RATKO DMITROVIĆ: Ušli smo u fazu konačnog pokušaja ovladavanja Rusijom, i to načinom na koji je davno ukazao kancelar Bizmark

RATKO DMITROVIĆ: Ušli smo u fazu konačnog pokušaja ovladavanja Rusijom, i to načinom na koji je davno ukazao kancelar Bizmark

9 avgusta 2014

Ratko-DmitrovicPiše: Ratko Dmitrović

Ovo je otišlo predaleko. Gvozdena zavesa, pomerena s Berlinskog zida nekoliko stotina kilometara na istok, spušta se u vode Dnjepra. Evropa je u predvorju hladnog rata, zapadni mediji „pronašli“ su novog Hitlera, u toku je mobilizacija ekonomskih, vojnih i drugih resursa. Sotona stanuje u Moskvi, tvrde isti oni mediji koji su Srbe doskora izjednačavali s fašistima i sve je kao bezbroj puta do sada: zna se ko je dobar a ko loš, ko diktator ko demokrata, ko ugrožava a ko brani svet.

Ukrajina je u ovoj priči samo sredstvo, poligon, delić šahovske table iz udžbenika američkog geostratega, Bžežinskog. Zapad okupljen u Nato više je zabrinut za sudbinu sekvoja nego Ukrajine. Ljudska prava Ukrajinaca i Rusa u Ukrajini, demokratija, parlamentarizam… šta Vašington, Berlin, London, Pariz imaju s tim i koga je tamo briga da li će narod s jedne i druge strane Dnjepra imati od čega da živi.

Muka Zapada zove se Rusija. Zapadni stratezi znaju da su prirodni resursi koje oni kontrolišu pri kraju, ili su zatrovani do linije sa koje nema nazad. Profit je odavno važniji od života, vode, beline kristalno čistog snega, profit je zamenio kulturu, lepotu, onaj ko ne donosi profit mora da umre, ono što nije profitabilno ne treba da diše, pije vodu, da se hrani.

Rusija raspolaže rezervama nafte i zemnog gasa sa kojima Evropa (uz Rusiju) može da živi sve dok se ne dokopa nekog teslijanskog rešenja energetskog problema. Rusija ima rezerve pitke vode dovoljne da svet opstane. Rusija je ogromna, najveća država na svetu, njene šume, reke, jezera, planinski masivi, nepregledne tajge tek čekaju istraživače. Plemeniti metali, rude, dijamanti… sve to Rusi u svojoj zemlji imaju u količinama koje mogu samo da se naslućuju. To je cilj Zapada. Taj cilj nije od juče, njega su kroz istoriju od raznih napadača branili Ivan Vasiljevič, Petar Veliki, Katarina, Aleksandar, Nikolaj Romanov, Staljin… Sada je red na Putina.

Bizmark je davno rekao da se Rusija može ugroziti samo s pozicije Ukrajine, odnosno Malorusije, kako se taj prostor zvao i u njegovo vreme. Onaj ko duže vreme kontroliše ta prostranstva ima kakvu-takvu šansu da zavlada Rusijom, kazao je veliki ujedinitelj Nemaca.

Zato imamo ovu krvavu ukrajinsku dramu na kojoj Zapad misli da rešava pitanje svoje energetske i druge budućnosti, a Putin zna da rešava dilemu opstanka Rusije i Rusa; teritorijalnog, fizičkog i svakog drugog opstanka.

Međusobno uvođenje strogih ekonomskih sankcija između Amerike i Evrope na jednoj i Rusije na drugoj strani, znači ulazak u fazu koja prethodi oružanom sukobu. To nas uči istorija, to je zakonomernost ovakvih situacija. Znači, rat? Ne. Znači da je Evropa, možda i ceo svet, u predvorju velikog sukoba koji mora i može da se spreči.

Još uvek može.

(Novosti)

KOMENTARI18 komentara

 1. Zlatko Ivanovic says:

  Amerika je tu samo sredstvo kojim gazde pokušavaju da zagospodare svim resursima. Bžežinski je Hazar, kao i većina vladajuće strukture u Americi. Nestaće i Izrael kad za to dođe vreme. Hazari su judaizovano tursko pleme iz Azije. Kao iluminati uspeli su da zagospodare skoro celim svetom... Poslednji bastion je Rusija...

 2. Nenojsa says:

  ... imam sada sezdest i jednu ... ziveo na zapadu od 69.do 73 ... vratio se u Jugoslaviju , Srbija i Crna Gora , Srbija ... i sa osamnaest shvatio sta je zapad !!! Ponosam sam na to sto nisu mogli nikada da promene moje misljene o ZAPADU >>> NJIMA !!! Tamo ima puno dobrih ljudi ... ali ni oni sami neznaju sta je demokratija ... ili uredjeno ili sredjeno drustvo ... i ovakva nikakva Srbija , bolja je od bilo koje druge drzave ... Sada ih PUTIN VISE NE GLEDA ... naterao ih je da njegove reforme budu za Zapad ZAKON !!! opet je Pravoslavac nasao metodu da ih disciplinuje ... Jedini Bastion je PRAVA RUSIJA ... nepobediva ali uvek POBEDNIK !!! nepopravljivi sam Rusofil ... bio i kod jednih i drugih ... moj izbor ... !!!

 3. Za Srbiju says:

  Bojim se da je Putin izgubio Donbas, odnosno Novorusiju i da sledeće akcije idu prema Kremlju. Putin ne želi rat. Nisu ni Srbi hteli, ali su ga dobili. Oni ne pitaju hoćete li rat, već unapred optužuju i napadaju. Bolje da je ratovao u Ukrajini, nego u Rusiji.

 4. damir says:

  nije više nitko toliko lud da napada Rusiju, prošlo je vrijeme i nabrijanog Napoleona i ludih njemačkih nacista...da Srbi nisu htjeli rat nebi sanjali svoje mitove i nebi napadali ni Sloveniju ni Hrvatsku a ni Bosnu... pustili bi i svoje kosovske Albance da imaju maksimalna prava u svojoj pokrajni, na miru...ovako sada možemo svi skupa žaliti za za onim dobrim što je 'skandinavizacijom' Jugoslavije moglo biti.

 5. Despot says:

  Damire, idi u stalu naspavaj se valjda ces da dodjes malo sebi. Zaboravio si malo istoriju - ili po tvome: povijest. Nisi ti,bolan, kriv ucitelji i babo su te tome ucili i ti danas ispastas. Da te je tvoj babo ucio da volis svoje a postujes tudje bio bi sada bogatiji znanjem, ovako nije ni cudo da si takav.

 6. Metallica Load says:

  Bravo Despot....čovjek piše Srbi napali Hrvatsku i Sloveniju a u vrijeme građanskog rata u tom federalnim republikama ni jedna od te dvije nije bila međunarodno priznata - dakle ne postoji Hrvatska koju bi se moglo napasti, Hrvatska je priznata 1992., bio je građanski rat, rat protiv hrvatskih i slovenskih terorista u to vrijeme....a tokom cijele 1991 SFRJ uredno postoji. SFRJ je postojala do aprila 1992. i samo još jedan ''detalj'';Nisu Srbi napali Hrvatsku i Sloveniju, Srbi su bili građani SRH, ne mogu napasti sami sebe, do rata je došlo jer su hrvatske paravojne formacije napale Srbe i JNA. To je vrlo lako dokazivo. To danas govori i Hrvat Boljkovac. A bez Srba ne bilo SR Hrvatske, oni su je krvlju stvorili u Partizanskim jedinicima i zato su im komunisti dali konstutivnost u SRH koju im je Tuđan protuzakonito oduzeo i započeo rat. Srbi su za razliku od 1941 ovaj put stali na crtu i pripremili se za neoustaše.

 7. damir says:

  ma Milošević je bio nešto slično kao i danas Petro Poroshenko, nacionalist, fašist i pravi Gedo, koji vam je zemlju pročerdo...s time da ste danas svi kao protiv Poroshenka, ne shvaćajući kako su zapravo Rusi u Ukrajini u sličnoj poziciji kao Hrvati u Jugoslaviji...napadnuti od hunte, kao što je pod srpsakom dominacijom hunta JNA napadala svoje građane u Jugoslaviji...nisu vama tenkovi JNA ulazili u sela, kao što su ušli pucajući po mome, hebo vas magarac...

 8. Metallica Load says:

  JNA nigdje nije pucala po građanima SFRJ, vi ste Hrvati (vaše paravoje formacije) napadali JNA kasarne. Zahvalite se JNA što nije odradila svoju ustavnu dužnost, mogli ste dobiti protu mjeru za hrvatski terorizam ali niste a kada vas se danas čita nevjerovatno je kakve gadosti i gluposti podmećete i dalje....

 9. damir says:

  jeste, vi Srbi uvijek sve znate bolje, tko je koga i kada i zašto...samo je činjenica kako nisu ni Slovenci, ni Hrvati a bome ni Bošnjaci napali Republiku Srbiju niti otimali vaše teritorije, smješno je kada nakon svih tih vaših i poraza i zloćina još uvijek pušite te jadne mitove o srpskoj pravednosti. Kao najjaća sila niste bili pravedni unutar jugoslavenske krize, ni pravedni a bome ni pametni. Tenkovi kninskog korpusa ušli su pucajući u moj grad, po naređenju Ratka Mladića, prije toga nitko nije napadao kasarne, već su bile samo blokirane i vodili su se pregovori. JNA je pokazala svoje zloćinaćko lice u najvećoj mogućoj mjeri, dokaz je velika srpska sramota, Vukovar, da je JNA mogla učiniti više, učinila bi više, ali nije mogla jer je naišla na OTPOR. I na kraju, eventualne gadosti o kojima pričaš, ili o kojima pričam, odvijale su se u Hrvatskoj, ne u Srbiji.

 10. Milan says:

  Sad imamo dva stava koji su inducirani na osnovi jedne, savim sigurno, propale politike koju je vodio SKJ! Kažem politike jer se nije, kako kaže Metlica Load, odradio ustavni zadatak koji je imala JNA, obrana granica SFRJ. no što je tu je i tako je trebalo biti jer dugoročno cemo svi biti "mořda", zadovoljni i bogatiji ako ne a ono generacije ce imati jedno veliko iskustvo, iskustvo rasturanja jednoga državnoga entiteta. Kako je lako bilo rasturiti SFRJ, nažalost, vidimo danas kojiko je to teško ustvari. Mnoge su države u svakojakim pa i plemenskim zajednicama, pa se ne rasturaju tek tako. USA strateg Bžežinski je sve to pripremio a načelmici JNA Generalštaba, počev sa Perišicem i dalje njegovim nasljednicima, onim koji su došli iza njega, su samo odradili zadatak po NATO nalogu.

 11. Milan says:

  @Damir,... u najintenzivnijem stanju sukobe a odnosilo se je na Zapadnu Slavoniju u Banja Luci jedan je pukovnik održao govor, Borik, u kojem je rekao, pazi Srbin je, da nije teško za JNA pokrenuti silu i razbucati to malo paravojnih snaga u Hrvatskoj ili Sloveniji, ali, šta dalje, ubijanjem jer bi to bilo baš ubijanje, se ne riješava problem. Narodi hoce da ne žive, u tome političkom trenutku, u jednom državnom okviru, koji se je zvao SFRJ. Tada nije bilo političke snage da se ta situacija riješi bez sukoba i sa ciljem opstanka državne tvorevine SFRJ, za čije stvaranje su date žrtve u krvi, novcu i vremenu. Detalji, koji pojedince jako bole i koje pojedinci pamte i pamtiti ce, cjelokupno nisu relevantni. Mogu samo, programski da daju boju za djelovanje neku od političkih elita, koja politička elita, u nekom trenutku predstavlja neku od novonastalih državica na Balkanu. Zasigurno sa tim teretom, teretom osječaja stradanja i nepravednosti, imamo otvoreni put u autističku vanjsku politiku koja na kraju šteti samoj državi koja se vodi na taj način. Grubo i surovo, ali ni život nije blag, dapače sve sama bol.

 12. damir says:

  Jugoslavija se mogla konfederaliirati, očuvati ne samo poslovne u kulturne veze već i, u miru, onemogučiti pljačku društvene imovine, pljačku koja je bila cilj u pozadini nacionalnih mitova i ratova. Šteta koja je proizšla iz razaranja veza toliko bliskih naroda je ogromna, sve mi se više čini i nenadoknadiva. Samoupravljanju koje se razvijalo na ovim prostorima nije omogućen dalnji napredak, pa je na koncu, kroz pljačku društvene imovine, koja se eufemustički naziva 'privatizacija', odnosno kroz otimanje monetarnog suvereniteta, neoliberalizam progutao Sloveniju i Hrvatsku, a ista sudbina po svemu sudeći čeka i Srbiju.

 13. Miki@damir says:

  "jeste, vi Srbi uvijek sve znate bolje, tko je koga i kada i zašto…samo je činjenica kako nisu ni Slovenci, ni Hrvati a bome ni Bošnjaci napali Republiku Srbiju niti otimali vaše teritorije" U Republici Srbiji,kao delu medjunarodno priznate drzave SFRJ se nisu napadale kasarne JNA niti pucalo na regrute bez bojeve municije.Drugo,Srbi su ziveli i na prostoru Hrvatske i BiH,a u vreme rata u Sloveniji u jedinicama JNA bilo je vojnika svih nacionalnosti,pa je neodrziva teza o tome da su Srbi nekoga napali!Trece,Jugoslavija je postala konfederacija Ustavom iz 1974.,cime su i stvoreni uslovi za njen raspad,ali cak i u tom Ustavu se nije propisao postupak osamostaljenja republika niti pravo na samoopredeljenje naroda,koje se pominje samo u preambuli,ali samo kao polazni osnov konstituisanja jugoslovenske federacije.

 14. damir says:

  ...postupak osamostaljanja je uvijek, svagda i svugdje bio jasan, ako postoji institucija republika, ona ide na referendum sa datim pitanjem i narod odlučuje. Hrvatski narod je odlučio, Ustavom iz '74 granice republika bile su definirane ali srpski stav je bio taj kako su te granice samo administrativne te da rep. Hrvatska može biti samostalna tek u liniji Karlobag - Karlovac- Viroivitica. dakle Zadar, Šibenik, Split, Dubrovnik..Vukovar, Vinkovci pa čak i Osijek...itd..su po tom stavu trebali biti srpski teritoriji. Vidiš, ja sam iz Šibenika, nas su srpski dalekometni topovi gotovo četiri godine terorizirali, to je nešto što vi Srbi ne možete ni zamisliti.

 15. Miki@damir says:

  Postupak osamostaljenja se odredjuje najvisim pravnim aktom jedne zemlje,a to je Ustav.U Ustavu SFRJ taj postupak nije propisan,bas kao sto ni pravo na samoopredeljenje nije prihvaceno kao univerzalni princip medjunarodnog prava,vec samo u pogledu naroda pod kolonijalnom upravom.Uostalom,americki ili nemacki ustav nigde ne propisuje pravo federalnih jedinica na samostalnost,a samim tim ni postupak za ostvarivanje tog prava.Samo je Ustav SSSR iz 1936. propisao pravo na samoopredeljenje do otcepljenja,kao i Ustavna povelja SCG iz 2003.godine! U suprotnom,srpski narod kao konstitutivna jedinica u BiH i Hrvatskoj bi iskoristio isto ono sto je po Vama iskoristio hrvatski narod na referendumu!

 16. damir says:

  Pa niti jedan postupak osamostaljenja nije posve razložen Ustavom, jer niti jedna zemlja-država to ne voli, ali podjelila se svojedobno skandinavija i Čehoslovačka u miru, mogla se i Jugoslavija da su srpski nacionalisti priznavali facte iz Ustava 74. po kojoj su postojale REPUBLIKE unutar te federacije. Republike imaju sve aspekte državnosti. Ali iz tvog pisanje je još uvijek jasano vaše pravilo sile, po kome republika nema pravo na osamostaljenje ali zato to pravo imaju narodi koji žive u datoj republici, naravno samo neki narodi, po mogućnosti samo Srbi, jer npr. kosovski Albanci po vama nisu imali prava kojeg su imali Srbi u Hrvatskoj i Bosni. Pravo sile naravno da nije pravda, zato je ispao rat kojeg je eto sila riješila, a ne mudrost ili stvarna pravda. Uglavom, zbog iracionalnog prava sile, kojeg su prisvojili srpski nacionalisti, svi smo zapravo izgubili. A da su srpski nacionalisti tražili hrvatske teritorije, a ne obrnuto, to je danas baš svima jasno.

 17. Miki@damir says:

  Niko ne osporava pravo na osamostaljenje,ali je u slucaju Jugoslavije bio problematican postupak toga osamostaljenja.Secesionisticke republike nisu zelele samostalnost na osnovu Ustava SFRJ,koji bi se menjao saglasnoscu konstitutivnih elemenata federacije,na bazi nekakvog politickog sporazuma.Razlog?Hrvatskoj svakako ne bi odgovarala samostalna dvonacionalna drzava,u BiH ne bi bilo rata da je prihvacen Kutiljerov plan (nezavisna BiH,sa 3 federalne jedinice,sto je zvanicni Beograd prihvatio),ali to nije odgovaralo autoru Islamske deklaracije! Kosovski Albanci su predstavljali narodnost,tj.nacionalnu manjinu,ali su koliko vidimo stvorili nacionalnu drzavu,osporavajuci to isto Srbima na severu Kosmeta! Dakle,ono sto su mogli kosovski Albanci,ne mogu Srbi u Hrvatskoj.Ono sto su mogli Hrvati i Bosnjaci u BiH,nisu mogli i Srbi! Naposletku,nisu hrvatski i slovenacki vojnici ubijani u kasarnama po Nisu ili Beogradu,vec srpski po Karlovcu,Bjelovaru,Vukovaru,na Holmecu!

 18. Robin Hud says:

  Na zadanu temu Ratka Dmitrovića, primetio sam, stiglo je malo odgovora. Ustvari, kad malo bolje razmislim, svako se češe tamo gde ga svrbi. A mnogo je onih koje svrbi "novo stečena sloboda", pa "demokratija", pa "standard", a tek "članstvo u EU" i t.d. Takvih je prema statistici tačno 7.256.438. I da se razumemo, svi oni danas ( čitaj: privremeno! ), borave na nečijoj teritoriji, kao turisti. Da bi mogli uživati svoj turistički hedonizam, morali su se prethodno odreći Patrijarha i prikloniti Papi. To se kao greh nad grehovima duboko ukorenilo u njihove duše. Savršeno su svesni da žive svoje prokletstvo, i ne pomaže im više ni to, što Majku Božju svojataju za Kraljicu. Strah od svojih, kojih su se odrekli, počinivši pri tom grozne zločine u dva navrata, ne popušta. Uzaludno je bilo bežanje u EU. Bežati se može, ali se uteći ne može. Krv nije voda. I kad smo već kod krvi, da spomenem i ovo: citat preuzet iz lista "News" - ISTRAŽIVANJE GENETSKE PODUDARNOSTI I GENETSKOG PODRIJETLA KATOLIČKIH SRBA KOJE JE PROVEO INSTITUT fA IZ ZAGREBA, A TRAJALO JE ZADNJIH DEVET GODINA, DONOSI NAJŠOKANTNIJE OD SVIH DOSADAŠNJIH OTKRIĆA VEZANIH ZA PODRIJETLO KATOLIČKIH SRBA. PREMA OVOM UGLEDNOM INSTITUTU KOJI JE ZADNJIH DESETLJEĆA PRIKUPIO VIŠE MEĐUNARODNIH PRIZNANJA IZ GENETIČKIH ISTRAŽIVANJA, NA UZORKU OD 7230 ISPITANIKA NAJVEĆA JE GENETSKA PODUDARNOST KROMOZOMA Y I HAPLOTIPA UPRAVO SA SLAVENSKIM HAPLOTIPOM PRAVOSLAVNIH SRBA IZ 10. STOLJEĆA. HAPLOTIP Eu7, ODNOSNO TAKOZVANI HAPLOTIP KATOLIČKIH SRBA, MOGUĆE JE POVEZATI JEDINO S HAPLOTIPOM Eu13, KOJI JE TAKOZVANI BAZNI HAPLOTIP STARIH PRAVOSLAVNIH SRBA KOJI SU ŽIVELI U 10. STOLJEĆU. TO BI OTPRILIKE ZNAČILO, DA SU SVE DOSADAŠNJE PRETPOSTAVKE O PODRIJETLU KATOLIČKIH SRBA BILE POTPUNO POGREŠNE I DA NISMO UVIĐALI ONO ŠTO JE TOLIKO OČITO. KATOLIČKI SRBI SU POTOMCI PRAVOSLAVNIH SRBA KOJI SU NEGDJE TIJEKOM 10. STOLJEĆA PREŠLI NA PODRUČJA NASELJENA MANJIM SLAVENSKIM PLEMENIMA, KOJA SU SE PRIKLONILA TOJ SKUPINI - OBJASNIO JE DR MILORAD PAVIĆ IZ INSTITUTA. DODAO JE, KAKO OVAKVO OTKRIĆE DOSAD NIJE BILO MOGUĆE, JER SU SE UZIMALI UZORCI KROMOZOMA Y OD DANAŠNJIH PRAVOSLAVNIH SRBA TE SU ZATO DOSADAŠNJA ISTRAŽIVANJA DAVALA DRUKČIJE REZULTATE. NAIME, DANAŠNJI PRAVOSLAVNI SRBI NAJVEĆU GENETSKU POVEZANOST I GOTOVO IDENTIČAN HAPLOTIP U Y HROMOZOMU IMAJU S TURCIMA, A TO SE OBJAŠNJAVA TIME, DA SU TURCI TIJEKOM PET STOLJEĆA KOLONIZACIJE,MJEŠALI SVOJE GENE SA DOMAĆIM STANOVNIŠTVOM. RAZLIKA IZMEĐU GENA "ORIGINALNIH" PRAVOSLAVNIH SRBA I DANAŠNJIH, JEDNAKE SU KAO I IZMEĐU RUMUNA I fRANCUZA, IAKO OBA NARODA PRIPADAJU ROMANSKOJ SKUPINI, OBJASNILI SU NA INSTITUTU I DODALI, KAKO JE GEN KATOLIČKIH SRBA ZAPRAVO VIŠE POVEZAN S GENOM PRAVOSLAVNIH PREDAKA, NEGO GENSKA STRUKTURA DANAŠNJIH PRAVOSLAVNIH SRBA. ZBOG IZNIMNO OSJETLJIVE SITUACIJE OVO ĆE ISTRAŽIVANJE VJEROJATNO, ČIM BUDE OBJAVLJENO, ODBACITI SVE VAŽNIJE INSTITUCIJE. IZ INSTITUTA SU TAKOĐER PORUČILI KAKO SU ZADNJA DVA MJESECA RAZMIŠLJALI HOĆE LI OBJAVITI REZULTATE, JER TIME DOVODE U PITANJE CIJELU POVIJEST I I ODNOSE DVAJU NARODA". I KOLIKO SE GOD KO UPINJAO DA TUMAČI SVOJE, BILO TO POPULARNO ILI NE, ODGOVARALO TO POLITIČKOM AMBIJENTU I NIVOU SVESTI ILI NE, JEDNO JE SIGURNO I NAUČNO DOKAZANO - NARODI BIVŠE JUGOSLAVIJE POTIČU OD ISTIH PREDAKA I PRIRODNO SU POVEZANI. DRUGO JE PITANJE, KOLIKO SMO PRIVRŽENI TOJ PRIRODNOSTI. JER I NEPRIRODNOST JE STVAR DEMOKRATSKOG IZBORA ALI ZA TO, KAO I ZA SVE DRUGO, RAČUN UVEK MORA DA SE PLATI, A ON STIŽE NA KRAJU. A sada, da se vratim osnovnoj temi: RUSIJA I PUTIN, koju je načeo Ratko Dmitrović: .....Siguran sam, da je u pitanju poslednja šahovska simultanka, u kojoj Putin igra, za sada, na 35 tabli. On kao vrsni velemajstor, pred sobom ima sve same moribunde i bedne pacere, koji će zajedno sa svojim krhkim figurinama na trulim raspuklim tablama, na kraju biti jednom zauvek oduvani u ništavilo. Putin zna šta radi i zašto je to dobro. Svaka čast Vladimire!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *