РАТКО ДМИТРОВИЋ: Услов за опстанак Срба!

RATKO DMITROVIĆ: Uslov za opstanak Srba!

9 avgusta 2015

Ratko DMitrovic 35363f5Piše: Ratko Dmitrović

Šta Srbin, srednjoškolac, čak i student, danas zna o Jasenovcu? Može li da sklopi drugu, nastavljajuću, relevantnu rečenicu, nakon one prve koja kaže da je to bio koncentracioni logor. Ne bih se kladio. Neko će reći, i biće u pravu, da nije bolje ni među ostalom populacijom Srba.

Šta nama, informativno, asocijativno, spoznajno, kako hoćete, danas znače pojmovi: Jadovno, Prebilovci, Glinska crkva, Mehino stanje, Bajića jame, Jastrebarsko, Banski Grabovac, Veljun, Prkos… Sve su to mesta na kojima su masovno likvidirani Srbi; uglavnom maljevima, budacima, noževima, streljanja gotovo da nije bilo. Pored Jasenovca još nekoliko stotina hiljada Srba ubijeno je u Drugom svetskom ratu, na ovim i sličnim mestima. Saznavši za pokolj u Prkosu i Dugom Selu, Ivan Goran Kovačić napisao je „Jamu“.

Pročitajte još:

RATKO DMITROVIĆ: Nikada u Evropi srpske žrtve nisu bile istovetne žrtvama drugih naroda

RATKO DMITROVIĆ: Srbi su na korak da ih Evropa označi za sinonim fašizma i nacizma

Skloni smo da osudimo strance što ne znaju ništa o stradanju Srba a ne pitamo se koliko mi sami znamo o tome. Da, sve to je u knjigama ali ko danas čita knjige, posebno istorijska dokumenta.

Upitajte u Izraelu bilo kog Jevrejina šta zna o Aušvicu, Buhenvaldu, Dahau, holokaustu… pričaće vam satima, ako treba. Bogu hvala da je tako. Jevreji su, nakon vekovnih stradanja, po okončanju Drugog svetskog rata shvatili da kao narod mogu opstati samo uz dva uslova; da naprave svoju nacionalnu državu i uspostave kult sećanja. Vrhunac ovog drugog je Jad Vašem, memorijalni kompleks u Jerusalimu, podignut desetak godina nakon Drugog svetskog rata.

A šta, u tom smislu, imaju Srbi? Skučeni Muzej genocida (rezultat višegodišnjih napora Milana Bulajića) čija prava ideja, na državnom nivou, nikada nije ni razmatrana i povremeno, datumsko podsećanje u pojedinim, sve ređim, medijima, na stradanja Srba. Zato je odluka Vlade Srbije da 5. avgust ubuduće bude Dan sećanja na genocid nad Srbima u 20. veku, da se obeležava kao Dan žalosti, uz podnevne sirene i 60 sekundi stajanja gde god da se zateknemo, od ogromnog, skoro nesagledivog značaja za ovaj narod. Jedna od najvažnijih odluka u novijoj srpskoj istoriji.

Ali, to nije dovoljno. Srbija u punom smislu mora da uspostavi kult sećanja, mora u Beogradu da ima i svoj Jad Vašem: monumentalnu građevinu koja će izgledom i svedenom, krajnje jednostavnom postavkom unutra, svakom posetiocu – uključujući državne delegacije i medijske ekipe koje uz njih idu – predstaviti strašnu istoriju naroda koga su hteli da istrebe; na vešalima, u jamama, pod nožem, maljevima, bombama… od Mačve 1914. godine, do građanskog rata 90-ih.

Bolje mesto za tako nešto ne postoji od Ušća, tamo gde se susreću Sava i Dunav, večni svedoci ovoga o čemu je reč.

(Večernje novosti)

 

 

KOMENTARI15 komentara

 1. zamajavanje says:

  Srbija mora promtno da se integrise sa Rusijom, ODKB, Evroaziom, asve ostalo je vise-manje mlacenje prazne slame, zamajavanje,...

 2. Istina says:

  Eto umjest Behograda na vodi sagraditi taj memorijalni centar. Toliko dugujemo nasim precima zrtvama strasnih genocida.

 3. Milan Stevanović says:

  Splićo, Splićo ustašino ljuta. Nije tebi lako s tolikom količinom mržnje u sebi. Ali, doći će jednom sve na naplatu, veruj, sigurnoće doći. Bezbroj je primera u istoriji koji to pokazuju. Platićete vi Hrvati cenu za Jasenovac, to nećete izbeći. Mislim da ćemo nas dvojica biti svedoci tpoga. Evo idu brzi dani, što reče onaj nesretni Vuk, koji će vama Hrvatima doneti velika iznenađenja. Gorka.

 4. miroslav says:

  A sto to vi g.Dmitrovicu niste rekli dok ste ziveli i radili u Zagrebu?Tacnije na televiziji Zagreb koji se tada tako zvao.Jos rat jedva da je bio u najavi vi ste kao i vecina Srba dobili otkaz i medju prvima pravac BG.Na kom frontu ste vi bili?Debela hladovina.I sada vi nama pricate o Jasenovcu,Jadovnu itd.Svasta!

 5. Bariša says:

  Splićo, imali u tebi imalo ljudskosti i dostojanstva ili ste svi takvi u "lijepoj tvojoj", treba da te je sramota za nipodaštavanje činjenica i žrtava bez obzira koliko ih je bilo. SRAMISE !!!

 6. Splićo says:

  @Bariša Puca mi kurac za sve vaš smradove koji trgujete žrtvama zarad političkih poena i širenja međunacionalne mržnje. Vi Srbi prvi ne poštujetete svoje žrtve, jer manipulirate s njima i iskorištavate ih u šovinističke svrhe pa zašto bi onda bilo kome drugome bilo stalo do vaših žrtava?

 7. Ilija says:

  Neverovatno Srbi jos uvek koriste izraz "Koncentracion logor" za Jasenovac, umesto "Logor za istrebljenje", kao sto npr Englezi koriste za Ausvic ("Extermination camp"). Ti detalji su vrlo vazni, slabo Srbi misle o tome. O razlici ta 2 pojma ima ovde: https://sr.wikipedia.org/wiki/Logor_smrti Logor za istrebljenje (nem. Vernichtungslager) ili logor smrti (nem. Todeslager) obično predstavljaju sinonime i odnose se na logore čija je prvenstvena svrha bio genocid. U opštem slučaju, logor smrti je bio koncentracioni logor uspostavljen u svrhu ubijanja zatvorenika koji su dovedeni u njega. Logori smrti nisu bili osmišljeni kao mesta za kažnjavanje kriminalaca već kao mesta za sprovođenje genocida.

 8. LASER says:

  Hrvatima se već sada vraća "svemirska pravda"ostaju bez svoje budućnost,a to su mladi ljudi koji odlaze iz tog cirkusa od zemlje zvane Hrvatska...jedan pametan čovjek u Hrvatskoj jednom reče:"htjedosmo zajebati Srbe,pa zajebasmo sebe"...to im se vraća ono što su protjerali Srbe sa njihovih ognjišta u Hrvatskoj...samo polako sve dolazi na naplatu...

 9. Splićo says:

  @LASER A zbog čega mladi Srbi bježe iz Srbije i BiH? Da nije zbog genocida i zvjerstava koje su Srbi počinili 90-ih?

 10. Borna says:

  sPlico@ sumnjam da ti je ovo poznato ali eto svasta je moguce. Hajde odgovori nam: zasto je na zidu Dioklecijanovih podruma godinama stajao grafit, a kasnije i u Balkanskoj ulici ( namjerno je necu zvati imenom kojim se sada zove) : "Vratite nam nase Srbe, eto vam vasi Hercegovci". Jesu li to mozda vec 95. Splicani shvatili da su upali u cirkus od drzave i da je vrijeme za bezaniju iz tog cirkusa? Zato ne seri, jer nitko nije lud da ne zna sta se zbiva. I ti ne trebas nikoga ovde prosvijetljivati. Prosvijetli prvo svoj bolestan um.

 11. Splićo says:

  @Borna Nisam nikada vidio spomenuti grafit i iz tvoje priče nije mi jasno gdje se točno navodno nalazio. Što ti znači to "na zidu Dioklecijanovih podruma"? Misliš, unutra?! Btw, zahvali roditeljima što su ti dali lijepo hrvatsko ime.

 12. Borbe says:

  ''miroslav Says: avgust 9th, 2015 u 10:40 pm A sto to vi g.Dmitrovicu niste rekli dok ste ziveli i radili u Zagrebu?Tacnije na televiziji Zagreb koji se tada tako zvao.Jos rat jedva da je bio u najavi vi ste kao i vecina Srba dobili otkaz i medju prvima pravac BG.Na kom frontu ste vi bili?Debela hladovina.I sada vi nama pricate o Jasenovcu,Jadovnu itd.Svasta!''' I šta bi to promjenilo Miroslave ? Da je on pričao kojim slučajem o tim stvarima 1988 i 1989 šta bi se to promjenilo? Zašto bi čovjek govorio o tim stvarima u vrijeme kada bi za to dobio možda i zatvor od komunista ? Srbi su legende, sve su u stanju popljuvati. Sve. Čak i ovog Dmitrovića koji JEDINI PIŠE istinu o 9O-tima i o NDH. Sada je došlo vrijeme za "Gdje si bio 9O-tih Dmitroviću". Gdje je čovjek bio ? Pobjegao je iz Hrvatske da ga ne ubiju, inače kuća mu je spaljena. Pitaš zašto nije pričao ovo eventualni pred rat ? Prvo nije se ni znalo da će biti rat 100 % a drugo ako si previše pričao o stradanju Srba komunisti bi ti zapuhali o vrat.

 13. Borna says:

  sPlico @ ako ne znas gdje je bio taj grafit i na kojim zidovima po Splitu onda si ti iz 'pizde materine', a ne iz Splita. Hajde majmune jedan sto sramotis grad Split sa kojim ti definitivno nemas nikakve veze. Da gdje i na kojim zidovima? Da si pitao bilo koju prodavacicu sa splitskog pazara prstom bi ti pokazala gdje se nalazio, a ti ne znas?! To je opce poznata stvar! Kako je moguce da netko bude iz Splita, a ne seta Splitskim ulicama i ne zna za splitske grafite? Pa takvi ne postoje. Dakle, odakle si? Iz koje zabiti u Hercegovini? Iz kojega prkna ? E Plico sta si se isprovaljivao kao nitko na ovom portalu. Da si citao Feral Tribune mogao si se informirati. Oni su redovito pratili dogadjanja u gradu pa su i taj grafit ovjekovjecili i fotografijom i lokacijom. Ah da zaboravih, u tvome Prknu nije bilo moguce kupiti Feral Tribune.

 14. Milan Stevanovic says:

  Miroslave, Dmitrović nikada nije radio na Televiziji Zagreb, već je bio dopisnik lista Politika iz Zagreba. Pojma nemaš ni o čemu. Lupaš ko budala u tepsiju. Ja sam u poodmaklim godinama i znam da je, na primer, sredinom osamdesetih godina Centralni komitet Komunističke partije Hrvatske raspravljao na zatvorenoj sednici o "nacionalizmu Ratka Dmitrovića". I tada je Dmitrović jedini pisao o ovome o člemu danas čak i Ti trabunjaš, a pojma nemaš. Izvini se čoveku, ako imaš prst obraza.

 15. Pingback: Fantom biblioteke i druge skorašnje farsične drame iz našeg javnog života | Filmovi koji nas gledaju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *