Ratko Mladić traži zaštitu ako bude Karadžićev svedok

Ratko Mladić traži zaštitu ako bude Karadžićev svedok

14 januara 2014

zvornikdanas-ratko-mladicHaški tribunal saopštio je 11. decembra prošle godine da je Pretresno veće odobrilo zahtev Karadžića da Mladić bude pozvan da prinudno svedoči u procesu protiv njega.

U saopštenju koje je Haški tribunal danas objavio, navodi se da je Mladićeva odbrana zatražila od Pretresnog veća da naloži da svedočenje Mladića u procesu protiv Karadžića ne bude prinudno, dok odbrana ne uloži žalbu na odluku od 11. decembra i dok Mladić ne bude podvrgnut lekarskom pregledu.

Mladićeva odbrana je, u zahtevu koji je juče dostavljen Pretresnom veću, zatražila da Mladića pregledaju medicinski stručnjaci kako bi se utvrdilo da li je on sposoban da svedoči i koliko bi prinudno svedočenje bilo rizično po njegovo zdravlje, stoji u saopštenju.

Odbrana Mladića, takođe, traži da Pretresno veće odobri da žalba na odluku od 11. decembra bude hitno uložena, tako da Žalbeno veće može da donese odluku, navodi se u saopštenju.

Pretresno veće je, u odluci od 11. decembra, podsetilo da, prema Pravilu 54, može da naloži upućivanje poziva na svedočenje pod pretnjom kaznom kada je to „potrebno u cilju istrage ili pripreme rasprave“, a kao poslednje sredstvo, i ocenilo da je Karadžić zadovoljio potrebne kriterijume da se Mladić pozove da svedoči.

Karadžić je 18. aprila prošle godine tom veću podneo zahtev da se Mladić pozove da svedoči u procesu protiv njega na osnovu Pravila 54 Pravilnika Tribunala, i naveo da je već pokušao da od Mladića dobije dobrovoljni pristanak da svedoči, ali da je on to odbio.

Kako je Karadžić naveo u zahtevu, očekuje se da će Mladić svedočiti o tome da združeni zločinački poduhvati navedeni u optužnici protiv bivšeg predsednika RS nikada nisu postojali i da Mladić nikada nije obavestio Karadžića, ni usmeno ni pisano, da će „zarobljenici iz Srebrenice biti, da su ili da su bili pogubljeni“.

Između ostalog, Mladić bi, prema Karadžićevom zahtevu, trebalo da svedoči i o tome da tokom mnogobrojnih razgovora i sastanaka njih dvojica nikada nisu dogovarala niti planirala proterivanje muslimana niti Hrvata iz oblasti pod srpskom kontrolom, saopštio je u decembru Haški tribunal.

Karadžić smatra da je potrebno da Mladić svedoči kako bi se opovrgle tvrdnje Tužilaštva da je Karadžić imao „brojne izvore iz kojih je mogao da sazna za pogubljenje zarobljenika iz Srebrenice“, uključujući Mladića, kao i tvrdnje Tužilaštva da je između njih dvojice postojao plan da se počine zločini navedeni u optužnici.

Mladić je 14. maja prošle godine podneo poverljivi odgovor na Karadžićev zahtev, u kojem se poziva na Statut Tribunala prema kojem jedan optuženik ne treba da bude „primoran da svedoči protiv sebe samog ili da prizna krivicu“, i podseća da postoji sličnost između njegove i optužnice protiv Karadžića.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *