrata. ĆIĆKO je likvidiran 1943 g. kao partizanski komandant u Ctnoj Travi što je samo kada je čuo u Španiji(kao španski borac protivu FRANKOVE DIKTATURE) prilikom samovoljnog izbora za generalnog sekretara(trebalo da bude Blagoe Parović ili Petko Miletić-čiju struju je Ćićko podržavao u SKJ u zatvoru LEPOGLAVA,a Hrvati I Slovenci "struju" Josipa Broza"-"Ko je taj TITO!?". Odmah je u vreme Drugog svetskog rata sledila Ćićkova likvidacija, a PRAVI TITO-Mustafa Golubić, 1941.g izdat od svojih prijatelja Čolakovića I Rankovića-preko Krajačića-Đilasa predate Nemcima. Nikoga nije izdao, streljan I posle završetka Drugog svetskog rata proglašen za narodnog heroja I sahranjen u Rusiji. Prilikom sakupljanja istoriske građe 1976.godine sam naišao na "dvostruke činjenice" za ubistvo ĆIĆKA:"ubijen u neposrednoj borbi sa Bugarima" I od zalutalog metka"! Odmah posle kazivanja nekih učesnika(niko nije smeo da govori istinu-Goli otok Ili likvidacija ili nepriznavanje učešća u ratu) I sam kao dete partizana I kasnije TITOISTA postao STRADALNIK I jedva ostao živ(nervni slom, psihički terror I problem egzistencije, pokušaj fizičke likvidacije oružjem). Isteran iz proscete 6 godina zbog moralno političke nepodobnosti, da bi kao pečalbar radio u Hrvatskoj, Crnoj Gori I drugim krajevima u drugoj polovini 20.veka. Ovo što pišem veći deo sam saznao posle otvaranja dosijea I odlaska u penziju. Nisam se odrekao svoga levičarskog uverenja, a o ovome neka vise pišu istoričari, jer ja sam u trečoj generaciji, koja nije direkni učesnik u Drugom svetskom ratu(otac I majka bili u partizanima).Ali sam pored pokušqaja likvidavije zloupotrebom lekqarske I sudske etike I ostao sa zloupotrebama oko(ne)priznavanja radnog staža u prosveti, iako 1983.g je taj clan zakona o NEPODOBNOSTI IZBRISAN(delikt mišljenja), ali su moćnici do ove 2020.godine I preko sinova I unuka I dalje "vladari iz senke" u DUBOKOJ DRŽAVI! Miroslav B Mladenović Mirac, pensioner, napisao o svom trošku 25 knjiga iz matematike, etnologije, etnografije, istoriografije I narodne književnosti juga Srbije. Pisai I ćirilicom I latinicom stručne članke u časopisima I za kongrese u svim bivšim republikama I u 21. veku u elektronskim časopisima I portalima; Vlasotince, republika Srbija

  • Filip says:

   Ne bih da vam kvarim komentar, ne radi se o VEČERNJIM NOVOSTIMA, već o NOVOSTIMA listu koji izlazi u Zagrebu, a kojeg štampa i izdaje srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj.

 15. Kuznjecov says:

  Ratko Dmitrović "Krst na križu", sjajna analiѕa geneze hrvatske patologije...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *