РАТКО ДМИТРОВИЋ: Зашто је СПС једина социјалистичка партија у којој нема ни једног социјалисте

RATKO DMITROVIĆ: Zašto je SPS jedina socijalistička partija u kojoj nema ni jednog socijaliste

8 oktobra 2016

Ratko-Dmitrovic_720

Piše: Ratko Dmitrović

Socijalistička partija Srbije po mnogo čemu predstavlja jedinstvenu pojavu u srpskoj modernoj politici. Nastala u potresnim vremenima, po ideji Slobodana Miloševića, osmišljena u glavi akademika Mihajla Markovića kao moderna socijaldemokratska partija, ova politička organizacija evo već punih 25 godina vara sebe a posebno one koji su joj verovali i ove koji još veruju, došavši tako u situaciju da više nije ni socijalistička ni levičarska. U Srbiji, van svake sumnje, ima istinskih socijalista, ali ih nema u SPS-u, u Predsedništvu, Glavnom odboru.

Da je drugačije, makar bi jedan, a nije nijedan, otpušteni livac, mehaničar, inženjer, monter… za sve ove grozne godine otpuštanja, katančenja fabrika, brutalne pljačke naroda, došao pred vrata SPS-a i požalio se, zatražio zaštitu, pomoć. Ali…

Preuzevši partiju od Slobodana Miloševića, Ivica Dačić je, zahvaljujući velikom političkom iskustvu (prvo zaposlenje u životu dobio u toj partiji) ispravno procenio da uprkos svemu što se dogodilo, u Srbiji postoji značajan broj ljudi koji će i dalje da glasaju za SPS, samo ako im ta partija, makar s vremena na vreme, retorikom pomiluje sećanje na „ono ranije“. Nikakve veze s tim nemaju male plate i penzije, neimaština, sirotinja čak (uvek se ovde živelo teško, s mukom) jer kad dođe predizborni slogan, na primer „Služimo narodu“, otkinut od vojničkog pozdrava, sa jasnom asocijacijom opet na „ona vremena“, tom jadnom a izmučenom čoveku, sa uvek prisutnim sećanjem na ono što je bilo – a u Srbiji se uvek misli da je ono ranije bilo bolje – ruka iznad glasačkog listića padne na SPS.

Istina, ima u glasačkoj armiji SPS-a i onih (nisu malobrojni) koji to rade zbog Miloševića; ne interesuje ih ni Dačić ni ovi oko njega, njima je SPS zamena, drugo ime za Slobu.

Čini se da ovih dana SPS ulazi u fazu kad gornja postavka počinje da se ruši. Iznutra. Nekima je proradio kontrolni nerv koji upozorava da se situacija može promeniti munjevito brzo, a u tom slučaju nije pitanje šta sa Dačićem, već šta će da bude sa njima. Okončano je nemo posmatranje višegodišnjeg hedonističkog trijumfalizma vođe, oslobođenog svake odgovornosti za poslovanje firme i budućnost „radnika“ u njoj. Slučajevi Dijane Vukomanović i Nenada Borovčanina vrlo su indikativni.

Da li će sledeći snažan udar na Dačića – ovi aktuelni, nedovoljno poznati javnosti, samo su ga iznervirali – doći od Ružića, Mrkonjića, Tončeva, sve trojice zajedno, ili nekog ko je još uvek u stanju mirovanja, nevažno je. Socijalistička partija Srbije neće u sledećih godinu dana ostati kakva je sada.

(Večernje novosti)

KOMENTARI3 komentara

  1. Lune says:

    Hm,hmm...Milosevic, i pripadajuca mu banda je bio "kontrarevolucionarni element"..pod, zastavom YU i petokrake..SPS, je stvarana, od 1992. prema izjavi samog Milosevica "bice to moderna partija, po ugledu na Engleske Laburiste"..Cercil,Toni Bler, sezdestosmas,koji, je ukinuo, stavku u programu "drustveno vlasnistvo nad sredstvima za proizvodnju"..i,otisao nekakav,njih0v "SNS"..

  2. Lepi Milenko says:

    Tačno. Dacic je ko klovn. Sta bese sa onim izvestajem o pokolju u Libiji i ambasadoru Potrebici?

  3. Milun says:

    Sve ste u pravu u vezi SPSa tolika stranka sa velikom infrastrukturom, loshim rukovodjenjem je doshla do dna i vodi i Srbiju u stanje bunila, jer nama trebaju patriotske politicke organizacije svih pravaca.... Nego deshavaju se cudne stvari gospodine Dmitrovicu, valjalo bi mozda d a i nashe Novosti povedu okrugli sto da li je Srbija zapravo okupirana izunutra!???? >>>>> na primer> : UVladi Srbije i ministarsvima sede stranci zsa zapada, cesto iz njihovih sluzbi sa prikrivenim indetitetom, i niko ih ne dira mesecima???? A u toku je poviuka na Ruse i nekakve Ruske spijune?????? Toni Bler ima savetnike u Vladi Srbije odavno , cujemo da je dosao neki novi savttnik stranac kod kabineta premijera.... A sa druge strane namerna povika na Ruse i podrska PINKa i Informera u Crnoj Gori za MIla i kumove, a protiv Srba i Srbije!???? Mislite o tome, koliko ima stranaca sa zapada u nasim najvisim drzavnim sluzbama??? neka Novosti napishu ko su sve stranci koji rade u nasim najvisim drzavnim institucijama , od Blerovaca, do najnovijeg savetnika stranca,.... a nasi najvisi politicari toboz kukaju na Zapad da hoce da ih rusi, a permanento postavljaju strance za savetnike sa sumnjivom biografijom, pa najnoviji savetnik bash sa zapada.....pa odavanje strogo pov informacija.... Kuda to idemo, ili smo pali u nemilost, privemenu....???

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *