РАТКО ДМИТРОВИЋ: Унучићи Стеве Крајачића, у „српским“ Новостима

РАТКО ДМИТРОВИЋ: Унучићи Стеве Крајачића, у „српским“ Новостима

2 маја 2020

Пише: Ратко Дмитровић

Деценијама код великог броја Срба,  укључујући високобразоване, којима се разумно, зрело национално опредељење не може оспорити, живи симпатија за „момке из сплитског недељника Ферал Трибјун“. Они су били на страни Срба кад други нису; они су најгласније нападали ХДЗ и Туђмана; они су први јавно и гласно проговорили о злочинима над Србима у Хрватској; они су извргавали руглу сваку обнову усташтва…итд.

Да ли су ове оцене тачне? Да, осим једне; Ферал никада није био на страни Срба.

Знам, ово звучи чудно, чак нелогично, посебно ако потврдим да се слажем с осталим констатацијама.  У објашњењу одлазим корак даље и тврдим;  они који су покренули и уређивали Ферал – Виктор Иванчић, Борис Дежуловић и Предраг Луцић – не само да никада нису били на страни Срба, они све време држе и бране линију антирсбизма, присутну код хрватских комуниста чију колону су давно оформили и предводили, Иван Стево Крајачић и Андрија Хебранг.

Ферал је, још у предратно време, кад се појављивао као хумористички додатак сплитског дневног листа „Слободна Далмација“, своју уређивачку политику заснивао на бруталној, често примитивној критици политичког ангажмана једног дела чланова „Српске академија наука и уметности“ (Ћосић, Бећковић, Исаковић, Крестић, Медаковић, Тадић…)  српских  писаца; Црнчевић, Капор, Ракитић, Драшковић, Комненић… а уставну промену коју је Србија, на челу с Милошевићем, извела како би Космету и Војводини одузела право уцене Београда, снагу вета на све одлуке донете у Скупштини Србије, фераловци су означили као почетак рушења Југославије.

Нападали су и руглу извргавали Српску православну цркву, што је, будимо искрени, за антиклерике нормално, али није било нормално да су истовремено, пар година пре рата, нападали и Југословенску народну армију, оптужујући је да служи интересима Србије, Милошевића, великосрпског концепта… Колико је такав став био неутемељен, злонамеран свакако, потврдили су каснији догађаји и понашање ЈНА, пре свега њених наутицајнијих генерала, Кадијевића и Аџића, које су у Хрватској доживљавали као Србе а они су то били само пореклом. Додуше Кадијевић ни то; он је био полутан, рођен у Хрватској (Имотски) од оца Србина и мајке Хрватице.

Прву велику сатанизацију Срба и Србије, крајем 80-их, скупа са загребачким недељником „Данас“, извршили су уредници Ферал Трибјуна.

Нема никакве сумње да фералова тројка, Дежуловић, Иванчић и Луцић (овај последњи преминуо је  у јануару 2018. године)  припада тзв. хрватској левици. Они су суверенисти, државотворни Хрвати, титоисти, противници усташтва а тиме и ХДЗ-а, странке која је, освајањем власти у Хрватској, након распада СФРЈ, градила нову хрватску државу на ендехазијским темељима. Фераловци нису имали ништа против самосталне, међународно признате Хрватске, али им се није свиђало да та Хрватска буде усташка. То је јасно и ту нема никакве дилеме, али…баш ту долазимо до објашњења горе споменуте нелогичности.

Дакле, ако су Иванчић, Дежуловић и Луцић  били такви, а јесу, зашто су онда говорили о страдањима Срба у Хрватској? Врло једноставно; зато што им је то био једини начин да се аргументовано боре против ХДЗ-а. Та нова Хрватска (ХДЗ) темељила је своје постојање, слично као и Павелићева држава, на мржњи према Србима, као „носиоцима југословенства и хегемонизма“, ставила их је у позицију грађана другог реда, одузела им право на ћирилицу, опет као Павелић, отпуштала с посла, палила им куће и локале и на крају, физички ликвидирала, где год је за то постојао смањени ризик, као у случају Мерчепа, Главаша и сличних.

Без спомињања терора над Србима, Ферал није могао да води борбу против ХДЗ-а. Без спектра тих чињеница, они нису имали ни један аргумент против ХДЗ-а. Могли су, и јесу, да им спочитавају мањак демократије и лоповску приватизацију, али кога је то у оно ратно веме интересовало.

И још нешто; све то време, од додатка у „Слободној Далмацији“ до претварања у посебно издање, 1993. године, „Ферал Трибјун“  је све Србе, у Хрватској, политички ангажоване  и страначки органоизоване (СДС, ЈСДС,СПХ-ПЈО), оне који су били против ХДЗ-а, третирао као милитантне елементе, бандите, побуњенике, Милошевићеве марионете, дивљаке, будале…не дозвољавајући право Србима у Хрватској да се политички организују на националној основи. Чак ни онима, као што је несретни Милан Ђукић, који су намеравали да баштине политику Светозара Прибићевића.

Ферал није могао ни да замисли српску политику у Хрватској. Србе је гурао у Рачаново крило, посебно након што је Рачан, у мају 1990. године, српске гласове из првог круга избора однео на сто Фрање Туђмана, уз здравицу за нову хрватску државу. Након рата, све до престанка излажења, Ферал не мења свој однос према Србима у Хрватској; они су ту, не треба их убијати, али треба водити рачуна да не умиру од глади и ваља, иностранства ради, одржавати њихова гробља, бар тамо где су били огромна већина.

Време и околности сахранили су сплитски Ферал Трибјун а споменута тројка писанију наставља по листовима, порталима бивше Југославије, чија се уређивачка политика темељи на поставкама: Србија је изазвала рат; САНУ је злочиначка организација; Српска православна црква је милитантна, великосрпска организација; Србија је извршила агресију на Хрватску и Босну; Срби су у Сребреници извршили геноцид; Србија је и данас јавећи фактор нестабилности на Балкану….Има тога још, све црње од црњег.

Привезујући вазда оседланог коња, за тарабе медија од Ријеке, Сплита и Загреба, преко Сарајева, Београда, до Подгорице и Приштине, Дежуловић и Иванчић моделирају свој антисрбизам  по сликама времена која пролазе. Има ту разних доскочица и спрдњи на рачун хрватских министара, живог усташтва, милоитантног ислама, али негде нема генерализације осим када су Срби у питању; њихова држава Србија, увек је проблематуична, опасна за друге, а њихова црква (СПЦ) само је мантија испод које провирују четници с камом у зубима.

И један и други, Боро и Виктор, оргазмирају ових дана на догађањима у Црној Гори и Србији, неконтролисно, сладострасно ударају у желудац и педаљ испод пупка, свде тражећи речи и асоцијације којима би јасно дали до знања како зло и даље живи у Београду (чују ли се редовно са Хаџихафизбеговићем) настањено под куполама Скупштине Србије и Патријаршије. Ништа ново, скоро да не заслужује пажњу да није једне платформе која разноси тај антисрбизам. А платформа је српска, додуше условно речено, али јесте српска. У питању је тједник (недељник) „Новости“, гласило Српског народног вијећа, из Загреба. За неупућене, то је медиј Срба из Хрватске, тако га крсте, финансиран од стране Владе Хрватске. Дежуловић и Иванчић у“ Новостима“ имају стални ангажман (колумне)  а осим њих ту је још неколико бивших новинара Ферала. Уствари, „Новости“ су нека врста реинкарнације сплитског покојника. Колико подмукле, старе, дубоке мржње, неуспешно замотане у тобож критику актуелности око корона вируса, лежи у последњем сочињенију Бориса Дежуловића, осведочите се сами, „КРАТКА ИСТОРИЈА СРПСКОГ ПОСТРЕАЛИЗМА“ , уз напомену да је у тексту Новак Ђоковић добио епитет „докона будала“.

Да ли је овај текст- мој, не Дежуловићев- настао с циљем да се објасни, развеје српска заблуда из прве реченице? Делимично. Све ово је и да би смо се запитали због чега „Новости“, као српско гласило, колико год ово чудно звучало, учествују у дохрани и сталном одржавању антисрбизма? Из којих побуда? Добијају новац од Владе Хрватске? Тачно, али то, бар мени, није објашњење. Оваквим текстовима и оваквим Новостима, које никада до сада нису објавиле ни један позитиван текст о Србији, Милорад Пуповац, први човек Срба у Хрватској, доводи себе у тежак положај (Србе да не спомињем) дајући  усташким елементима да му на критику сваке исказане мржње према Србији и Србима, гурну под нос његов, Пуповчев лист, с текстовима Дежуловића, Иванчића и осталих, уз напомену: Па, ви сами пишете све најгоре о Србији и Србима. Ми само разрађујемо ваше оцене и мишљења.

Како год објашњавали став и позицију „Новости“, једно је јасно; да буде што бити не може, да однекуд на овај свет бане, Иван Стево Крајачић, био би поносан на уређивачку политику „Новости“.

(Интермагазин)

KOMENTARI37 коментара

  • Filip says:

   Не би било лоше да прочиташ текст пре него што оставиш коментар, јер овако само показујеш колико си глуп. Не ради се о истим Новостима! Немам Бог зна какво високо мишљење о Дмитровићу, али овде је у праву, Хрвати могу да се свађају међусобно али су увек јединствени у вређању, шиканирању и нападу на Србе. И ово говно Милановић, као напустио обележавање Бљеска, а баш је Бљесак једна фашистичка, усташка, геноцидна акција. Нема бољег места за узвикивање "ЗА ДОМ СПРЕМНИ" од обележања Бљеска.

  • Biogradlija says:

   Tim hrvatskim levičarima je Dražen Petrović vrlo simpatičan kad se za njega kaže da je veliki hrvatski košarkaš.Ali im je puno manje simpatičan kad se kaže da je njegov otac Jovan Petrović,Srbin iz Trebinja.Onda krenu priče da je to nekakav "jole petrović" i slično.

   • Kulak says:

    Jovan Petrović,otac košarkaša Aleksandra i Dražena Petrovića je Srbin iz Trebinja.Jovan Petrović je kao mladi Srbin milicioner po prekomandi premešten u Šibenik.Tamo je upoznao hrvaticu Biserku koju je oženio i s njom dobio dva sina,Aleksandra i Dražena.Ona ga je nagovorila da izmisli da se zove "jole" i da ne govori da je Srbin.Ovo prvo ju je poslušao,a za ovo drugo nisam siguran.Meni je jedan čovek iz Šibenika koji se preziva Gulin rekao da je Jovan Petrović u Šibeniku radio u miliciji i da se uvek izjašnjavao kao Srbin.Svi u Šibeniku to znaju.

    • Blagoje says:

     Ne znam kakav problem imate sa imenom Jole. Treba da znate da je to staro srbsko ime u Istočnoj Hercegovini,bilo vrlo često i nije bilo izvedeno od imena Jovan, nego je bilo pravo ime.

 1. Pingback: Р. Дмитровић: Унуци Стеве Крајачића у „српским“ Новостима - Нови Стандард

 2. danka says:

  zasto urednice Intermagazina forsirate ucenje samo nemackog jezika? zasto cenzurisete tekstove i po kom principu, zasto ne objavljujete moj tekst?

  • Lejdi Rarara says:

   Auu majke ti! Dokona budala. Nije dokon, trenira, da baš ispade budala u ovo zadnje vreme, on i Jeca, ispade. Šta da se radi??? Nije trebao da se javlja šta radi, šta jede, šta peva, šta misli. Nije to dobro. Teniser igra tenis i dovoljno!

 3. Sasulja says:

  Srbi su najludji narod na planeti zemlji.Praviti zajednicku drzavu sa ustasama,mimo svake pameti. Uzeli ste titu za vodju a on pobio vise Srba,nego sto ih je izginulo u svim ratovima.Danasnja srpska vlada (citaj vucic),ima savetnika ratnog zlocinca (blera).Srbi,nikako cudo nije,sto ste tu, gde jeste.

 4. Kulak says:

  Nema velike razlike između hrvatske desnice i levice kad su Srbi u pitanju.Njihovi desničari bi nas Srbe ubijali topom,a levičari puškom.Svima njima smetaju Srbi,Srbija,Srpska Pravoslavna Crkva i sve što je srpsko.Pričao sam sa tzv.hrvatskim levičarima.Svima njima smeta ako Srbin iz Knina,Drniša ili Benkovca navija za ZVEZDU ili PARTIZAN.Smeta im ako bi Srbin iz Šibenika,Zadra ili Zagreba hteo da piše ĆIRILICOM.Smeta im ako Srbin maše SRPSKOM ZASTAVOM.Smeta im da Srbin iz Korenice i Vojnića kaže da govori SRPSKIM JEZIKOM.Ako postoji Srbin koji toga nije svestan,taj je krajnje naivan.

  • RASPUCHIN says:

   Имате тих наивних колико год желите. И сам сам у основној школи имао проблема због писања ћирилицом и навијања за ЦЗ. Иначе , јако је мало Срба у "лијепој њиној" навијало за Партизан. На жалост , нико не слуша нас који смо старим поријеклом из РСК већ само неколицину блиских властима у Београду од 1990. г. до данас. Ми смо тамо 'рвате дјелили само на "црвене" и "црне" усташе и мала је разлика међу њима. Без тих "црвених" усташа , тј. њихових комуниста , не би било свега овога из деведесетих.

   • Portopranco says:

    Tačno.Imam isto iskustvo.Dobro pamtim sve to.

  • harry neron says:

   U ovom tekstu se krije jedna činjenica o kojoj svi srbski "slepi guslari" neču ni da čuju: razlika između etničkog i političkog. Srbi u Hrvatsko nisu stradali radi svog etničkog podrekla, nit radi pravoslavnog hriščanstva nego radi toga jer su se politički vezali na Beograd iako mnogi od njih nikada ni nisu bili u Beogradu ili Srbiji i žive zapadno od Drine več vekovima. Srbi u hrvatskoj i Bih bili su izkorišteni od nekih beogradskih političkih krugova, onih koji su 1903. izveli genocid nad porodicom Obrenović, kao trojanski konj za izvođenje bludnjih ideja međunarodnih tutora tih beogradskih političkih krugova. Da je bilo sve skupa spremljeno unapred i izrežirano, barem prve dve godine poslenjeg balkanskog rata ( 91. i 92.) ukazuje ponašanje JNA u vreme balvan revolucije u Hrvatskoj. JNA se tada nije mrdnula a moral bi baš ona da preuzme kontrolu nad cestovnim i želežničkim komunikacijama ali toga nije uradila nego samo sa strane posmatrala događanje. To je bio signal da SFRJ više ne postoji de facto i da svako neka se znađe kako ume i razumije. Neki su to shavtili i prošli kroz taj proces relativno bezbolno a neki, mnogim od njih ni danas još nije sve jasno, su ispravljali "krive Drine".

   • Filip says:

    Samo dve činjenice pobiju ovaj ceo tvoj glupi komentar...porodica ZEC nije bila politički angažovana. Da li su deca u ustaškim logorima bila politički angažovana? Sedi ustašo! Kako volim kad se nacisti sami otkriju!

    • harry neron says:

     Ali je bila trn u oku nekim biznismenima. Logori su bili formirani radi toga jer su srbi u ono vreme večinsko kao svoju vlast smatrali Beograd a ne Zagreb, i u drugom svetskom ratu i u poslednjim balkanskim ratovima, čiji su građani bili. Sbi su se radi tog i takvog ponašanja smtrali 5. kolonom građana Hrvatske. Na isti način na srbe gledaju oni nemci i frasncuzi koji kreiraju politike jer su bili od strane srba konstantno kroz jedan celi vek varani. Sa primanjem Rumunije i Bugarske pronašli su rešenje za kopneni put prema orientu i od tog momenta dalje država Srbija postaje crna rupa na mapi, nebitna za bilo koga jer radi svoje infrastrukturne odsečenosti od interesnih pravaca nije opasnost za nikoga više i takođe odsečena od direktnog kontakta sa svojim tutorima iz 20. veka, britancima i rusima, tako da ne može ni da pravi bilo kakve probleme bilo kome.

     • Filip says:

      Нацисто, коме су сметала деца убијена у дечјим логорима у Хрватској? То ти мени ниси рекао, а ове глупости што си налупетао, о томе нећу ни да дискутујем...

      • RASPUCHIN says:

       Филипе , А шта очекујете од некога који може конструисати тезу као "геноцид над породицом Обреновић"? Сљедеће је њихово непрекидно инсистирање на "балван револуцији" коју су прихватили сви другосрбијанци и комуњаре из Београда јер оправдава њихово понашање и скривање чињеница о животу и "суживоту" у "лијепој њиној". И даље се у Србији (па и у Р. Српској) фаворизује идеја "братства и јединства" заснована на лажима па се те исте лажи и даље пласирају. Много прије "балван револуције" , која је била реакција народа , јер званична држава није реаговала , на акције кроато-усташа које су почеле много раније него што се у медијима пласира. То je морао знати и аутор овог текста али он , из неког разлога , замагљује причу. Постоје поуздани докази да су , много прије првих "балвана" у жељезари Јесенице али и жељезари у Сиску почели правити запреке за оклопна возила "јежеве". Довољно је само поменути "мас-пок" који је био , како неки тврде , "генерална проба" за деведесете. Није то била генерална проба већ организована акција у којој су учествовали усташка емиграција у сарадњи са 'рваЦким комунистима а када нису успјели спасио их је лично Броз. Можемо се вратити и мало дубље у прошлост (руку на срце чини и се да је аутор нешто стидљиво и писао о тој теми) и почетак "политичког" узрока нестанка Срба из "лијепе њине" јер је давно зацртана таква усташка политика за коју су , наравно , окривили Србе. Nајлакше је окривити жртву.

       • Filip says:

        Ја од усташа не очекујем ништа. А шокира ме ваше сазнање да је пре "балван" револуције постојала организација код Хрвата и жеља за самосталном Хрватском. Јел сте ви сигурни у то што причате? Имате поуздане доказе? Ја просто не верујем у то да су се Хрвати спремали за тако нешто. "МАС-ПОК"...о Боже, па ви сте сјајни, ви имате невероватна сазнања. Ево вам још једна проверена и битна информација, киша на филмовима је лажна киша!

        • RASPUCHIN says:

         Ооо , па "Филип" је у ствари "Светозар". И оба су шокирани сазнањима.

         • Filip says:

          Код тебе се помешали уље и вода, малопре си откривао топлу воду а сад те више ништа не разумем

 5. XXX says:

  Ovoj gluperdi su Novosti u Srbiji isto sto i Novosti u Hrvatskoj-citaj Ustasiji. Malo ukljuci mozak, ako ti nije zaribao prekidac.

 6. ЈВуО says:

  Капор је презиме албанског порекла, а Пуповац је прзиме италијанског порекла.

 7. Pingback: Ратко Дмитровић: Унучићи Стеве Крајачића у „српским“ Новостима – Србски културни центар „Ћирилица“ Београд

 8. Dražen Jovan Petrović says:

  Bravo Ratko!Dmitrović odlikaš!Ovo je najbolji tekst o takozvanim hrvatskim ljevičarima ikad napisan.Da,to su oni kojima strašno SMETA ako Srbin iz Šibenika,Knina ili Benkovca navija za Partizan ili Crvenu zvezdu,ali im je jako SIMPATIČNO kad katolik iz Livna,Posušja ili Vareša navija za zagrebački Dinamo.Ti takozvani hrvatski ljevičari prodaju naivčinama nekakvo svoje lažno građansko lice,a zapravo su itekakvi licemjeri kad smo mi Srbi u pitanju.

 9. Kulak says:

  Da.Ti hrvatski levičari strašno na primer cene kantautora Arsena Dedića.Ali kad kažeš da je njegov otac Jovan Dedić,Srbin iz Šibenika,eto ti problema.Još kad kažeš da je njegov otac Jovan Dedić bio veliki vernik Srpske Pravoslavne Crkve u velikom si problemu.A kad dodaš da je njegov otac Jovan Dedić bio i dugogodišnji predsednik Srpske Pravoslavne Crkvene Opštine u Šibeniku i da je sahranjen na pravoslavnom groblju Sv.Spasa u Šibeniku u maksimalno velikom si problemu sa tim hrvatskim levičarima.Nekako im se baš neda da tu i takvu istinu čuju.

  • RASPUCHIN says:

   Ево Вам један линк (ако Вам ово није , евентуално , познато) па прочитајте а посебну пажњу обратите на претпосљедњни пасус : https://www.vecernji.hr/premium/zapovjednik-satnije-hrvatski-umjetnici-i-dragutin-tadijanovic-je-htio-u-rat-936483

 10. Portopranco says:

  Da su ti takozvani hrvatski levičari nekakvi pozitivni tipovi je najobičnija laž koju su po Srbiji širili drugosrbijanci.Ratko Dmitrović je ovim tekstom tu laž u potpunosti razotkrio.

 11. maSi says:

  Tisućljetni tobogan ka paklu. Feljton. Posle Jasenovca - Lora (2)

 12. Miroslav B Mladenovic Mirac, nastavnik matematike u penziji, Vlasotince says:

  Ratko Dmitrović nema neku intelektualnu vrednost među intelektualcima u pogledu intelektualnog I ličnog morala; ali ovog puta ću mu dati za pravo u jednom suženom uskom analitićko-kritičkom tekstu na 2relaciji"Srbin-Hrvat-Ustaša! Pošto sam u 20.veku iz vremena komunističkog jednoumlja bio u nemilosti moći BIROKRATIJE I samoga vrha SKJ-e(zbog pokretanje zagonetne likvidacije partizanskog komandanta u Crnoj Travi na jugu Srbije I španskog borca-ĆIĆKA(Ratko Pavlović-Ćićko,s.Berilje, Prokuplje, jug Srbije, filozofski fakultet.likvidiran 1943.g po nalogu TITA(prab+vi Tito je bio Mustafa Golubič)-aJosip Broz radnik(nije imao dva prsta-Hrvat) je pravi JOSIP BROZ, poginuo u Prvom svetskom ratu I njegova KRŠTENICA je pozajmljena za ovog NAŠEG(bio sam I ja u 20.v.TITOISTA I onda kada sam bio kao dissident 6-g iz prosvete-radio kao pečalbar zajedno sa Hrvatima, Albancima, Srbima, Mađarima u Hrvatskoj I Crnoj Gori da preživi porodica na jugu Srbije. Dakle,mogao sam da dođem do arhivskih dokumenata da se NAŠ JOSIP BROZ prezivao ABROZ kao vanbračno poljske grofice...Nemam prava kao čovek da dajem sud o tom vremenu, ali sam kao siromašno dete partizana eadio po Hrvatskoj, Bosni Vojvodini, Crnoj Gori, Sloveniji, Makedoniji da bi se iškolovao I sve nacije I narodnosti sam gledao prvenstveno kao ljude, a šovinističko-nacionalistička ideologija nam je nanela zla I danas su ovo posledice ZAROBLJENOG UMA(Česlava Miloša). Kao I etnolog mogu mnogo ćega da kažem I o svojim Srbima I Hrvatima, onnda verama, ali se to zloupotrebljava za neke druge ciljeve I jedino bih sada kao pensioner mogao da kažem da sam imao lepe uspomene kao pečalbar I vojnik u Hrvatskoj. Oni koji su ZALUTALI iz ljudskoga roda(a svi smo po poreklu SLOVENI) samo stvaraju mržnju I seju je na sve strane kako bi lakše vladali narodom I prividno bolje živeli. Treba sačuvati različitosti u običajima, jeziku I pismu odnosno kulturnu baštinu SLOVENA ma gde da žive u svetu. Mi smo mali, a kao ATEISTA bih poručio GLAVEŠINAMA Pravoslavne I Katoličke crkve da se ujedinimo I prestanu raskoli I mržnja kako bi sačuvali naše biološko prisustvo kao SLOVENI I sa ostalim narodima bilo koje vere ili nacije ili uverenja sačuvali život na planeti I samu prirodu. Miroslav B Mladenović Mirac, pensioner, Vlasotince, Srbija

  • Profesor dr Krkan Mali says:

   Pa od kuda ste izmislili Mustafu Golubića? Pravi Tito je bio sin Petra I Karađorđevića, a otac Vučićev bio mu je vambračni sin sa Šiptarkinjom.

 13. Miroslav B Mladenovic Mirac, nastavnik matematike u penziji, Vlasotince says:

  Mlada generacija ne zna da Mlada generacija ne zna da je IVO STEVAN KRAJAČIĆ("unučići" iz Hrvatske upravljaju VEČERNJIM NOVOSTIMA) je trebalo da likvidra"Josipa Broza-NAŠEG -a on je nqažalost prema ARHIVAMA iz KRŠTENICE samo POZAJMIO ime I prezime I nacinalnost HRVAT) STEVO KRAJAČIĆ nije ga likvidirao! STEVAN KRAJAČIĆ("unučići" iz Hrvatske upravljaju "srpskim" VEČERNJIM NOVOSTIMA) je trebalo da likvidra"Josipa Broza-NAŠEG -a on je nqažalost prema ARHIVAMA iz KRŠTENICE samo POZAJMIO ime I prezime I nacinalnost HRVAT) STEVO KRAJAČIĆ nije ga likvidirao! Po nalogu STALJINA NAŠEG TITA je trebalo da LIKVIDIRA Ivo Stevan Krajačić, koji je "ucenjivao" LAŽNOG PO IMENU JOSPIA BROZA_TITA I kažu da je bio toliko bahat da je kod njega "nogom" otvarao vrata. ĆIĆKO je likvidiran 1943 g. kao partizanski komandant u Ctnoj Travi što je samo kada je čuo u Španiji(kao španski borac protivu FRANKOVE DIKTATURE) prilikom samovoljnog izbora za generalnog sekretara(trebalo da bude Blagoe Parović ili Petko Miletić-čiju struju je Ćićko podržavao u SKJ u zatvoru LEPOGLAVA,a Hrvati I Slovenci "struju" Josipa Broza"-"Ko je taj TITO!?". Odmah je u vreme Drugog svetskog rata sledila Ćićkova likvidacija, a PRAVI TITO-Mustafa Golubić, 1941.g izdat od svojih prijatelja Čolakovića I Rankovića-preko Krajačića-Đilasa predate Nemcima. Nikoga nije izdao, streljan I posle završetka Drugog svetskog rata proglašen za narodnog heroja I sahranjen u Rusiji. Prilikom sakupljanja istoriske građe 1976.godine sam naišao na "dvostruke činjenice" za ubistvo ĆIĆKA:"ubijen u neposrednoj borbi sa Bugarima" I od zalutalog metka"! Odmah posle kazivanja nekih učesnika(niko nije smeo da govori istinu-Goli otok Ili likvidacija ili nepriznavanje učešća u ratu) I sam kao dete partizana I kasnije TITOISTA postao STRADALNIK I jedva ostao živ(nervni slom, psihički terror I problem egzistencije, pokušaj fizičke likvidacije oružjem). Isteran iz proscete 6 godina zbog moralno političke nepodobnosti, da bi kao pečalbar radio u Hrvatskoj, Crnoj Gori I drugim krajevima u drugoj polovini 20.veka. Ovo što pišem veći deo sam saznao posle otvaranja dosijea I odlaska u penziju. Nisam se odrekao svoga levičarskog uverenja, a o ovome neka vise pišu istoričari, jer ja sam u trečoj generaciji, koja nije direkni učesnik u Drugom svetskom ratu(otac I majka bili u partizanima).Ali sam pored pokušqaja likvidavije zloupotrebom lekqarske I sudske etike I ostao sa zloupotrebama oko(ne)priznavanja radnog staža u prosveti, iako 1983.g je taj clan zakona o NEPODOBNOSTI IZBRISAN(delikt mišljenja), ali su moćnici do ove 2020.godine I preko sinova I unuka I dalje "vladari iz senke" u DUBOKOJ DRŽAVI! Miroslav B Mladenović Mirac, pensioner, napisao o svom trošku 25 knjiga iz matematike, etnologije, etnografije, istoriografije I narodne književnosti juga Srbije. Pisai I ćirilicom I latinicom stručne članke u časopisima I za kongrese u svim bivšim republikama I u 21. veku u elektronskim časopisima I portalima; Vlasotince, republika Srbija

  • Filip says:

   Не бих да вам кварим коментар, не ради се о ВЕЧЕРЊИМ НОВОСТИМА, већ о НОВОСТИМА листу који излази у Загребу, а којег штампа и издаје српска национална мањина у Хрватској.

 14. Кузњецов says:

  Ратко Дмитровић "Крст на крижу", сјајна аналиѕа генезе хрватске патологије...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u